StoryEditor
Kolumneuvik kontra

Tko se na vrilo mliko opeče, i na ladan jogurt puše: stanari splitske povijesne jezgre odbili 30 milijuna kuna od EU-a, ako neće oni - dajte drugima!

15. veljače 2019. - 13:11
Za obnovu ruševnih zgrada u povijesnim jezgrama uvijek će se naći novac iz EU-a

Koliko su građani splitske povijesne jezgre frustrirani odnosom gradskih i državnih vlasti i službi prema njihovoj i javnoj imovini, jasno je pokazala javna prezentacija, prije nekoliko dana održana u Zlatnim vratima, o projektu obnove zgrade u Rodriginoj ulici (nekadašnji židovski Get), gotičke Stare vijećnice na Pjaci, jugoistočne kule Dioklecijanove palače i Muzeja grada, u koji bi se – oslanjajući se dobrano na novac EU-a – uložilo trideset milijuna kuna.

'Rješenje na silu'

Dio okupljenih rezolutno je škartao sve prijedloge predstavljačica projekta odbijajući i saslušati što se nudi i što bi se moglo obnavljati i sanirati. A riječ je o objektima povijesne važnosti doista u sramotnom stanju, posebno kad je o fasadama, ali i statici starih zgrada riječ.

Sumnje građana da im se "rješenje nameće na silu" nije ublažila ni činjenica da, kad je riječ o projektima koje sufinancira EU, za razliku od naših uobičajenih namještaljki, svaka spajalica mora biti navedena u financijskom planu i svaki kamenčić tamo gdje je projektom ucrtan.

Ali ne, prema onoj "tko se na vrilo mliko opeče, i na ladan jogurt puše", stanovnici jezgre, istinabog samo dio njih – ali bez njih ništa – ne žele pristati ni na što smatrajući kako će ih ovako ili onako već netko izvarati.

S druge strane stoji još jedna velika iskustvena istina: ne sredi li se sad, s europskim novcem, neće se obnoviti nikad. Riječ je o projektu koji nudi izravne benefite kroz sanaciju povijesnog naslijeđa, u Rodriginoj i ulaganja u privatnu imovinu, što znači povećanje vrijednosti nekretnine.

Ondje bi se, kao i u jugoistočnoj kuli, nakon desetljeća nedostupnosti otvorio prostor i prolaz građanima i posjetiteljima za koji se već i zaboravilo da postoji, a na svim lokacijama predviđa se uspostava edukativnih, interaktivnih sadržaja koji promiču slojevitost kulturne baštine grada.

Smetnja stanarima

Kako se čini, ovaj put poštovana je rijetko viđena procedura: Grad je kao suvlasnik predložio rješenje i omogućio financiranje, ostali suvlasnici nisu, a upravo je ta činjenica dijelu stanara zasmetala. No, valjda je normalno da struka najprije iznese prijedlog pa se kontaktira građane – stanare – suvlasnike i uopće mi nije jasno kako bi moglo biti obrnuto.

Građani izvan obuhvata povijesne jezgre nisu te sreće, oni nemaju šanse ni raspravljati o ovakvim projektima, a dijele sličnu sudbinu stanovnika jezgre.

Premda su ovi iz centra najizloženiji turističkom tsunamiju, muče ih problemi od buke do nemogućnosti parkiranja, pa su i najglasniji, ovim drugima, šutljivima, nije ništa svjetlija perspektiva; oni ne mogu živjeti od turizma i rentati apartmane, njihove nekretnine ne mjere se zlatom, a jednako tako nemaju parkirališnih mjesta, ulice su im raspadnute ili s milijun zakrpa na asfaltnim dronjcima, fasade su otrcane, tankih zidova i bez izolacije, ulična gužva i njih muči, pucaju im vodovodne cijevi, zebre preko kojih djeca idu u školu jedva su vidljive, uglavnom infrastruktura je nikakva.

Ali o nekakvim benefitima, sustavnoj obnovi i osuvremenjivanju svojih kvartova mogu samo sanjati. S ovih trideset milijuna kuna, primjerice, mogla bi se provesti energetska obnova u cijelom jednom kvartu novijeg Splita, polijepiti ona zaštitna vuna na fasade i zakrpati terace.

'A di je nama?'

Raspitao sam se: za jednu zgradu s pet katova, četiri portuna i 48 stanova cijena bi bila oko 400 tisuća kuna. Pa ako neće stanovnici Dioklecijanove palače, dajte njima.

Jer i oni uplaćuju godinama komunalne naknade, prireze, poreze i sve druge harače kojima se hrani vojska birokrata, pune džepovi privatnika preko prenapuhanih cijena javnih radova i osipa kroz javna poduzeća. A od toga nemaju ništa.

Bolje bi bilo da se organiziraju i malko proderu onako po splitski: a di je nama koja gradska i evropska kuna, ol' smo mi kurbini sinovi?!

Izdvojeno

12. srpanj 2020 21:27