StoryEditor

STEP UP: GODINA PLESA Nastavak s dvije lijeve noge

4. kolovoza 2019. - 17:19
Step-Up6

Svjedoci smo prilagođavanja američkih filmova i filmskih serijala za kineska kina. Kina je posljednjih godina postala drugo najjače kinotržište na svijetu, tik iza Amerike, s tendencijom prema dijeljenju prvog mjesta. Mnogi se blockbusteri utrškom "refaju" upravo u Kini ako dolarski podbace u SAD-u jer kino je nikad popularnija masovna zabava u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Stoga, sve je češće da hollywoodski filmovi bivaju financijski osnaženi i kineskom novčanom injekcijom, te da se njihova radnja dijelom odvija u Šangaju ili nekom od tamošnjih gradova ("Transformers: Osveta poraženih", "Bitka za Pacifik 2") i da u njima sporedne, pa i glavne uloge igraju kineski glumci (Bingbing Li, "Meg: Predator iz Dubina").

Postoje slučajevi i da američki glumci gostuju u kineskim spektaklima, poput akcijskog junaka Brucea Willisa i oskarovca Adriena Brodyja u "Bitki svih bitaka". Novi, šesti dio najpopularnije plesne franšize u povijesti filma tu novovjeku politiku dovodi do ekstrema.

Ovaj nastavak "Step Up-a", izvorno podnaslovljen "China", seli serijal u Kinu i angažira isključivo kineske glumce/plesače, dok su američki svedeni na jedan ples u "protivničkom" timu, uključujući poznate "dancerice" Janelle Ginestre i Jade Chynoweth.

Zasad nisu dostupni box-office rezultati filma u kineskim i svjetskim kinima, no nešto nam govori da će teško dosegnuti 86 milijuna dolara koliko je na internacionalnom tržištu zaradio peti "Step Up" ("All In"), kamoli 159, što je brojka trećeg i najvećeg dijela serijala ("3D").

Dobra "worldwide" zarada "Step Up-ova" od prvog filma iz "davne" 2006. (114 milijuna) preko drugog (150) do četvrtog (140) ovoj je franšizi donijela total od više od pola milijarde u svjetskim kinima. Točnije, nekih 650 milijuna. "Potreba" za daljnjim nastavcima je razumljiva, a selidba u Kinu je moguće uvjetovana gotovo dvostruko manjom zaradom "petice" u odnosu na "četvorku".

Međutim, nerazumljivo je da je šesti "Step Up" ovako loš, narativno i plesno krajnje klišeiziran, daleko najgori film u serijalu i na ovogodišnjem kinorepertoaru. Da se razumijemo, svaki "Step Up" je imao stoput viđenu priču, žanrovski izlizanu debelo prije nego se prvi film pojavio, tanju od novinskog papira na kojemu izlazi ova recenzija.

Ipak, kompenzirao je to nerijetko umješnom i kreativnom koreografijom te atraktivnim glumcima/glumicama od kojih su neki bili lansirani u zvijezde (Channing Tatum) ili barem zvjezdice (Briana Evigan, Sharni Vinson). Fanovi su znali na što ulaze u kino, a u slučaju ovog "Step Up-a" moglo bi ih dočekati neugodno iznenađenje, bar one hrvatske.

Naime, podnaslov "China" kod nas je zamijenjen s "Godinom plesa", no kako plakat krase noge u plesnom pokretu, okupane kišom, gledatelji koji nisu vidjeli foršpan, već na konto brenda i postera uđu u dvoranu očekujući pravi nastavak serijala, ne kinesku kopiju, mogli bi doživjeti hladan tuš kad krene film.

Doduše film je upravo na račun brenda privukao 7540 gledatelja u prvom tjednu prikazivanja, ali potpisnik ovih redaka je načuo da se publika u splitskim multipleksima osipa do kraja filma i odlaskom iz kinodvorane reagira na "podvalu".

Na koncu, vaš kritičar je bio sam samcat u dvorani na ranijoj predstavi, dok je na iduću stiglo nekoliko kineskih turista, jedinih gledatelja kojima "Step Up: China" može biti zanimljiv. No, čak bi i Kinezi mogli biti nezadovoljni kad se susretnu s kineskim glumcima sinkroniziranim na engleski jezik, počevši od tumača glavnih likova Jingxinga Huanga i Meiqi Meng.

To je donekle moglo proći i imalo je određenog šarma prije 30-ak godina, tijekom osamdesetih, kad smo gledali "sinkronizirane" hongkonške kung fu/karate akciće i smijali se kako ih je oponašao Michael Winslow u "Policijskim akademijama", ali danas je jednostavno negledljivo/neslušljivo.

"Godina plesa" koketira s kung fu filmom u šačici loše režiranih akcijskih scena tučnjave sa šipkama u rukama itd. Da su autori bili kreativniji, mogli su taj segment bolje iskoristiti, odnosno koreografski povezati borilačke vještine s plesom, ali ništa od toga.

Sve ostaje na odrađivanjima plesnih bitaka "naše" Nebeske ekipe, sastavljne od pripadnika različitih socijalnih staleža (čest motiv serijala). Tome, pak, prethodi okupljanje plesača i nadmetanje protiv najjače kineske skupine Crni tigar te američkih Fantoma uz glazbu kakva svira na "Ultrinoj" centralnoj pozornici.

"Odrađivanje" je ključna riječ. Mogu "sestrici" Xiao Fei (Meng) reći "u srcu nosiš samo ples", ali otkucaji tog srca se ne čuju s ove stane ekrana, niti osjeća ama baš ikakva strast. Vrijeme je da "Step Up" napusti plesni podij. Step Down.

Ljubav na snimanju

Ljubav je planula i s druge strane ekrana na snimanju prvog i najboljeg filma iz serijala. Glumački i plesni partneri Chaning Tatum i Jenna Dewan su se zaljubili, a njihova romansa bila je okrunjena i brakom koji se nedavno raspao.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 17:36