StoryEditor
KolumneUvik kontra

Riva izgleda kao seoski vašar, ne možemo šetati trgovima, a vrhunac ljetne ponude je nastup folklora? Sve to riješimo u jednu zimu, znate zašto nećemo?

Piše Damir Šarac
28. listopada 2018. - 19:32

Problemi stanovnika dalmatinskih gradova, a posebno njihovih starih jezgri, srdaca drevnih komuna, nevjerojatno će zvučati, ali većinom su slični, kako u Dubrovniku, tako i u Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru, Visu... Ako iz te vreće problema odbacimo sve ono na što ne možemo brzo i jednostavno djelovati, poput iseljavanja izvornih stanara, sezonskih gužvi i zimskih pustoši, preopterećene infrastrukture i sadržaja koji su nedostojni značaja jadranskih bisera, svi napisi upućuju na jedno – treba nam reda, komunalnog reda. Možda neću puno pogriješiti ako iznesem ono što muči splitsku povijesnu jezgru, blago koje štititi Povelja UNESCO-a, a koja, ruku na srce, baš ništa ne znači onima koji joj sišu srčiku, gledajući samo svoj profit.

Što bi u Splitu značio red? Baš po tome kako izgleda grad i što s njim planiramo, možemo vidjeti kakvi su nam komunalci. Neke stvari, i djetetu je jasno, mogu se urediti za nekoliko tjedana. Poskidati svjetleće reklame koje su iznikle nakon što ih je prije desetak godina sve uklonio gradonačelnik Zvonimir Puljić, vrlo brzo i učinkovito. Obuzdati štekatiranje trgova i ulica i postavljanje golemih suncobrana, ove metastaze potpuno su prekrile tlo i zrak na javnim prostorima. Ako su brate javni, onda pjacama i kalama moraju slobodno šetati u prvom redu njihovi vlasnici – građani. Redizajnirati, a prije toga poskidati užasne banke na kojima se prodaju blesavi kineski suveniri, švercana roba i slične drangulije. Zamislite, onomad je Split za desetke milijuna kuna srihtao "total dizajn" Rivu, da bi niti desetljeće kasnije izgledala kao kakav seoski vašar. Dalje, poskidati kabele koji migolje po doslovno svim starim kućama u jezgri.

Bolje čistiti pločnike, uklanjati asfalt i postavljati granitne kocke u tzv. kontaktnoj zoni. Osmisliti turističke sadržaje, ali zanimljive, atraktivne i suvremene, ne može se sva ljetna ponuda svesti na folklor na Rivi i privatne inicijative. Potjerati buku iz užeg centra. Potaknuti obrte kao autentične sadržaje koje zanimaju ljude iz svijeta, za razliku od onoga što im se nudi i doma. Dovesti kulturu na ulice, u vidu glazbenih, dramskih i plesnih izvedbi, što je bitna karakteristika mediteranskog načina života, po naški, šušura... Ima toga još, a sve su to bazične i lako razumljive stvari, koje nažalost nikad neće shvatiti oni što se po funkcijama u javnoj upravi raspoređuju po stranačkoj dužnosti, a ne po sposobnosti. I za devedeset posto nabrojenoga dovoljna je samo ova duga i pusta zima. Ipak, možemo se kladiti da će naši grad(ovi) i sljedeću sezonu dočekati nepromijenjeni, neredni i kaotični. Onda vam je jasno u čemu je stvar?

Izdvojeno

05. srpanj 2020 20:06