StoryEditor
KolumneUVIK KONTRA

Stigla jesen, grad je naš!

Piše Damir Šarac
14. listopada 2018. - 20:00

Stigla je mlačna, opjevana, dosadna dalmatinska jesen, ali građanima Splita nudi se nova uzbudljiva atrakcija: nakon što su kruzeri otplovili na jug, nakon što su se kolone zbunjenih gostiju mobitela prekrcanih uspomena i nasunčane kože rasporedili po svojim domovima, pruža se domaćima jedinstvena prilika ponovno vidjeti svoj grad.

Njegove stare stine i ljude koje cijelo ljeto nisu susreli. Dosta je sjesti na kavu na nekom kantunu pa da te svakih par minuta grle i ljube prijatelji i sugrađani, srdačno kao da se niste vidjeli cijeli jedan svjetski rat. Ako ljetnu masovnu poplavu i shvatimo kao svojevrsnu okupaciju našega životnog i javnog prostora, tako bi otprilike i ispalo. Ipak, mnogi nedostaju. Prije nego što je turizam otkrio Split, mogao si već spuštajući se u grad predvidjeti koga ćeš sresti: zatekao si tu iste drage ili nedrage face, vlasnici butigica, obrtnici na vratima urarija i zlatarija, oni koji po cijeli dan vise po uvijek istim štekatićima i oni koji uvijek imaju nečeg pametnog za reći.

I naravno, vazda grintavi stanovnici povijesne jezgre, kojima ni tada, ostavljenima od svih, život nije bio jednostavan. Puno toga se promijenilo zadnjih desetak godina, sa čarobnog bubnjića otpuhani su mnogi i mnogo, sirotinja je prodala vlažne stančiće bez konduta i preselila u suha predgrađa, obrtnici su postali rijetke zvjerke koji nekako bezvoljni sjede za pultovima u butigama, kafandžije nakon preživljenog tsunamija izgledaju onako kako se i osjećaju, pregaženi.

Stanari koji su ostali pa se usprkos svemu sunčaju i vitre glave od cjeloljetne buke na ponistrama. Neki raspoređuju i šolde od rentanja za dugu, gladnu zimu. Ali najsretniji su ipak građani kojima je povratak starome gradu i starome društvu poput kombinacije nekog dragog tinela i muzeja, koje odavna nisu vidjeli, čiji mirisi im dugo nisu ispunjali nosnice. Došla je jesen i grad je opet naš i naših. Još koji tjedan i bit će samo naš. Osim nas ni pasa neće biti.

#DAMIR ŠARAC#UVIK KONTRA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 03:09