StoryEditorOCM

SAGA O VIKINZIMA Junaci za Valhallu

Piše PSD.
15. studenog 2014. - 09:55
Film: NORTHMEN: A VIKING SAGA; povijesna akcijska avantura
Režija: Claudio Fäh
Uloge: Tom Hopper, Charlie Murphy
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

“Vikinzi, budite nemilosrdni!“ – “Saga o Vikinzima“ (2014.)

Pošten repertoarski film vrti se u hrvatskim kinima. Povijesna akcijska avantura “Saga o Vikinzima“, podvučena podnaslovom “Ratnici sa sjevera“, razmjerno je ugodno iznenađenje ovogodišnje kinoponude koja je iznjedrila barem dva slično žanrirana razočaranja (nemjerljivo budžetiraniji “Legenda o Herkulu“ i “Herkul“). Iznenađenje je još veće uđete li u kino očekujući malo toga i ništa. Reklamna etiketa “najskupljeg europskog spektakla godine“ često znade biti varljiva sjetimo li se svih onih “Asterixa i Obelixa“ ili “Pustolovina Adele Blanc-Sec“. A i životopis švicarskog redatelja Claudija Fäha ulijevao je prilično nepovjerenje.

Čovjek je kao gastarbajter u Americi snimio štancerske direktno-na-video nastavke “Sniper 4“ (2011.) i “Hollow Man II“ (2006.), ne dobacivši se ni do koljena autora originala Luisa Llose, kamoli Paula Verhoevena, i to u Nizozemčevom najslabijem hollywoodskom izdanju. Ipak, potpomognut za europsku kinematografiju solidnim budžetom Claudio Fäh napravio je film milijunskih troškova produkcije – južnoafrička scenografija je veoma atraktivna, a i scene bitke odnijele su određene svežnjeve novaca, iako nisu masovne. No, čak i da ih je Fäh “omasovio“, slutimo kako ne bi rabio digitalne statiste, već prave, od krvi i mesa.
Računalne intervencije rijetke su u filmu porinutim uvodnom scenom oluje na moru. Valovi bjesne i napadaju vikinški brod zajedno s teškom kišom. “Viking spava na svom štitu, s mačem u ruci, šator mu je nebo“, pripovijeda mitologiju “sjevernjaka“ jedan od njih, Thorald (Ken Duken). Jedra se krše i brod potapa nemilosrdno more, no Vikinzi ohrabreni valjda izrečenim riječima preživljavaju i bivaju nasukani na obalu. Vikinzi na čelu s mladim Asbjörnom (Tom Hopper), “posljednji preostali odmetnici“, izgnani su iz vlastite zemlje nakon neslaganja s vladarem i naumili su se dočepati skupine sigurnih vikinških naselja. Oluja ih je, međutim, odbacila na neprijateljsku škotsku plažu.

Čim se uzveru po strmim liticama, Vikinge napadaju lokalci, no ovi ih s bojnim pokličem na usnama (“U Valhalu!“) sređuju uz minimalne žrtve u vlastitim redovima i u napuštenoj kočiji pronalaze lijepu Inghean (dojmljiva Charlie Murphy). Inghean je škotska princeza, što Asbjörn i ekipa ne znaju, ali slute da je važna i odluče je zadržati kao taokinju kako bi zatražili otkupninu i kupili slobodu. Jer, škotski kralj Dunchaid (Danny Keogh) po kćerku šalje četu istočnoeuropskih plaćenika - “vučji čopor“ s Karpata predvođen krvožednom braćom Hjorrom (Ed Skrein) i Bovarrom (Anatole Taubman).
Hjorr je predstavljen kako kraljevom podaniku, jedinom preživjelom iz okršaja s “nekoliko običnih sjevernjaka“, stavlja glavu u vatru za kaznu. Klasična karakterizacija akcijskog negativca u skladu je s likovima pozitivaca – uz Asbjörna nalik Thoru bez čekića, što ima smisla s obzirom da je film lišen krupnih upliva fantazije, ističe se i pridruženi član družine, miroljubivi lokalni redovnik vičan maču (Ryan Kwanten). Junake upoznajemo u hodu tijekom njihove borbe za opstanak protiv brojčano jačih napadača, zapravo u trku.

“Northmen: A Viking Saga“ je film potjere, veoma sličan kultnom akciću “The Warriors“ (1979.) Waltera Hilla u osnovnoj postavki grupe ljudi prisiljenih da se silom izbore za svoj put prema (novom) domu kroz neprijateljski teritorij. Pravocrtnu liniju priče od “Ratnika podzemlja“ već je (is)crpio impresivni “Centurion“ (2010.) Neila Marshalla u kojem je šačicu rimskih vojnika velebnim škotskim krajobrazima lovilo pleme Pikta. U ponekim vrlo smionim akcijskim kadrovima zaveden je i McTiernanov podcijenjeni “13. ratnik“ (1999.), no Fäh više-manje uspijeva ostati svjež, unatoč određenim klišejima i tome što i njegovi junaci, uz kratke predahe iznuđene karakterizacijskih pobuda radi, trče li ga trče po šumama i gorama, prolazeći visočja, vodopade, pustopoljine....


Sve dok jedan od njih ne zareži “Dosta je bježanja!“. “Bolje potonuti nego spustiti jedra“, ratnička je deviza Vikinga. Dijalozi i monolozi o časti i hrabrosti akcijski su podebljani u tom stilu (“Uzmite oružja koliko možete nositi!“), premda naši ponosni Vikinzi znaju, ranjeni, na izmaku snaga, preispitivati Boga u stankama od borbenog kasapljenja s dekapitacijama, amputacijama i zamkama s kolcima. Ne trebaju. Valhalla ih uglavnom zasluženo čeka.

MARKO NJEGIĆ

Vikinški metal

Jednu od manjih uloga Vikinga u filmu igra Johan Hegg, frontmen švedskog heavy metal sastava Amon Amarth, poznatog po pjesmama vikinške tematike. Dodajmo i da bi redatelj Claudio Fäh nakon “Sage o Vikinzima“ trebao snimiti američki akcijski triler “Shoedog“ s Adrianne Palicki (“G.I. Joe 2“, “John Wick“) i Joeom Manganiellom (“Čarobni Mike“, “Sabotaža“).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 09:33