StoryEditor
Kolumnevizija trenera izgleda sve bolje

Siks, kapa dolje! Ovaj Hajduk i onaj koji je izgubio od Osijeka su kao nebo i zemlja, a Posavec je pokazao da treba otkupiti njegov ugovor

5. veljače 2019. - 16:10

Dečki, kapa dolje na ovakvoj utakmici - rekao je Siniša Oreščanin, trener Hajduka, na ulasku u svlačionicu i time je moglo započeti slavlje. Eksplozija veselja nakon pobjede u Osijeku, ali i odmah poruka o - poniznosti, jer treba na najozbiljniji način pripremiti meč s Lokomotivom u Poljudu. Pobjedu protiv Osijeka treba pretvoriti u početak - serije uspjeha. Nema drugačijeg puta prema Europi, kad startaš u hendikepu (kladioničarski izraz, op. a.)!

Mnogo je pozitivnih kritika izazvala pobjeda "bijelih"/"crnih" u Osijeku. Hajdučki puk bio je obuzet skepsom prije sezone, a sad je odjednom shvatio da mnoga pisanja o tome kako Oreščanin pravi neki drugačiji, bolji, tečniji Hajduk nisu bila bezveze. Pa i mobitel vašeg reportera u to ime zvoni svaki čas. Kažu, bio si u pravu...

U redu, potrebno je i sreće, bilo je Fortune u prvih 15 minuta. Ali, u odnosu na nedavni sraz istih suparnika, na istom mjestu, na Oreščaninov debi i na eliminaciju iz kupa, ovo je bilo kao - nebo i zemlja.

Trenutačni Hajduk imao smisao, ima perspektivu. Takav je dojam... Evo nekih naznaka, dojmova koje nosimo u kuferu na povrtaku iz osječkog Vrta:

1. Prva protiv "velike petorice" - Ovo je prva pobjeda koju su "bijeli" ostvarili ove sezone protiv nekoga iz gornjeg doma ljestvice. Zvuči nestvarno, ali tako je, prva pobjeda protiv društva Dinama, Rijeke, Osijeka, Lokomotive i Gorice! Nastradao je Osijek, a sad raspored nosi Lokomotivu, pa Rijeku (kiksala je!), te Goricu (čudesno je prošla kroz Rujevicu). U tom nizu koji nam slijedi, ogledat će se stvarne mogućnosti "bijelih" za europsko čudo.

2. Hoće li bit bar 18.000 ljudi protiv Lokomotive? - Sugestivno pitanje, ali splitska publika se zaželjela nogometa, utakmica, a i boljeg Hajduka. Sve se odjednom poklapa. Nakon jesenske katarze i četiri utakmice bez gledatelja, evo prigode da se dođe u Poljud. Posljednju utakmicu s publikom "bijeli" su gotovo zaboravili, bilo je to početkom listopada, četiri mjeseca nisu mogli gledat doma, Hajdukov balun uživo. Susret s Lokomotivom sretna je prilika da se dobar Hajduk i publika ponovno nađu na istom zadatku.

3. Caktaš šuti i zabija – Mijo nije od volje doć pred novinare i malo pričat ili davat izjave, zatvorio se u sebe nakon pisanija kako je preskup i kako bi trebao smanjiti ugovor... Nema veze, dok traje silenzio stampa, Mijo je zavrnuo rukave i igra dobro, onako kako se to željelo kad se lani vratio s ruskog Kazana na Hajdukov kazan. Da bude najbolji. Sad bi to tek mogao biti u proljeću Oreščaninova povjerenja. Neka šuti, samo neka igrao ovako i zabija.

4. Novi lik Kalik – Australca kojega je doveo Goran Vučević kasnija je struka gurala sa strane, "u kanal", u posudbe u Australiju i u Rudeš, činilo se na put bez povratka. Trener ga je sad poveo u Tursku i otkrio Ameriku, odnosno Australiju u Kaliku. On je dobar igrač! To smo i prije slutili, Oreščanin je to stavio na vidjelo.

5. Nejašmić kao rutiner - Još jedna nova faca, sasvim domaća, zadnji vezni iz inkubatora B momčadi. Odigrao je vrlo solidno, neki kažu kao rutiner. Svakako je prvi "pick" za ulogu presretača i ubuduće.

6. Spasitelj Posavec – uvijek treba imati sjajnog golmana, jer kuća se gradi od temelja, a nogometna momčad od vratara. Pa kad na golu imaš nekog tko u kritičnim situacijama nije rupa, nego zid, onda je kasnije sve lakše i zaboravi se kako se Gabrijel Boban ispromašivao. Obrane golmana dođu kao normalne, a to nije tako. To je vrlo bitno! Zato Posavecu palac gore i mijenjamo mišljenje o tome treba li ga otkupiti od Palerma. Držali smo da je Joža luksuz, a sad se posipamo pepelom. Posaveca otkupiti! Odmah!

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:29