StoryEditor
KolumneNeka plusevi tuku minuse

SWOT analiza Hajduka: kad se sve zbroji, pari 50:50

26. srpnja 2018. - 01:28
hajduk_trening4-250718

Snaga, slabost, prilika i prijetnja. Kako bismo Hajduka pred novu sezonu oslikali u tzv. SWOT analizi, kakve rade velike kompanije, korporacije?

Trener “bijelih” Željko Kopić pred velikim je ispitom, ali uživa u tome. Protiv Slavije mu je ujedno i europski debi, za jednog trenera veliki događaj, toliko se ulaže u karijeru, napredak, da je europski iskorak logična posljedica na tom putu.

Počneš s mlađim uzrastima i manjim klubovima, po polako uzbrdo i eto Hajduk, eto Europa...
Hajduk pak sam po sebi traži još jednom priliku na europskoj sceni koja je važna kao financijska injekcija, četiri godine zapinju na zadnjoj skalini (Dnjipro, Slovan Liberec, Maccabi Tel Aviv, Everton), a sad je UEFA još više suzila sito i rešeto, teže protivnike namjerila je već u trećem (od četiri kola). No, ambicije postoje, rukavica izazova se prihvaća.

Kakvo je stanje u momčadi Hajduka pred početak sezona, prvo Slavija, onda Osijek i nastavak HNL-a.

Evo nas u SWOT analizi “bijelih”:

SNAGE
 (Strengths)

1. Posavec na tragu Letice

Ako je nešto Hajduk dobro uradio u prijelaznom roku, onda je to popuna vratarskih pozicija, dobar je bio potez dovođenja Duke kad su preko noći otišla sva trojica, Letica, Stipica i Grbić, međutim potom je dovođenje mladog reprezentativca Posaveca, nominalno četvrtog vratara u najjačoj selekciji iza Subašića, L. Kalinića, Livakovića,  četvrtog zajedno s Leticom – popunilo prazninu.
Od temelja se pravi kuća, pa ako je Hajduku izmaknut kamen temeljac prodajom Letice, sportski direktor Bjelanović umješno je vratio kući stabilnost, doveo je Posaveca.

2. Napadački arsenal

Ako je hajduk negdje dodatno snažan, onda je to napadački red, najprije zato jer je razigran Gyurcso, jedan od pogodaka iz ranije epohe tadašnjeg sportskog direktora Marija Branca. Griješio je Branco, ali i pogađao. Gyurcso se razigrao u Poljudu i glavni je oslonac u ofenzivi. Njemu se pridodaje Ivanovski, Makedonca smo dočekali da se oporavi nakon udarca u rebro, od njega poput Gyurcsa očekujemo i golove, da bude HNL – prvi strijelac.

Za igru 4 – 3 – 3 tu je i “lutajući” Jairo, kako ga oslikava Kopić, za prodore u dubinu i realizaciju. Ofenzivne naznake igre, velika su snaga.

SLABOSTI 
(Weaknesses)

1. Enigma Futacs

Situacija oko Mađara nije dobra, to povuci-potegni koje se proteže oko centarfora objektivno narušava atmosfera. Prvi strijelac HNL-a iz proljeća 2017. godine, slavljen i hvaljen pretrpio je nakon godinu dana loše iskustvo s navijačima, a da nije kriv. Meta napada, naime, bio je Said, a Futacs mu priskočio u obranu. I bio udaren.
To ga se duboko dojmilo, toliko da - želi otići iz Hajduka, ali ga iz Poljuda ne puštaju ispod razumne odštete koja varira oko 500, 600 tisuća eura. No, kako postići tu cijenu? Takva rasprava remeti koncentraciju u momčadi, ono kad nisu svi usredotočeni na zajednički cilj. I to je nevidljiva opasnost koja se nadvija kao koprena nad svlačionicom.

2. Filip i Memolla

Napadač Said se nekako izvukao iz te priče o potrebnim odlascima, premda se govorilo i o njemu da bi ga trebalo negdje sistematizirati, kao što je obavio već Savvas Gentsoglou, također jedan od spornih. Koliko vidimo Said je tu i Kopić tako kaže, da mu je “jedan od napadača”. Međutim, nije Hajduk raščistio igrački korpus do kraja, Memolla i Filip, naročito potonji, naglašavaju Hajdukovu slabost da su u kadru i oni igrači koje bi radije prodali, prepustili... 
Nezadovoljni igrači unutar ekipe mogu dovesti do rušenja atmosfere, baš kao i u slučaju Futacsa.

PRILIKE 
(Opportunities)

1. Konačno mladi

Dugo je zamirala ideja o “vlastitoj dici”, samim time što nije bilo dovoljno produkcije iz Akademije, pa se Hajduk pokrivao “legijom stranaca”, o tome je bivši trener Pušnik prije dva ljeta govorio...
Svo to vrijeme jedva se čekalo da grupacija dječaka uglavnom rođenih 2000. stupi na scenu. Za njih se otprije već smatra da su vrlo daroviti. Nakon Teklića i Delića, minute i šansu grabe Šego, pa Palaversa, tu su još i Nejašmić, Kreković, Bradarić, Špikić... Mogla bi se i kompletna momčad mladih sastaviti, prilika je da Hajduk osovi novu generaciju “tića” tu leži i – novac, od budućih odšteta; da momčad ne bude samo platforma za staro željezo, strance koje je teško dalje (unosno) preprodati. Nego da se stvaraju novi Balići i Vlašići...

2. Europa

Prilika je vječna. Ponavlja se i ove godine. Ući u skupinu Europske ligu, time zaraditi novac koji bi bio temelj novog, čvršćeg iskoraka.
U slučaju da se dokopa play-off runde Europske lige mogao bi Hajduk zaraditi oko 6,2 milijuna kuna, odnosno 840 tisuća eura.
A plasman u skupinu donio bi Hajduku ukupno 3,5 milijuna eura, pisali smo još u lipnju kad se saznalo da je UEFA povećala nagradni fond.  To je izračun bez zarade od marketinških aktivnosti i tv prava.

3. Uvođenje VAR-a

Kad se uvede, a hoće, prije ili kasnije, hoće li video pomoć za suce konačno suzbiti greške u suđenju?

Nije nepoznato, niti treba navoditi posebno tko je najviše kukao na greške, a tko najviše profitirao. 
Godinama. VAR je i te kakva “opportunity” za Hajduk da bolje kotira u prvenstvu, gdje mu titula izmiče od 2005. godine.  

PRIJETNJE
(Threats)

1. Rasprodaja

Zoran Nižić i Josip Radošević su na prodaju do kraja mercata, nema tu ograničenja, to je jasno. Na prodaju su – svi, ako dođe ponude, ali njih dvojica su kapitalci. Iskusni igrači, Hajduk ima računicu, povoljnu matematiku da ih pusti u druge sredine, Nižić kao kapetan to otprije zaslužuje, ali sad baš nešto i nema ponuda (lani je mogao otići), dok Radošević ima kombinacija koje se zasad čuvaju u tajnosti. Lani su Radoševića doveli bez odštete iz Red Bull Salzburga, sad bi to vrijedilo oploditi, ali onda gubi snagu momčad. To je opasnost, ne možeš imati i ovce i novce...

2. Da sve brzo pukne

Težak raspored, gostovanja u Osijeku i Rijeci, neuspjeh na europskoj sceni. Slab start u sezonu, poduprt teškim rasporedom i non-stop igranjem lako može kola odmah gurnuti nizbrdo, niz strminu.

Ne bi bilo prvi put da se balun naglo rasprsne. Ući u Europsku ligu je san. I nije realan, ali vrijedi pokušati. Istodobno se kroz to vrijeme ne smije dopustiti da na vrhu Dinamo, Rijeka, tko god, odu predaleko. Opasnost vreba iza kantuna, ne smiješ u Osijek u nedjelju poslati rezerve. Treba ti rezultat, odmah. Teško je to balansirati.

I prijetnja je ozbiljna. Da smrvi cijelu analizu.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 00:26