StoryEditor
KolumneUVIK KONTRA

Šestane, Crni viteže, javi se!

13. siječnja 2019. - 19:00

Čudna se predstava događa u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, kao da je riječ o nekom nastavku kultnog Bulgakovljeva romana "Crni snijeg". A u splitskom poglavlju stvari stoje ovako: Kazališno vijeće ocijenilo je program kandidata Srećka Šestana kao najbolji i njegovu upravljačku karijeru kao impresivnu (kasnije je objavljeno kako je kao riječki intendant ostavio dug od dva milijuna kuna), dok se o programu drugoga kandidata, vrlo opsežnom i ambicioznom (ali, avaj) glumca HNK Vicka Bilandžića nisu javno ni izjasnili. I sada se čeka potvrda na Gradskom vijeću.

No, tragikomična situacija traje već prije izbora, provlači se tijekom izbornog vremena i nastavlja se danas, sve skupa oko dva mjeseca: Srećka Šestana, poput nekog Crnog viteza, nitko u Splitu niti vidi niti čuje. Pitam po Banovini, kazalištu, okolo po kafićima... Ni mukajeta, nitko ne zna kad je bio ni kad će opet dojahati. Slavodobitnik izbornog turnira nije ni došao po dokumentaciju iz koje bi se upoznao s poslovnom i umjetničkom situacijom u nacionalnom teatru, valjda je papire za kandidaturu poslao poštom, a ne želi dati izjave za medije!

Osim što ovakvo njegovo ponašanje djeluje poprilično ponižavajuće, ponajprije prema građanima iz čije se vreće godišnje u teatar usipa četrdesetak milijuna kuna, pa onda i prema 260 zaposlenika, sve skupa je poput nekakve burleske, posebno ako nazire način na koji se Šestanovo ime pojavilo među kandidatima za intendanta. Naime, prema principu: pronađen-nagovoren-izabran-imenovan, pa sad se i sam slavni Stanislavski ustao iz groba i javio za protukandidata, Crni je vitez očito bio neosporno siguran u pobjedu na kazališnom bojnom polju. I tako bi! Preneseno u našu zbilju: Partija ga je izabrala i poslala u Split da obavi posao kao nekoć druga iz komiteta, iz centrale, kad se već "oni dole" ne mogu dogovoriti. Izbor, program, ostali programi, vijeća, dokumentacije, papiri, manire, pristojnost, sve je to nebitno. Zavidna je doza ignorancije koju pokazuje prema kazališnoj kući koju mori milijun problema, ali rješivih problema, samo kad bi nekoga zanimali. Lanjski neizabrani kandidat Ivan Leo Lemo i ovogodišnji neizabrani kandidat Bilandžić ozbiljno su se u programima pozabavili stanjem i vizijom budućnosti. Zanima li aktualnog izabranika sve to uistinu, zna li išta o tome? I što želi napraviti? I kada će doći do Splita, makar da popije espresso na Cankarjevoj? Alo, Srećko, javi se!

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:43