StoryEditor
Kolumneizbori za NO hajduka

U drugom krugu i dvojica kandidata koja nisu bila na 'listi preporuka'

26. studenog 2018. - 22:59
nadzorni_odbor2-241118

Nije iznenađenje da je najveći broj glasova u prvom krugu izbora za Nadzorni odbor Hajduka otišao Benjaminu Perasoviću. Takav rasplet se predviđao od trenutka kada je izašla konačna lista od 28 kandidata.

Dobio je 6948 glasova, gotovo dvije tisuće više od drugog na listi Denisa Alajbega. Međutim, ispod je na pojedinim mjestima bilo vrlo gusto. Primjerice, sedmoplasirani Marko Mustapić je dobio tek 374 glasa manje od četvrtoplasiranog Nina Martinića.

Ukupno nas čini se očekuje vrlo zanimljiv drugi krug kada će od 12 preostalih kandidata biti izabrano sedam članova novog NO-a. 

Na izbore je izašlo ukupno 4997 glasača koji ukupno imaju 8666 glasova (kako zbog proteka kontinuiranog članstva neki imaju viševrijedne glasove). Ukupno je oko 24 tisuće punoljetnih članova s pravom glasa u ovoj godini.

Dakle, izlaznost je tek negdje oko 20,8 posto. Međutim, opet je znatno veći broj članova izišao na ove izbore nego na one prije četiri godine (doduše manji gledano po postotku, jer se ukupni broj članova u međuvremenu osjetno povećao). Tada je izborima dopisno i direktno pristupilo 3198 osoba, od 7429 tadašnjih članova s pravom glasa. 

Očito je i cijela situacija u i oko Hajduka utjecala na biračko tijelo. No, nova prilika je u drugom krugu. A sve do 10. prosinca traje i mogućnost registracije za elektronsko glasovanje.
Po mjestu prebivališta od 12 kandidata u drugom krugu izbora najviše ih dolazi iz Zagreba, petorica.

Trojica su iz Splita, a po jedan je iz Kaštel Gomilice, Zaprešića, Zadra i Medulina. Usporedimo li listu 12 kandidata koji su prošli u drugi krug s porukama koje su kolale s listama kandidata za koje kao treba glasovati, te kojima kao ne treba dati glas, a od kojih su se u udruzi “Naš Hajduk” oštro ogradili doći ćemo do sljedećih zaključaka.

Od 13 kandidata za koje je to poruci bilo preporučeno glasati, njih desetorica našla su se među 12 kandidata koji će nastaviti utrku za mjestom u NO-u u drugom krugu 15. prosinca.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 17:00