StoryEditor
KolumneUtopljen u sivilu

Slučaj Caktaš: trebao je biti lider Hajduka, a ....

Piše Frane Vulas
25. kolovoza 2018. - 01:26
hajduk_steau71-090818

Kad je uz velika očekivanja javnosti Hajduk vratio Miju Caktaša, predestiniran je tada kao još jedna, bitna karika koja je nedostajala “bijelima” za novi iskorak.

Međutim, uz sve opravdane kritike na njegove igre od povratka do sada, pogotovo ove katastrofalne sezone, čak i da je i u formi života ne bi se to baš puno vidjelo u ovakvom Hajduku. Između ostalog i zato što se Caktaš nije ni vratio u ovaj Hajduk.

Ne baš tako davno, početkom ove godine. Caktaš se vratio u klub koji je tada drugi prijelazni rok zaredom doveo svog bivšeg igrača, jako ime. Nakon Josipa Radoševića na ljeto, vratio je na zimu i Caktaša.

Hajduk je opet počeo pokazivati moć i što je još važnije ambicije na tržištu nogu. Doveo je još jednog bivšeg igrača koji nije bio u tridesetima, već u najboljim igračkim godinama. A to je mogao potkrijepiti i ponuđenim ugovorima. Barem su nas tada tako sve uvjeravali, od navijača i medija, pa do samog Caktaša.

A sada je baš zbog toga najviše Caktaš na tapetu, jer realno ne igra ni bolje ni lošije od ostalih suigrača. Na te igrače je najviše kanalizirano nezadovoljstvo, one kod kojih je najveći jaz između primanja i pokazanog na travnjaku. Nisu u prvom planu oni koji su sklapali te ugovore koje klub, sada je očito, teško može podnijeti na duže staze. Taj film nećete gledati. To bi bilo priznanje pogrešne procjene. Uostalom, niste ni prije.

Caktaš se vratio u Hajduk koji je imao uglavnom stabilno vodstvo, uhodanog predsjednika i sportskog direktora u drugoj sezoni, klub u kojem je tada još friški trener Kopić uz veliki rezultatski zamah vladao svlačionicom. I to svlačionicom u kojoj su tada još fizički bili i Ohandza, Letica, Radošević, Bašić, Stipica, Almeida, Kožulj, Gentsoglou, Nižić... A mislima i Futacs, Tudor, Memolla... Međutim, nije se od tog povratka usrećio ni Caktaš ni Hajduk.

Samo sedam mjeseci kasnije situacija je potpuno obrnuta od one u siječnju. Dugopoljski veznjak ne pruža ni izbliza igre kakve su mu svojedobno osigurale transfer u ruski Rubin iz Kazana. Uz par bljeskova (gol Dinamu iz slobodnog udarca na Poljudu, dva gola nedavno u Sofiji vrijedna prolaska), većina partija bila je za zaborav.

A ostao je i bez uloge dokapetana. Svojom krivnjom, iako je ipak netko odlučio i da mu da tu lidersku ulogu, a onda odjednom “nije dovoljno glasan”. Uz samopouzdanje koje mu je sada slijedom svih događanja, vjerojatno gotovo na nuli.

Pa je ne(s)pretno skrivio dva kaznena udarca u Europi (Sofija, Bukurešt). 

No, za sve ovo što se dogodilo u njegovom slučaju nije jedini ni glavni krivac Caktaš. Krivac je isključivo što igra loše, jako loše, što se potpuno uklopio u sivilo.

Za sve ostale zablude i pogrešne procjene oko momčadi i njega, za nerealna očekivanja, stručna i financijska, adresa je neka druga.

#HAJDUK#MIJO CAKTAŠ#SD HAJDUK

Izdvojeno

04. srpanj 2020 15:09