StoryEditor
Kolumnekolumna zdravka reića

Štimca su žrtvovali, Kovača i Čačića smijenili sa zakašnjenjem, a Dalića treba ostaviti čak i u slučaju da ne uspije

Piše Zdravko Reić
12. listopada 2017. - 10:37

Silna me radost obuzimala tijekom drugog poluvremena utakmice u Kijevu, ono kako je Luka Modrić pogodio svojim centaršutem Andreja Kramarića, pa još više kako je on glavom matirao ukrajinskog vratara Andrija Pjatova i onda malo kasnije kako je izvedena matna kombinacija sa završnim udarcem Kramarića za 2:0.

Nisam mogao odoljeti da na razne način ne izrazim svoje oduševljenje, jer je Hrvatska do sada igrala devet puta na završnim turnirima prvenstava svijeta i Europe, što znači da su naši izostali s dva takva događanja i to Eura 2000. i mundijala 2010.

Dakle, imamo priliku da se još jednom upišemo u sudionike završnice svjetskog prvenstva čime bi dosegli fantastičan omjer 10 uspješnih plasmana od 12 mogućih.

To bi bilo jako značajno i na račun činjenice da imamo vjerojatno najdarovitiju generaciju svih vremena, čak talentiraniju od one brončane iz 1998. 

Nogometna smo velesila

Eto, već po tome je Hrvatske postala nogometna velesila, zamislite Vatreni su uz bok najvećima Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj koji će s nastupom u Rusiji imati po 12 prezentacija, Engleskoj s jedanaest i onda bi došla naša mala država s deset nastupa. Pardon, uz napomenu da je Francuska na završnim turnirima igrala dva puta kao domaćin, te Engleska i Njemačka po jednom.

Ma dajte, divimo se, budimo zahvalni našim nogometašima, nadajmo se da će uspjeti i u ovoj zadnjoj kvalifikacijskoj rundi protiv Švedske/Grčke/Irske/Sjeverne Irske. S druge strane mora se priznati da smo svi računali kako će plasman u Rusiju 2018. biti siguran, ostvaren s lakoćom, što opet znači da su nas Luka Modrić i drugi ipak razočarali kad se nisu uspjeli izravnio plasirati.

Krivac je detektiran, odmah u liku izbornika Ante Čačića. On je smijenjen poslije neodlučenog rezultata protiv Finske (1:1) na Rujevici. Pokazalo se da su Davor Šuker i drugi apostoli cronogometa izveli dobar potez kad su angažirali Zlatka Dalića za jednu odlučujuću utakmicu u Kijevu. Čačić je izgledao izgubljeno, bio je pod stresom što je bilo očigledno, ali to ga ne eskulpira za nedostatak reakcije tijekom utakmice.

Kao ni njegove pomoćnike Josipa Šimunića i Antu Mišu, jer su svi oni propustili izvesti neki potez kako reprezentacija ne bi poslije vodstva pala u obranu. Naravno, na tom planu su morali reagirati i igrači, u prvom redu vratar Daniel Subašić, ali i stoper Domagoj Vida. 

Čačiću se ima štošta prigovoriti, ali u fokusu naših razočaranja moraju biti igrači. Lijepo je to podvukao Vjekoslav Lokica, trenutno trener bez angažmana (više je uz svoju sjajnu suprugu Žanu i njezine mlade košarkašice):

- Naši igrači protiv Finske nisu neobjašnjivo mogli trčati, neki su jedva hodali, a onda su sedamdesetak sati kasnije imali snage ne samo da budu rastrčani nego su u 88. minuti uklizavali.

U toj metamorfozi naših igrača od apatičnih i statičnih do, u drugom poluvremenu protiv Ukrajine, mobiliziranih i raspoloženih sigurni je značajan doprinos Zlatka Dalića. Zato je neuputno od strane čelnika HNS-a da uopće što imaju razmišljati, a kamo li raspravljati o tome hoće li Dalić voditi Vatrene i u dvije utakmice dokvalifikacija.

Dapače, Dalića treba ostaviti na kormilu reprezentacije čak u i slučaju da ne uspije do kraja u svojoj misiji, to da Hrvatsku odvede na završni turnir u Rusiji slijedećeg ljeta.

Osrednji igrač, odličan izbornik

Dalić je bio osrednji, ali vrijedni klupski igrač, s posebnim autoritetom dok je igrao u Varteksu. On je još od vremena kad je igrao za kadete i juniore pod vodstvom Sergija Krešića (njegovo svjedočenje) po svojem ponašanju pokazivao predispozicije za trenersku ulogu. I uspio je, premda kroz mukotrpne misije u arapskim zemljama, koje su se na kraju pokazale kao vrlo lukrativne.

No, dozvolite mi opservaciju, Dalić je prije selektor reprezentacije, nego klupski trener, što će njega možda i povrijediti. Naime, on je s jedne strane izvanredni poznavatelj igre, s druge fanatični komunikator, što je uostalom dokazao i u Kijevu u ovom blic - angažmanu.

Šuker i društvo su u svojem mandatu od 5. srpnja 2012. do sada u tri navrata smjenjivali izbornike: Igora Štimca zamijenili su Nikom Kovačem, njega Antom Čačićem i sad Čačića Dalićem. I svaki put je, hoćeš nećeš to donijelo rezultata, to jest plasmana u Brazil, odnosno Francusku na finalne turnire, pa je vjerovati da će uspjeti i Dalić.

Onako objektivno, Štimca su žrtvovali, dok su Kovača i Čačića smijenili sa zakašnjenjem. Naime, Niko Kovač je trebao otići s klupe odmah poslije bijedne prezentacije u Brazilu, a Čačić poslije poraza od Islanda, premda smo gol, primili na isteku regularnog vremena, ali je igra naše reprezentacije bila očajna.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 14:26