StoryEditor
KolumneZONA SUMRAKA

Sramoćenje kao sudbina

23. lipnja 2016. - 14:31

Ako su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i svi oni koji su se ovih dana pozivali na „pouzdane izvore“ u pravu, sinoć su se s tribina u Bordeauxu opet oglasili splitski orjunaši te bosansko-srpski teroristi i udbaši prerušeni u hrvatske navijače. I u hrvatskom dresu, makar u po glasa, zapjevali: "Orjunaška mati, nemoj tugovati... Zovi, samo maši i svi će udbaši za te život datiii...".

Svinjarija u režiji dijela navijača za utakmice s Česima nije ni za smijanje ni za zajebanciju, ali opet, moraš biti srca kamenoga pa se ne zagrcnuti od smijeha na komentare našega političkog vrha i „političkih elita“ nakon još jedne blamaže - rekao bi Drago Ćosić i jataci - „na otvorenoj sceni“.

Predsjednica je nepogrešivim u huliganima prepoznala orjunaše, što bi, valjda, trebali biti ili pripadnici militantnijeg dijela Torcide ili možda svi koji se oduzmu kad popiju par bevandi i zapjevaju onu Grdovićevu „Dalmatiiiinac saaaam“.

Milanovićevi agenti

Umni muževi iz HSP-AS, u domoljubnoj ognjici i pravednom gnjevu, bili su još precizniji pa su, dok kažeš „za Hrvatsku i Krista protiv komunista“, otkrili u kojem grmu zapravo čuči zec. „...Obećanje Zorana Milanovića izrečeno 29. 12. 2015. kako će nam stvoriti pakao, proteklih tjedana se obistinjuje, a današnjim režiranim nacionalnim sramoćenjem tijekom nogometne utakmice Hrvatske i Češke evidentno je kako se radi o smišljenom puzajućem državnom udaru! Primjenom klasičnih udbaških metoda misija rušenja Domoljubne koalicije i izmišljanja filofašista tako se s političkog i medijskog ringa prebacila na sportske terene u inozemstvu s ciljem prikazivanja Hrvatske i hrvatskog naroda nazadnjacima i divljacima“. Haleluja.

Ni njihovi koalicijski partneri nisu ostali bez komentara. Najprije izjavom da iza huliganskog ispada stoje skupine koje „stoljećima rovare protiv Hrvatske“ proslavio se akademik i tehnički predsjednik samoraspuštenog Sabora Željko Reiner, da bi njegovu bistru misao osnažio splitski HDZ tvrdnjom da je riječ o planu „jednog šireg jugonacionalističkog pokreta koji sustavno djeluje na difamaciji hrvatskog naroda i rušenju države“.

Da ne bi bilo zabune, osobno sam za nultu toleranciju prema svakom nasilju, pa i onom stadionskom. Za koje nema alibija. Baš kao što ih ne smije biti za navijačke makljaže na autoputu, za upade u studentske domove u potrazi za torcidašima ili naprosto onima koji govore krivim „dalmoškim“ ili „purgerskim“ naglaskom; za sačekuše i krvave tučnjave, za topovske udare, bengalke i kamenice kojima se gađaju automobili nepoželjnih registracija... Što inače kod nas prolazi samo uz očinski ukor.

Razmisli i sjeti se

A sve to traje još tamo od početka devedesetih. Od vremena kad su govor mržnje, nasilje i politika, kao uvertira u ratne strahote, na velika vrata ušli na stadione uz alibi o „svetom cilju“ koji opravdava i takva (mobilizatorsko - domoljubna) nasilna „sredstva“. Ne, naravno, samo u Hrvatskoj već i u bliskom susjedstvu: u Srbiji, Bosni i Hercegovini... A kad se „sveti cilj“ zagubio u bespućima povijesne zbiljnosti, a popis neprijatelja ozbiljno proširio (pored ostaloga i na fantomske „orjunaše“), ostala su sredstva.

I politika kojom je, nemojmo se lagati, od samoga početka bio impregniran svaki sastav HNS-a. Posebice ovaj aktualni s vezama u visokom političkom društvu.

Je li se Hrvatska osramotila u Francuskoj? Naravno da jest, no, zar je to ikakva novost? To je samo nova epizoda - pred mnogo više kamera i gledatelja negoli u prethodnim slučajevima - trakavice koja je još daleko od raspleta.
Sramoćenja koje je obilježeno sustavnim žmirenjem na nestašluke i ustašluke, na HNS-ove skandale, na prepuštanje hrvatskog nogometa u ruku jednoga gazde i njegovih pajdaša, sprdačine od sudačke organizacije, kriminalnih afera i politike koja je - kada je HNS u pitanju - uvijek imala samo jedan predznak. Koji - zna se.

Zar onda čudi da su nakon St. Etiennea, GONG i Centar za mirovne studije priopćenjem zatražili od predsjednice Grabar-Kitarović „da javnosti deklarira osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost sa Zdravkom Mamićem i HNS-om kao organizacijom“.

Je li se Hrvatska osramotila u Francuskoj? Naravno da jest, ali ništa više negoli svim onim silnim prethodnim slučajevima zbog kojih su se plaćale goleme novčane kazne i igralo pred praznim gledalištem; zbog kojih se Joeu Šimuniću kazalo „baj baj“, zbog kojih će se i ubuduće igrati kvalifikacijske utakmice bez gledatelja... Ali s „motivatorom“ Šimunićem u stožeru „vatrenih“ te s istim mračnjacima u počasnim ložama.

Hrvatska se u Francuskoj osramotila, no zar je to veća sramota od one na vlastitom terenu? Onom nogometnom i onom drugom - političkom na kojem su - na zgražanje lijepog dijela civilizirane javnosti, zaigrali Zlatko Hasanbegović, dopredsjednik Sabora Tepeš ili HDZ-u tako mili „enciklopedist“ Bujanec. I svi oni koji su bez mrve srama ili nelagode (makar zbog izraelske veleposlanice kojoj su, eto, priredili nezaboravan happening) aplaudirali „najboljoj publici na svijetu“ dok se osječkim Gradskim vrtom orilo „Ajmo, ustaše“ i skandiralo „Za dom spremni“.

Okorjeli recidivisti

Bengalke i topovski udar koji je umalo težih ozljeda koštao nes(p)retnog stadionskog zaštitara te „poučni“ prizori makljaže među navijačima (gdje su, vele, „good fellas“ pokušali sami obračunati s negativcima) daleko su vizualno upečatljiviji od tonskog zapisa s utakmice kontra Turaka koji su uredno zabilježili nadležni u disciplinskoj komisiji UEFA- e. Jer i tamo su nadležni uočili i prijavili isticanje ustaških zastava, keltskih križeva te izvikivanje homofobnih i ustaških pokliča. Znate već što - „HNS pederi“ i „Za dom spremni“.

Što, jebi ga, u toj Europi nitko ne drži dijelom osebujnog hrvatskog folklora, starim hrvatskim pozdravom ili pokličem iz opere „Nikola Šubić Zrinski“.

Kad će i u HNS-u i na „ljutoj desnici“ to prihvatiti, nitko još ne zna. Možda tek onda kad tamo budu sjedili neki drugi ljudi. I kad nas baš dobro batina lupi po glavi.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 18:53