StoryEditor
Kolumnedaljinski u dalj

Smisao novinarstva po Karamarku

Piše PSD.
22. ožujka 2016. - 17:01
daljinski00

Svaka nova vlast prvo napravi čistku u policiji i medijima. Šefu HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zapelo je s policijom zbog nekooperativnosti resornog ministra, ali medije je odradio furiozno: prije nego što je Vlada dotaknula ijednu javnu tvrtku, njegov je doglavnik zadužen za kulturu već pomeo neprofitne portale i Hrvatsku radioteleviziju.

I onda Karamarko u jednom intervjuu veli kako na HRT-u „sadašnji v. d. ravnatelja i njegovi suradnici žele profesionalizirati i novinarima u ruke vratiti program“. Pa usred tog procesa Dnevnik počne voditi Petar Vlahov. I sve se raspojasa od profesionalnosti.

Prošlog je tjedna, na primjer, Karamarko pokrenuo mini-harangu protiv spomenutog ministra koji se ispostavio kao ozbiljna prepreka hadezeiziranju policije a ime mu je, valjda svi znaju, Vlaho Orepić.

Pa je profesionalni Vlahov u Dnevniku 3 u petak navečer prilog najavio ovako: „Činjenica da je u javnosti iscurio dokument prema kojem je aktualni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić svojedobno kod kuće čuvao dio takozvanih topničkih dnevnika kao suvenir dok su ih obrana generala Gotovine, ali i haško tužiteljstvo tražili, izazvala je brojne reakcije. Podsjetimo da je haško tužiteljstvo prikupljajući dokaze protiv hrvatskih generala neumoljivo inzistiralo na topničkim dnevnicima i doslovno ucjenjivalo Hrvatsku neulaskom u Europsku uniju.“

Potom njegove profesionalne kolegice Danijela Moretić i Senka Vidaković kao autorice priloga ponavljaju da je Orepić 2009. godine, čuvao dnevnike „kao suvenir“ dok je Haag orao nebo i zemlju da ih nađe.

Onda, eto i Karamarkove izjave: „2010. godine su prekinuti pregovori s Europskom unijom upravo zbog topničkih dnevnika, ušli smo u jednu krizu tražeći te dnevnike, te materijale i onda je na kraju kod njega pronađeno, on je to čuvao kao uspomenu. Pitajte njega zašto.“

U prilogu je govorio jedan od Gotovininih odvjetnika koji cijeli pokušaj konstruiranja afere smatra besmislenim, Orepićeva oštra reakcija preuzeta je s konkurentske Nove TV – HTV valjda nije imao vremena ili volje – a u zaključku je rečeno kako se Orepić i Karamarko koškaju oko smjena u policiji.

Da su tog petka, prije nego što su topnički dnevničili, HRT-ovi profesionalci pročitali s razumijevanjem dokument objavljen u Jutarnjem listu, shvatili bi - ako im je dopušteno - da Orepić u kući nije čuvao nikakve dnevnike, ni topničke, ni HRT-ove, nego jednu (1) kartu koju je vlastoručno nacrtao dok je bio na sinjskom bojištu.

Kad ga je policija pozvala, sam je rekao da je ima i predao je. Nema, dakle, pronađenih materijala o kojima zbori Karamarko, nego jedna dobrovoljno predana karta. Nitko je nije tražio, niti je itko za nju znao dok je Orepić nije spomenuo.

HRT-ovi profesionalci to prešućuju, jer znaju što trebaju izabrati između činjenica na jednoj i volje predsjednika vladajuće stranke na drugoj strani. I znaju da će biti perspektivni sve dok tragaju za odgovorima na pet ključnih pitanja nove generacije HRT-ovih šefova: Tko je favorit Tomislava Karamarka, što kada, kako i zašto želi Tomislav Karamarko.

Tako se čuva glava. Makar samo kao suvenir.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 08:21