StoryEditor

Što čeka Splićane - prva ili dvaput ponovljena greška

1. lipnja 2017. - 14:00

Nedjeljni izbori su k'o da me netko pita da l' da mi čupa zdravi prednji zub ili zdravi očnjak!

Proteklih dana sam se bogami naslušao komentara poput ovog. Valjda se naprosto krećem u krugu onih kojima „izbor“ između Keruma i Opare nije nikakav izbor ili pak onih kojima je dosadilo da vječno biraju „manje zlo“. Pa će, vele, u nedjelju ostati doma.

No, vražji je Split. U kojem vazda vrijedi pravilo - nikad ne reci nikad. Uostalom, nakon neformalne poruke glasačima SDP-a da zaokruže Keruma, u njegovu stožeru zacijelo drže da su uz barnumovski nastavak kampanje (koja košta „nula kuna“ - sic!) u debeloj prednosti nad HDZ-ovim kandidatom.

Možda i jesu no nekako mi se čini da u toj računici dosta toga ne štima. I zbog SDP-a odnosno, uvjetno rečeno, „lijevog“ ili „liberalnijeg“ glasačkog tijela te zbog HDZ-a. Kojeg se ne smije otpisati.

Baj, baj SDP

Zna li se da je SDP na svim razinama - a posebice onoj splitskoj - „stranka definitivnog propuha“ bez identiteta i vjerodostojnosti odnosno tek nakupina razočaranog članstva, Baukova ili Batareličina preporuka bez blagoslova ionako kilavog i zbunjenog vodstva s Iblerova trga, teško da će mobilizirati splitske glasače.

Pa dio ih je zbog Baldasarovih „desetravanjskih“ eskapada stranci već ranije kazao „baj baj“ dok se preostalim „hard core“ članovima vjerojatno diže želudac već na samu pomisao da daju glas čovjeku koji je grmio o „urbanim Jugoslavenima“ i u kampanji cinkao „posjetitelje Kuće cvijeća“.

Bilo kako bilo, splitski SDP je još jednom propustio, možda i posljednju, priliku da pokaže barem mrvu vjerodostojnosti, dostojanstva i političke pameti. Ili brutalno iskreno rečeno da „ima jaja“. Što je, s druge strane, učinila Marijana Puljak kad je jasno i glasno kazala da ne podržava ni Oparu ni Keruma. Znajući da bi sve suprotno od toga bilo političko samoubojstvo, varanje svojih glasača i pljuvanje u vlastiti obraz.

Ključeve Banovine čini mi se ipak u Splitu ni uz poguranac SDP-a ne drži Kerum već - Plenković. „Kerumovci“ su se već izjasnili pa bi bilo logično očekivati da je njihova kočarica u lovu na dodatne glasove nakanila loviti pri dnu u HDZ-ovim vodama.

Nastojeći se domoći glasova tvrde struje nesklone i Plenkoviću i njegovu splitskom klonu Opari; računajući na pomoć HDZ-ovaca koji su već s Kerumom dijelili janjetinu, i mladu kapulicu, kruh i sol.

Plenkoviću su pak splitski izbori itekako važni. Ne samo zbog osvajanja drugoga hrvatskoga grada - čime bi se ublažila zagrebačka katastrofa - već zbog vlastitog položaja u stranci. Stoga jedan od mogućih, a za HDZ pozitivnih scenarija izgleda otprilike ovako: Plenković će uvjeriti operativca Milijana Brkića Vasu da, kao i na ranijim izborima, odradi dobar posao na terenu i uvjeri splitske hadezeovce u apsolutnu podršku Krstuloviću Opari.

Zašto bi to Brkić uradio? Pa možda i zbog ponude na stolu da baš on, nakon odlaska Hasanbegovića i Stierova soliranja, bude budući lider desne HDZ-ove struje.

Brkić kontra žute kese

S pripadajućim stranačkim „bonusima“. Znajući da otpadničke frakcije poput sadašnje Hasanbegovićeve, nikad nisu ugrozile stranačku „maticu“, a Plenković - mada bez sigurne saborske većine i s novim izborima koji su sve izvjesniji - i dalje drži i nožice i sukno, takav bi se „deal“ Brkiću sigurno dugoročno isplatio.

Bilo kako bilo, očito je da se ni ovi lokalni izbori - posebice splitski - nisu odveć (s izuzetkom Marijane Puljak) bavili krucijalnim lokalnim već nacionalnim (i svjetonazornim) temama. Ipak oba su kandidata na jednom portalu podastrijela svojih „top 10“ budućih projekata koje nude građanima no to je tek šaren popis općih mjesta i dobrih želja.

Naravno, igra je to u kojoj se Kerum bolje snalazi očito znajući jezik kojim komunicira (ne samo njegova) izborna baza. Pa dok Krstulović Opara navodi razvijanje „kreativne industrije, IT tehnologije“, „Split kao mediteranski polis kulture“ ili „Split - grad koji brine“, Kerum - potpuno svjestan da je „polis“ za lijepi broj njegovih glasača tek fonetski ispisan naziv za marku sunčanih naočala - govori o uzmorskoj šetnici, tunelu, garažama, školama, vrtićima i igralištima.

Jer, zna Žele znanje. I onu elementarnu računicu koja veli da je bolje novce uložiti u janjetinu, darove u žutoj kesi i reklamu nego li u „polis kulture“.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 15:51