StoryEditor

Splićanin počasni građanin Zagreba

Piše Ivan Ugrin
4. lipnja 2017. - 20:00

Na svečanoj sjednici u Staroj gradskoj vijećnici, u povodu Dana grada Zagreba i svetkovine njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta za međunarodnu suradnju prof. dr. Emilio Marin proglašen je počasnim građaninom Grada Zagreba.

Rođeni Splićanin, Emilio Marin, ove je godine bio među kandidatima za dodjelu Nagrade Grada Splita za životno djelo, međutim komisija za dodjelu nagrada donedavnoga splitskog poteštata Baldasara nije "prepoznala" Marinov opus, tako da je ovim priznanjem iz Zagreba ispravljena nepravda ne samo prema prof. dr. Emiliju Marinu, već i prema svim dosadašnjim živućim gradonačelnicima Splita od kada je 1990. ustanovljena samostalna Hrvatska, koji su bili potpisnici inicijative da baš Marin bude laureat za životno djelo.

Ne umanjujući zasluge svih ovogodišnjih nositelja nagrada za životno djelo, postavio bih na ovom mjestu pitanje kojim se kriterijima vodila navedena komisija, kad, unatoč činjenici što je Emilio Marin 1996. dobio osobnu Nagradu Grada Splita, nije našla za shodno istome uručiti i ovo priznanje, jer je svojim životnim opusom zadužio dalmatinsku metropolu. Samo Marinov životopis od 40 stranica ide tome u prilog.

Dr. Marin rođen je u Splitu 1951. Studij arheologije završio je 1973. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1990. Od 1973. radi u Arheološkom muzeju u Splitu, kojemu je bio i dugogodišnji ravnatelj (1998. – 2004.). Bavi se kasnom antikom, ranokršćanskom arheologijom i poviješću ranokršćanske umjetnosti te latinskom epigrafijom. Vodio je arheološka iskapanja u Solinu i Vidu kraj Metkovića.

Kao sveučilišni profesor radio je i na pariškoj Sorboni, Sveučilištu u Splitu te sad na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Napisao je dvjestotinjak znanstveno-stručnih radova i dvadesetak knjiga. Bio je hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici od 2004. do 2011. Od 2003. redoviti je inozemni član Francuske akademije znanosti i umjetnosti te dopisni član brojnih inozemnih ustanova. Prvi je Hrvat kojega je papa Benedikt XVI. 2013. imenovao članom Papinskog povjerenstva za starokršćansku arheologiju.

"Za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, odnosa Grada Zagreba sa Svetom Stolicom te za razvoj arheologije, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, na 52. sjednici, 19. travnja 2017., donijela je Zaključak o proglašenju prof. dr. sc. Emilija Marina počasnim građaninom Grada Zagreba", stoji u odluci.
Tako se po tko zna koji put ponavlja da se Splićane više uvažava i prepoznaje u drugim sredinama, negoli u Splitu u kojem su ponikli.

"Zagreb je drugi grad mog života", kazao je Marin na dodjeli priznanja. Split, naravno, ostaje prvi i glavni.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 22:55