StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Strasti treba smiriti: Šimić ima daleko brojniju podršku navijačkog naroda

Piše Zdravko Reić
1. prosinca 2017. - 00:47
simic_split3-271117

Ovo oko (re)izbora predsjednika HNS-a postaje vrlo zanimljivo, ali ne i dramatično kako se po pojedinim medijima, posebno portalima pokušava predstaviti. Ali prije svega je vrlo dobro u odnosu na demokratizaciju procesa izbora. S jedne strane ušančeni Davor Šuker sa kompletnim aparatom HNS-a, s druge strane Dario Šimić sa svojim jurišnicima. Treći čovjek Marijan Kustić, koji je figurirao kao veliki kandidat, točnije kao osoba koja je politički podržana, uvidio je da je po svemu u odnosu na Šukera i Šimića totalni autsajder. Tu treba pojasniti poziciju Kustića, on je kao saborski zastupnik HDZ-a nalazima sportske inspekcije bio prisiljen na zaleđivanje svoje uloge člana Izvršnog odbora HNS-a, zbog evidentnog sukoba interesa prema odredbama Zakona o sportu. I dobro je da se povukao, pa tako otvorio prostor dvojici kandidata za natjecanje.

Kad bi se sudilo po reakcijama javnosti, podržanoj objavama u medijima, ovo ne bi trebali biti izbori „za", nego „protiv". Naime, mnogi su uvjereni da su nagomilani problemi u nogometu grijeh predsjednika Davora Šukera i vrhuške HNS-a. Tako su već više godina na djelu skandiranja kako su „HNS pederi, nogomet sjebali". To je mantra koju ponavljaju navijači svih klubova, posebno Hajduka i to isključivo zbog načina suđenja, bolje je kazati protežiranja Dinama.

Što se tiče suđenja u posljednje vrijeme, ovih par sezona, pogotovo u ovom prvenstvu, može se konstatirati da je bilo grešaka, čak krucijalnih, ali nitko ne može tvrditi da je tu bilo namjera kao u prošlosti. Hajduk se tako apsolutno ne može potužiti na suđenje, zapravo oni koji mogu žaliti bila je Rijeka. Pa među oštećenima je i Dinamo!

U više navrata sam ponavljao da na Poljudu najprije moraju očistiti svoj prag. To se odnosi u prvom redu na račun dovođenja igrača i to ne samo u posljednjoj fazi otkako je sportski direktor Mario Branco, nego i u prethodnoj kad je stručnu politiku vodio Goran Vučević. Također su u pitanju treneri, evo četvrti je došao otkako je predsjedničku fotelju preuzeo Ivan Kos. Svojevremeno sam jahao na tvrdnji kako je za Hajduka idealan trener Mišo Krstičević (ostajem pri tome), u odnosu na njegovu interpretaciju nogometa. Kasnije sam prihvatio Damira Burića kao solidno rješenje bez obzira na njegov sintetični, zanatski način vođenja momčadi. Naime, Burić nije mogao uživati u financijskih blagodatima kao njegovi nasljednici, dovodili su mu neke škartoce od igrača. Po dolasku novog predsjednika Burić je otjeran, jer nije htio, a objektivno ni mogao udovoljiti imperativu Kosa, a to je garantirati prolaz u skupinu Eurolige...

Ali dobro, vratimo se izborima za predsjednika HNS-a. Dugo je na snazi bio pravi izborni inženjering, to da su županije davale delegate za skupštinu na temelju broja klubova. Bio je nonsens da Splitsko-dalmatinsku županiju zastupaju dva delegata, čak u vrijeme kad je imala dva prvoligaša i četiri drugoligaša, dok je, na primjer, Osječko-baranjska imala četiri, Brodsko-posavska tri delegata. Zato je dobro došla promjena statuta, pa sad, kako je zahtijevano (u prvom redu s Poljuda) svaki prvoligaš ima pravo na dva delegata. Ukupno ih je 59 u Skupštini HNS-a.

Prema Statutu nominirani kandidati za predsjednika moraju osim u svojem savezu dobiti podršku još osam županija. I tu se odvija prava borba, nevjerojatno ostrašćena, kakva se nije događala ni u izborima za zastupnike u Saboru. Mediji su se opredijelili za promjene, što po svojoj uređivačkoj politici, većina ipak pod pritiskom navijača, odnosno želji da se dopadnu određenim skupinama navijača...Tako se uglavnom podržava Šimića i njegove drugove.

Slijedećih osam dana, znači do 7. prosinca, iskristalizirati će se koliko županijskih saveza podržava Šukera, odnosno Šimića. Aktualnog predsjednika nominirao je Zagrebački nogometni savez za kandidata (od 538 mogućih glasova čak 468 je pripalo Šukeru). Dakle, 46 članova ZNS-a su za Šukera, Rudeš i Zagreb 041 su bili protiv, Alumnus i Sava suzdržani, dok je delegat Futsal Dinama napustio Skupštinu. Kako god okrenuli Šukera je, prema očekivanjima, isturila njegova baza.

Ostaje nepoznanica čiji je kandidat Dario Šimić, koje to županije. Evidentno je da u svojoj bazi u Zagrebu nije mogao proći pored Šukera. Šimić za sada ima otvorenu podršku Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza, vjerojatno će mu se prikloniti još saveza, moguće je da pridobije ukupno devet pa i više organizacijskih jedinica. Tako bi odluka o izboru trebala pasti na Skupštini, osim u slučaju da jedan kandidat dobije podršku 14 županijskih saveza.

Ono što je u ovim danima rasplamsavanja borbe za podrške poželjno, da ne kažem itekako važno, to je smirivanje strasti. Ali kad su navijači u pitanju teško je, ako ne i nemoguće, pledirati za kulturu dijaloga. Šimić ima daleko brojniju podršku navijačkog naroda, ali i nekih udruga i organizacija, kao što je, na primjer, Mladež splitskog HDZ. Eto, oni traže da se „kompletno vodstvo HNS povuče sa svih funkcija" i navode da su se oglasili „svjesni činjenice da u dobrom dijelu vodstva HNS-a sjede i članovi njihove stranke". Dapače, „krajnje je vrijeme da se sustav izbora demokratizira i u potpunosti depolitizira".

Što se tiče demokratizacije izbora ona je izvedena otkako se bitno promijenila struktura skupštine HNS-a. A što se tiče depolitizacije znači li to da članovi stranaka ne smiju biti birani u skupštinu? To bi bio prvorazredni nonsens, jer su mnogi postali poslenici nogometa prije nego su se upisali u članstvo HDZ-a.

#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno