StoryEditor
Kolumnenepremostivi jaz

Torcida vs. Kos: na čiju će stranu Nadzorni odbor?

20. travnja 2018. - 20:25
hajduk_cibaliavb53-1804

Ivan Kos ne radi ništa nečasno, ali... hoće li Kos izdržati novi, drugi udar u razmaku od nekoliko mjeseci?

Borba je unutar kluba, rekli bismo, unutarnja stvar “bijelih”, međutim za predsjednika nova nimalo ugodna situacija. Mnogi bi rekli da nakon najnovijeg udara s tribina nema povratka, pitanje je vremena, međutim ne treba prejudicirati. Na priopćenje Torcide promptno je Kos uzvratio odgovorom i objašnjenjem, a oglasili su se i Naš Hajduk i Nadzorni odbor.

Sad je sve – kao i ranije – na Nadzornom odboru koji se sastaje u nedjelju.

Ako bismo prokomentirali pozicije jednih i drugih ovako nam se čini: 

1. Torcida bespogovorno želi – poštenje. Vrlo je jasna i eksplicitna u svojoj objavi koja je postala viralnom od srijede nakon što se pojavila u eteru. Sa sumnjom/tvrdnjama kako je klub već neko vrijeme blagonaklon prema sucima i tetoši ih. Izlaze vani i troškovi, navodno, nisu mali.

2. S druge strane, predsjednik uprave “bijelih” Kos odgovorio je u roku isti čas kako nije uradio ništa nepošteno, ako se podigao “hospitality” prema sucima koji – nota bene - nije nedopušten.
A mi to čitamo na način: ranije uprave puštale su da suci večeravaju sami u hotelu koji im je propisan i na neki način ih ignorirali, bez “konfidence” i druženja; smatrajući da su ti i takvi suci nužno zlo. S naglaskom na svo zlo što se Hajduku od većine sudaca sezonama događalo.

I sad odjednom “soft” pristup. Što Torcidu – smeta.

Logična su pitanja, ali, zašto baš sad? Dva sata prije Cibalije, a tri dana prije Dinama?!

A oni mogu odgovoriti, a zar je bitno zašto baš sad?!

Možda su u međuvremenu “skautiranjem” tek prikupljali sve podatke, gdje su sve vidjeli i koliko sudaca i koliki su bili sve troškovi...

Kako god, novi front kontra Kosu je uspostavljen i nije čudo ako se pitate a tko stoji iza svega toga, ovaj ili onaj, tko je protiv sadašnjeg ustroja uprave? Ili je sve stvar isključivo principa?
Vrag nam ne da mira da budemo romantici: doista, zašto bismo morali tražiti dodatna objašnjenja?

Zašto ne bismo priopćenje Torcide pročitali baš tako kako piše?!

Imali smo prilike doznati kako “mnogi iz Torcide nisu zadovoljni smjerom aktualne politike u klubu”, uz pitanje “tko želi trofejom kupiti ostanak?!”

Prepoznajemo projekt “ima jedna duga cesta”: nema tog trofeja i rezultata koji bi se mogao zamijeniti barem za djelić poštenja.  Iz priopćenja se iščitava:
- Nismo se za to borili!

I to je ono što bismo svrstali pod nazivnik “što se sve Kosu zamjera”. Naravno, Kos istodobno tvrdi da se ni sa čime nije ogriješio o poštenje.

Pitamo se i ovo:

1. Ima li nekog bliskog ili unutar kluba, s uvidom što se događa u poljudska četiri zida tko sapuna dasku upravi?

2. Zašto se polemika događa u ovom trenutku, prije derbija s Dinamom i dva sata do početka susreta protiv Cibalije?!

A onda, kao sudbina, nije priopćenje ni izašlo, a Dinamo izgubi!? I još Gyurcso i Futacs pometu Cibaliju s jasnom porukom da bi se nešto slično vrlo lako moglo dogoditi i Dinamu u Poljudu.

Maleš postavio visoke standarde

Torcida je na utakmici protiv Cibalije izvikivala ime Hrvoja Maleša, predsjednika kluba 2011./12., koji se istakao akcijom razotkrivanja podmićivanja sudaca i doveo do uhićenja tadašnjih sudačkih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića.

Pokušali smo čuti Maleša, ali ostao je, barem prema nama, čvrst u nakani da se ne pojavaljuje u javnosti, mobitel je uzalud zvonio...

Pretpostavljamo da mu je godilo što ga se Torcida prisjetila kao beskompromisnog borca za pravdu i poštenje i čišćenje nogometne scene.

Skandiranje Malešu i potom pjesma “i bez sudaca i bez miliona, Dalmacija će dobit novog šampiona” bila je jasna poruka što se misli o novoj, kako je nazvasmo “soft” Hajdukovoj politici spram sudaca...

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 19:51