StoryEditor
Kolumnekolumna zdravka reića

Trijumf Rijeke je prava medicina za zdravlje hrvatskog nogometa, a Carrilla tek čekaju teški ispiti

Piše Zdravko Reić
25. svibnja 2017. - 12:46

Napokon, Dinamo je detroniziran, “modri” su poslije jedanaest godina duge, preduge supremacije u Prvoj HNL morali priznati da su nadmašeni od Rijeke. Dakle, riječki prvoligaš se po prvi put u svojoj povijesti okrunio naslovom prvaka države.

Prethodno su osvojili pet kupova – dva u Jugoslaviji, tri u Hrvatskoj – što je bio ipak jednostavniji zadatak od ovog podviga. Moguće da to i nije sve, Rijeka je u stanju osvojiti i kup, pa tako realizirati duplu krunu, što u odnosu na snagu momčadi Matjaža Keka ne bi bila senzacija.

Prst(en) sudbine

Trijumf Rijeke, stvarno ga treba tako oslikati poslije fantastičnog marša kroz prvenstvo, potpuno je zaslužen. To je prava medicina za zdravlje Prve HNL, u stvari hrvatskog nogometa.

Značajan je u ovom prvenstvu i nagovještaj da će se Hajduk u slijedećoj sezoni ozbiljnije, odnosno trajnije uključiti u borbu za naslov, to jest da će “bijeli” imati daleko ambicioznija nastojanja od aktualnih dometa osvajanja trećeg mjesta. Također treba notirati pozitivni skok Osijeka, koji je još lani na jedvite jade i uz obilata potpomaganja sa strane nekako opstao u prvoligaškom društvu da bi ove sezone dosegao respektabilnu četvrtu poziciju.

Problem naše lige nadalje će biti manjkave kvalitete ostalih klubova čije se ambicije svode na pokušaje da što prije osiguraju opstanak, pa da onda plutaju daleko od opasne zone. Pokazalo se da to i nije težak posao kad su tu imaju  klubove tipa nemoćnih Cibalije i Splita, od početka prikovanih na dnu tablice.

Na tom planu se stanje neće bitno promijeniti, Rudeš kao prvak druge lige, te pobjednik baraža, vjerojatno Cibalija protiv Gorice ili Solina, unaprijed su osuđeni na ružnu sudbinu neuspješnog pokušaja spašavanja od ispadanja.

Žalim se nad sudbinom Splita, koji je na beskrupulozan način od strane HNS-a bačen u provaliju treće lige. Ivančica Sudac je kod postupka licenciranja sigurno imala temelja za takvu svirepu odluku (u Parku mladeži tvrde da su ispunili 13 od 15 kriterija), ali se zna da je u nekim slučajevima bila milostivija, pa i popustljivija pogotovo kad je riječ o klubovima iz zagrebačkog prstena.

Slaven Žužul i njegov brat Jozo uložili su mnogo u proteklih desetak godina, podigli su “crvene” s nogometnog dna, doveli ih do prve lige, oni zaista nisu zaslužili takav obračun.

Mogao je Žužul kao neki drugi klubovi krenuti u taj čudnovati takozvani predstečajni postupak, kako su to izvela dva slavonska prvoligaša, ali je ostao dosljedan u svojoj muci da plati sve dugove, da zadovolji sve kriterije i održi Splita na nogama, pa makar kao drugoligaša.

Ovako, “crveni” su gurnuti u propast, to jest ostali su bez izlaza obzirom da se svim igračima prisilno prekidaju ugovori. A Žužuli su bili na pragu dogovora oko transfera nekih prvotimaca... 

I Rijeka je prolazila teška razdoblja, čak se jednom čudesno spasila, pa krenula pod vodstvom predsjednika Damira Miškovića, uz neprocjenjivo važnu asistenciju sportskog direktora Srećka Juričića do šampionskog preobražaja pod stručnom, najbitnijom rukom trenera Matjaža Keka. 

Od početka su krenuli silovito: šest pobjeda i neriješeno s Interom u prvih sedam kola, onda se dogodio remi u Vinkovcima (0:0) i u devetom kolu klimaks od 5:2 protiv Dinama. Od tada više nije bilo dileme, Rijeku se nije moglo nadmašiti... Kod ove analiza za istaknuti je bodovni skor Rijeke protiv tri kluba s vrha: 5:2 protiv Dinama (slijedi još jedna utakmica), 10:1 protiv Hajduka i 12:0 protiv Osijeka. Nema druge nego nakloniti se majstorima s Kvarnera.

Po svemu Rijeka bi logično trebala biti još jača sljedećih godina usprkos lošim prorocima, čak i od kultnih analitičara, koji su najavljivali da su “bijeli” s Rujevice osuđeni na stagnaciju ili čak propadanje obzirom da je Gabriele Volpi, naftni tajkun u problemima s talijanskom financijskom policijom. Te crne prognoze temeljene su i na napuštanju projekta novog stadiona, odnosno poslovnog centra na lokaciji Kantrida. 

Puni ka’ brod

Nema ništa lakše, treba se naoružati strpljenjem i čekati sljedeća prvenstva koja će pokazati s jedne strane je li Rijeka plesala samo jednu sezonu, zatim hoće li Dinamo obnoviti svoju snagu, posebno i najvažnije kakva će uloga biti Hajduka, pa i Osijeka u borbi za vrh.

Ipak, ne treba sumnjati da će riječki klub uz bogatu financijsku podršku na račun sudjelovanja u Ligi prvaka, naravno i uz znanje terceta lidera nastaviti jačati. Oduvijek sam držao da su jedino navijači Hajduka u stanju prirediti spektakularna slavlja, ali se vidjelo da Armada nije “šaka jada”, nego da i oni znaju izvesti trijumfalna događanja. Kako god okrenuli odjednom je Rijeka pravi model uspjeha.

Hajduk je prošao duboku financijsku krizu, ona izjava uglednog neurokirurga svjetskog glasa Joška Paladina, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora kako “novaca nema, niti će ga biti” otišla je u zaborav.

“Bijeli” su prošli kroz tu katarzu zahvaljujući u prvom redu štedljivoj politici Marina Brbića, sad su “puni ka’ brod”, kako se to kaže, sadašnji čelnik nadzora Slaven Marasović je objavio kako će sportski direktor Mario Branco imati na raspolaganju sredstva za dovođenje igrača.

Naravno, pojačanja kako bi se Hajduk napokon, poslije dugih dvanaest godina posta, vratio na svoje mjesto, a to je nadmetanje za prvaka. Naznake su da su došli do pravog trenera, Španjolac Joan Carrillo donio je napredak, sad ga čekaju mnogo teži ispiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 07:23