StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Sumnje i optuživanja doživjela su klimaks, opće je uvjerenje da su suci ogrezli u režijama i namještaljkama

Piše Zdravko Reić
15. prosinca 2016. - 10:44
gla00

Evo nas uoči posljednje etape jesenskog dijela prvenstva, a strasti su toliko uzburkane, sumnje i optuživanja su doživjela klimaks, tako da ne postaje ništa drugo nego zapitati se što će se tek događati u finišu borbe za naslov prvaka ili kup, odnosno za opstanak. 

- Past će krv - kao u povjerenju mi je šapnuo jedan strastveni navijač Hajduka. Naravno, on je jedan od onih, premda mi je vršnjak, koji svo zlo vidi u HNS-u, Zdravku Mamiću i sucima, “jer su se svi urotili protiv našeg Hajduka“.

Dapače, najavio mi je taj barba da će “dvadeset hiljada torcidaša u Zagreb na prosvjede“. Barba pretjeruje, možda će se još jednom žestoki navijači Hajduka okupiti na splitskoj rivi, ali držim da se ni to neće dogoditi...

Sad svi čekaju derbi, kako će to odsuditi, što će se događati u tako zapaljivoj atmosferi. Sucima sigurno neće biti lako, ali i da nije svih ovih problematičnih događanja uvijek je tako naelektrizirano kad je derbi u pitanju. Svi se žale, čak svi prijete, maše se ostavkama, opće je uvjerenje da su suci ogrezli u režijama i namještaljkama, odnosno da je to normalno, uobičajeno.

Bio je ždrijeb polufinala Kupa Hrvatske, tu je sve čisto, četiri kuglice, predstavnici klubova sve pregledaju, oni izvlače parove i kad jedan od klupskih funkcionera javi ishod ždrijebanja iz njegovog kluba mu uzvraćaju:

- Normalno, najbolje da Dinamo nije dobio Splita za protivnika...

A onda mu ovaj uzvraća:

- Ma daj, nemoj biti konj, pa ja sam to izvukao...

Svi drže kako forumi rade u korist Dinama

Tko zna moguće je da u Rijeci ili Osijeku pomisle kako je njihov predstavnik na ždrijebanju tajni agent Mamića.
Dakle, svi su nezadovoljni, svi vide komplote, ali uglavnom svi drže da u forumima rade u korist Dinama. Posebno su opterećeni na Poljudu, ništa manje na Rujevici. Splitski “bijeli“ bi željeli preskočiti Dinama, a riječki napokon osvojiti naslov prvaka.

Odavno se nisu iščekivale recenzije Matea Beusana u sportskom pregledu “Stadion“ na HTV-u kao ovog ponedjeljka, pa odmah moram pohvaliti bivšeg dubrovačkog suca, koji je – usudit ću se tvrditi – bolju reputaciju stekao kao “Oko sokolovo“ nego kao djelitelj pravde. Sigurno mu je to i lakše, jer na terenu kao sudac morao procjenjivati u hipu, donositi brze odluke, što je u ovo vrijeme znatno lakše nego sucima u prošlosti (komunikacija među sucima znatno pomaže).

Beusan je, a to će se složiti svi komentatori, pokazao crveni karton Dušanu Kukiću, predsjedniku sudačke organizacije i povjereniku za delegiranje sudaca. Radi se o tome da čovjek apsolutno ne zaslužuju povjerenje za tako delikatne uloge.  I to se najbolje vidi na delegiranju Bruna Marića za utakmicu u Splitu, kao i Željka Frkovića za utakmice u nizu.

I ranije sam imao primjedbi na račun bivšeg povjerenika Ivana Peraića, točnije na niz njegovih odluka po kojima je bilo lako zaključiti da nema sluha. Jednostavno, premda je šest godina radio taj posao delegiranja sudaca, tako da bi se dalo povjerovati da je iskusan i da je naučio zanat, ali je zaludu kad nije talentiran.

Ista stvar je s Frkovićem, možda on dobro izgleda, polaže norme, zna sva pravila napamet, moguće je da je i obrazovan, vrlo pošten, ali sve mu je utaman kad nema talenta. Je li Frković imao ulogu “killera“ Hajduka? Eto, ne vjerujem, držim da je zalutao među suce. Ali se pitam odakle je tako privilegiran.

Jednom davno kad sam u svojem komentaru naružio Marijana Rauša, varaždinskog internacionalca, pa mu dao negativnu ocjenu i posumnjao da je vodio utakmicu po nečijoj narudžbi, nazvao me i rekao:

- Vjerujte mi, imao sam loš dan, griješio sam, zaslužio sam negativnu ocjenu, ali nikako da sam radio za nekoga. I da vam kažem: bilo je nekih slučajeva, Jere Burazin (bivši potpredsjednik Hajduka u eri Tita Kirigina) to najbolje zna, kad sam sudio s nekom namjerom, ali tada sam vodio utakmicu tako da sam zaslužio za desetku.

Problem u Hrvatskoj je totalno nepovjerenje prema sucima, ali i u činjenici da je imamo previše sudaca bez osjećaja za igru. Oni iz nesnalaženja, pa i loše primjene pravila, isključivo s namjerom da sebe navodno zaštite i pokažu autoritet, vade žute kartone.

U Splitu se digla frka oko navodno nedosuđenog druge opomene Mati Malešu, ali da je  tako Marić  brzopleto reagirao, kao u onom slučaju kad je dosudio jedanaesterac protiv Hajduka u derbiju u posljednjoj minuti, tko bi ga mogao oprati od optužbi da je kapetana Rijeke isključio i to ne kako bi pomogao Splitu nego kako bi odmogao Rijeci u borbi za naslov. 

Marićeva Žuta minuta

Lijepo je to Joško Jeličić, ugledni stručni komentator HTV-a ocijenio da je “Marić nastojao suditi besprijekorno“, ali su se mu dogodila dva slučaja zbog kojih je još jednom na tapetu. Prvo nije dosudio kazneni udarac za Splita (igranje rukom od strane Žute), drugo kako onda je pokazao na jedanaesterac poslije starta Jurendića.

Zanimljivo,  a to i nije opravdanje, greške su otkrivene tek pregledom video snimki. A onaj koji je to morao vidjeti i signalizirati bio je Marićev drugi pomoćnik Goran Loparac iz Sladojevaca.      

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:28