StoryEditor
KolumneAd hoc

Saznali smo što je jedino bitno

Piše Josip Jović
8. rujna 2018. - 20:30

Moralo bi se poći od pretpostavke da je Darko Milinović glup e da bismo zaključili da je njegova pobuna protiv HDZ-ova vodstva potaknuta tek neodržavanjem stranačkih izbora u Lici. Svojom je pobunom samo dao legitimitet vlastitom isključenju. Svakome je, pa i Milinoviću moralo je biti jasno kako zahtjevima, unatoč lukavom snubljenju samog šefa stranke, neće biti udovoljeno. Prosvjed dvjesto ličkih hadezeovaca predvođenih županom izraz je jednog dubljeg i šireg nezadovoljstva unutar HDZ-a, koje se za sada prikriva smjenama i isključenjima i koje neće eksplodirati dokle god stranačku poslušnost i disciplinu drže interesi.
Jedan od razloga nezadovoljstva otkriva nam na apsurdan način sam Andrej Plenković. Upitan o slaganju saborske većine ako mu Milinović, koji namjerava mjesto župana zamijeniti mjestom zastupnika, uskrati svoju ruku, on će kazati: "Nije bitna većina. Bitno je da smjer stranke bude onakav kakav želim, da imidž bude kakav želim, da smjer Vlade i države bude kakav želim. I to nema cijenu." Dakle, može i svijet propasti, može i HDZ propasti, ali bitno je ono što on želi. Na stranu to što se baš i ne razumije pouzdano što želi i kamo ide premijer, ova izjava sadrži veliku mjeru solipsizma, egocentrizma i ignorancije spram članstva, spram naroda, spram svih onih, primjerice, osamsto tisuća potpisnika pod dvije referendumske inicijative.
Ta filozofija "bitno je ono što ja želim" zorno je demonstrirana nasilnim usvajanjem tzv. Istanbulske konvencije, koja nije zaboravljena i koja je izazvala, s razlogom ili bez razloga, revolt tradicionalnih pristaša vladajuće stranke. Koalicija sa svim i svakim djeluje kad dolijevanje vode u vino do te mjere da bevanda postaje bljutava. Politika inkluzivnosti, koju nitko zapravo ne shvaća, rezultirala je gubljenjem identiteta stranke, pa je ljudima postalo svejedno bio Kurta ili Murta.
Iskazi Martine Dalić, bivše ministrice gospodarstva koja je obrala bostan zbog smicalica oko Agrokora, otkriva kako su svi, uključujući i premijera, znali sve i kako je puno toga smišljeno i režirano za račun raznih savjetnika, odvjetnika i strvinara.
Odvjetnik Davor Šavorić, kojega je doveo sam premijer, dobio je, između ostalog, 825 tisuća kuna za "lex Agrokor", koji je ustvari doslovan prijevod jednog talijanskog zakona. Dodatni moralni teret na HDZ-ovim leđima je i avanciranje Božidara Kalmete u stranačkoj hijerarhiji, unatoč činjenici da se protiv njega vodi vrlo ozbiljan sudski postupak.
Gordan Jandroković kaže kako se ne boji izbora. Ne boji se jer zna da prijevremenih izbora neće biti. Ako poneka HDZ-ova ruka ostane ispod stola, uvijek će se naći dovoljno bandićevaca, haenesovaca, čačićevaca, pupovčevaca pa esdepeovaca. Vlast je jak amalgam koji spaja nespojivo.


Na stranu to što se baš i ne razumije pouzdano što želi i kamo ide premijer, jedna njegova izjava sadrži veliku mjeru solipsizma, egocentrizma i ignorancije spram članstva, spram naroda, spram svih onih, primjerice, osamsto tisuća potpisnika pod dvije referendumske inicijative

Izdvojeno

05. srpanj 2020 17:22