StoryEditor
KolumneDALJINSKI U DALJ

Svaki intervju sa Šešeljem ćaskanje je s poskokom: nema smisla i može završiti loše...

26. veljače 2016. - 10:04
seselj

ĆAKULA S ČETNIKOM

O čemu razgovarati s četnikom Vojislavom Šešeljem? I zašto? Odavno je prešao politički put od lakrdijaša, koji je sebi zadao politički program uspostave države u neizgovorljivim granicama - Karlovac, Karlobag i Virovitica (otimaju mu se verbalnoj kontroli zbog glasa "r“)  - do huškača, organizatora paravojnih jedinica i haškog optuženika za ratne zločine.

Ono što desetljećima ponavlja odavno nije vrijedno novinarske, nego tužiteljske pažnje.

Danas, nakon što je ideja koju strastveno zastupa unesrećila brojne ljude u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji, dok na slobodi čeka presudu Međunarodnog suda za ratne zločine, Šešelj bi bio dobar sugovornik jedino kao eventualni pokajnik.

Kako je očito da prije smrti ne namjerava prekinuti strasnu vezu sa svojim krvavim fantazijama, svaki pokušaj rasprave s njim izgleda poput ćaskanja s poskokom u četiri oka, bez ograde: nije smislen, može završiti loše.

Jugoslav Ćosić, jedan od autora emisije "Pressing“ na N1 televiziji, zanemario je sve navedeno i ugostio ga. Ishod je očekivano neprepričljiv, jer politički ekstremizam nije sinonim za glupost, a ni za pristojnost.

Svaki pokušaj dijaloga razbijao se o gostovu agresiju, domaćin je pitao jedno, on odgovarao drugo. Oslanjajući se na potpuno neosnovanu pretpostavku da Šešelj ima što reći, urednik emisije potrošio je oko sat televizijskog vremena na pokušaj intervjua čija je glavna mana to što se uopće dogodio.

Ali, hajde, kad je već bio neselektivan, Ćosić se mogao barem bolje pripremiti. Ovako, spomenuo je Šešeljevu izjavu u kojoj kaže koliko će muslimana ubiti za jednog Srbina, a kad je četnički vojvoda zatražio citat, Ćosić je priznao da ga nema. Priprema emisije nije (samo) dugo spavanje i šetnja kroz prirodu.

"Pressing“ sa Šešeljem, uglavnom, nije gledatelje obogatio nijednim novim saznanjem: Šešelj je bučni, bezobrazni i bezobzirni fanatik, a novinarstvo nerijetko carstvo površnosti.

NEMILOSRDNI PJEVAČ

Tarik Filipović pjeva. I to nemilice. U "Satirikonu“, televizijskom showu Hrvatske televizije zaglavljenom na pola puta između "Sedme noći“ i televizijskih sijela opće prakse, rijetke su prilike koje ne iskorištava da bi se dokazao kao vokalni solist.

Za nevolju, čak je i redatelja Marija Kovača natjerao na suučesništvo. Pisao sam već o Tariku i "Satirikonu“, i dalje sam siguran da mu je vođenje kvizova najbolja televizijska uloga, a ovoga puta ga spominjem zbog pretjerivanja.

S pjevanjem.

Iste večeri kad su se on i Kovač dokazivali, gosti u studiju bili su vječna Josipa Lisac i Božo Vrećo, mladi pjevač sevdalinki čarobnog glasa. Ako je pored njih televizijske minute trošio na pjevanje, uz Messija bi vjerojatno pokazivao šta sve zna s loptom.

Blago samopouzdanima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 02:58