StoryEditor
Kolumnemeđutim

Siđi s križa...

Piše Ivan Ugrin
26. veljače 2018. - 19:00
hdz_sjednica10-260218

Tri su ostavke u posljednjih nekoliko dana dobrano uzdrmale pozicije naizgled nedodirljivog Andreja Plenkovića. Najprije je to učinila Dalija Orešković, donedavna predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Kad joj je bilo jasno da nema ništa od drugog mandata, jer dobila je u Saboru svega 46 glasova od potrebnih 76, Oreškovićka je povukla svoju kandidaturu, te je na sceni za sada kao jedina kandidatkinja ostala Nataša Novaković (inače u javnosti poznata tek po fotografijama s Macanom) s jednim glasom manjka, odnosno 75.

To ponajprije pokazuje da su od postojeće saborske većine koju čini HDZ s lijevoliberalnim HNS-om i manjincima, tri ruke nedostajale, što će vjerojatno biti riješeno u sljedećem krugu glasovanja.

Međutim, nije baš "pošteno" od Plenkovića što je Oreškovićku ostavio na "cjedilu". Pa ona mu je širom otvorila vrata HDZ-a kad je pod pritiskom javnosti presudila Tomislavu Karamarku sukob interesa.

Podsjetimo se, tvrtka Karamarkove žene je prije nego što je on postao potpredsjednik Vlade radila i za Josipa Petrovića, lobista MOL-a. A Karamarkov je "grijeh" bio taj što je upozoravao na to da bi Ina mogla izgubiti međunarodne arbitraže od Mađara, i da bi s njima trebalo sjesti i sporazumno riješiti sporove. Zbog Mostove neprincipijelnosti, ta je Vlada pala.

U međuvremenu jednu smo arbitražu izgubili, vjerojatno ćemo i drugu. Zagovarao ih je još iz vremena SDP-ove Kukuriku Vlade tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, HNS-ov vječni predsjednik. Gubici arbitraža državu bi mogli koštati milijarde.

Muž sadašnje, pak, potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, u upravi je Ine, no ona, gle čuda, nije u sukobu interesa kad tajno odlazi u Budimpeštu na razgovore s mađarskim ministrom gospodarstva, možete pretpostaviti o čemu. A ono što je Karamarko predlagao, i što mu se uzimalo kao krimen, na kraju je proveo Plenković. Otvoreno je s Orbanom razgovarao o mogućim rješenjima problema Ine i MOL-a.

Ostavka Ante Ramljaka, koji je inače upravo Dalićkin kadar, na mjestu Vladina povjerenika za Agrokor, sve u svemu je očekivana. Od nje Plenković ne bi trebao imati puno štete. Dapače, vrli će komunikator Krešimir Macan to znati za premijera pozitivno iskoristiti. Kao što se potrudio da sisački biskup Vlado Košić dobije "šipak", možda i zbog toga što je biskup lani pisao Plenkoviću kako je koalicija HDZ-a s HNS-om "politička prostitucija".

No, ostavka HDZ-ova državnog tajnika dr. Marina Strmote, stručnjaka za demografiju, ne može se ničim isprati. Čovjek je častan i iskren domoljub. Želio je dobro Hrvatskoj koja izumire, i nije htio sudjelovati u "folkloru" da se tobože nešto radi, a ustvari se samo nabrajaju i ponavljaju mjere od kojih nema velike perspektive.

Na presici oko Agrokora Plenković se požalio novinarima: "A što mislite kako je meni?" To me podsjeća na gvardijana koji se žalio braći u samostanu: "Da znate kako je težak moj križ..." Na to mu je jedan fratar naglas poručio: "Siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati."

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:43