StoryEditorOCM

TERMINATOR SPASENJE: Povratak u budućnost

Piše PSD.
18. lipnja 2009. - 15:25

Film: TERMINATOR SALVATION; SF akcija
Režija: McG
Uloge: Christian Bale, Sam Worthington
Distribucija: Continental
Ocjena: *** 1/2

Atomske bombe grunule su barem u dvama filmovima velikog Jamesa Camerona (“Aliens”, “Istinite laži”). Postoji, stoga, mogućnost kako bi Cameron, da je kojim slučajem režirao “Terminatora 3”, završio film na sličan način kao Jonathan Mostow i dopustio da se Sudnji dan napokon “dogodi” u seriji perverzno lijepih kadrova nuklearnih projektila koji klize zrakom uništavajući Zemlju. Uostalom, strojevi iz podnaslova “T3” trebali su se podići iz nuklearna pepela, preuzeti vlast zgazivši prvu ljudsku lubanju i pružiti serijalu priliku da ide dalje.

Međutim, sudeći po prasku nuklearke iz “True Lies”, Cameron bi taj prizor zasigurno režirao drukčije. Sjetimo se, nakon spektakularne jurnjave po mostu i razaranja istoga, Schwarzenegger spašava Jamie Lee Curtis i njih dvoje na obali očekuju detonaciju bojeve glave koju su posijali bradati teroristi. Mostow bi, dakle, snimio samu eksploziju, no Cameron u krupnom planu drži zagrljene Arnieja i Jamie Lee kako se napokon ljube, da bi tek u pozadini ovjekovječio atomsku gljivu. Veličanstvene emocije i ljubav kod Camerona su važnije od akcije i spektakla, ma koliko on megavatan bio, za razliku od Mostowa, ali i McG-ja.

Sva filozofija i emocije prvih dvaju filmova u hitu “Terminator Salvation” stavljene su sa negdje sa strane radi postizanja dominantne akcijnosti, osjećaja adrenalina pri brzini većoj od 200 km/h, te scenografski vrlo uvjerljivih postapokaliptičnih, radioaktivnih predjela planeta i opustjelih gradova. Pa ipak, u usporedbi s “T3”, “T4” za posrnuli serijal zapravo predstavlja “spasenje” i omogućava mu povratak u budućnost u kojoj John Connor, čini se, neće tako lako pobijediti Skynet. Dapače, film nije zaslužio (mahom) negativne kritike, niti ćete Christianu Baleu poželjeti reći “Nemoj!” nakon što u jednoj sceni izgovori “Vratit ću se!“.

“Terminator Salvation” srčano je odrađen zanatski posao koji će (vjerojatno) više uzbuditi neke nove generacije koje ne razlikuju pravog od digitalnog Schwarzeneggera. Stari fanovi zabavit će se, pak, zgodnim referencama na prethodnike, od “Pođi sa mnom ako želiš živjeti!“ i Gunsa (“You Could Be Mine”), do endoskeleta terminatora koji se smrzava kao i T-1000. McG je dokazao kako je “nemoguće programirati snagu ljudskog srca”, makar ono kucalo u kiborga, ali s dušom terminatora je neka druga stvar. Duša mu se istopila u talionici na kraju “T2”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 19:46