StoryEditor
KolumneAd Hoc

Stranačka klauzura za HDZ-ove redovnike

Piše Josip Jović
4. prosinca 2019. - 13:00

Vodstvo i aktivisti Hrvatske demokratske zajednice održali su prošlog petka sastanak zatvoren za javnost, posvećen kandidaturi njihove kandidatkinje za novi predsjednički mandat. Taj je skup nazvan klauzurom, što je inače pojam preuzet iz katoličke terminologije, a označava prostor isključivo namijenjen redovnicima.

Emotivni Jandroković

Naziv je skupa sasvim pogođen, s obzirom na to da se ova stranka poprilično udaljila od puka i pretvorila u neku vrstu ekskluzivne organizacije. “Insajderska” iliti špijunska izvješća, za koja je privilegiran samo jedan dnevni list i jedna novinarka, donose kako je na skupu dominirao Andrej Plenković, koji ga je otvorio i zatvorio, hvaleći se postignućima svoje Vlade.

O štrajku prosvjednih djelatnika nije bilo riječi, osim što je šef kampanje Ivan Anušić za cijelu zavrzlamu optužio HNS i ministricu Blaženku Divjak, nije bilo pretjerane zagrijanosti za kandidatkinju od koje se očekuje da osvjetla stranački obraz, inače je sve propalo, Gordanu Jandrokoviću s vrha je zamjeren pretjerano emotivan govor protiv Zorana Milanovića, jer, tko zna, možda se s njim bude dijelila vlast.

Tek će se vidjeti hoće li Kolindi Grabar-Kitarović pomoći ili odnemoći identifikacija s HDZ-om. Ona je sama u dosadašnjem tijeku (pred)kampanje napravila dvije, recimo, stilske pogreške. Prva je bila ono čitanje govora prigodom najave kandidature, kad su joj mudri i revni PR stručnjaci napisali govor i u govoru naznačili gdje i kada se treba nasmiješiti, kada dignuti pogled i ruku, i k tome su tekst podijelili novinarima. Izgledalo je to kao loša recitacija na školskoj priredbi.

Bandić i Kennedy

Drugi još ozbiljniji gaf dogodio se na rođendanu Milana Bandića, zagrebačkoga gradonačelnika, čovjeka kojega je, prema vlastitom iskazu, majka rodila (a tko bi drugi), a fratri odgojili. U ovo je drugo malo teže povjerovati.

Tom je prilikom Kolindin muž donio veliku tortu s likom svoje supruge i gradonačelnika, a ona je još i zapjevala “Happy Birthday”. Bijaše to repriza one čuvene davne scene kada je Marilyn Monroe otpjevala spomenutu pjesmu Johnu Kennedyju. Kolindu se, doduše, može uspoređivati s Marilyn, ali Bandića s Kennedyjem malo teže.

Predsjednica je, navodno, ovim činom čestitanja htjela zahvaliti Bandiću na podršci, ali ta je podrška prije tip medvjeđe usluge jednog ideološki promiskuitetnog političara nad kojim visi i nekoliko kaznenih procesa zbog korupcije.

Bandić jest moćan, ali ne i obljubljen. Njegova se moć temelji na hijerarhijskoj ovisnosti. Jedna poslovica veli kako male lopove vješamo, a pred velikima skidamo šešir. Ali ih intimno preziremo.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 10:47