StoryEditor

RAT STRUJA Neka bude svjetlost?

2. studenog 2019. - 20:14
Rat-struja-

Primarni interes hrvatske javnosti u vezi filma "The Current War" usmjeren je na genijalnog Nikolu Teslu u solidnom tumačenju njegova imenjaka Nicholasa Houlta. Dobar dio domaće publike ulazi u kino da otkrije jesu li Teslu prozvali Hrvatom ili Srbinom.

Odgovor na jedno od ovdašnjih "pitanja svih pitanja" dolazi otprilike u zadnjoj trećini "Rata struja". "Priča se da Srbin...", kaže netko u kontekstu Tesle u filmu "The Current War" koji, neovisno o njegovoj nacionalnosti, velikom izumitelju i uglavnom podiže zaslužan spomenik.

Tesla ulazi u priču negdje između 10. i 15 minute. Predstavljen je kao "vizionar" ("futurist") i jedini dorastao Thomasu Alvi Edisonu (Benedict Cumberbatch), štoviše ima potencijala da ga nadmaši. Naravno, neki će reći Tesli da je "običan imigrant" jer "samo je jedan Edison".

Sugerirat će mu i da uzme svoje ideje i vrati se odakle je došao. A sam Tesla priznaje da je kopao jarke nakon što je dao otkaz kod Edisona. No, vizije budućnosti iz njegove glave pronašle su put do realizacije. "Ideje su naša ostavština, guraju nas naprijed", govori Tesla i prava je šteta da je sporedan lik u filmu.

Njegova minutaža nije mala kao kad ga je utjelovio David Bowie u "Prestižu" Christophera Nolana, svojevrsnom daljem rođaku "Rata struja", ali ipak limitirana. Donekle ima šireg smisla što je Tesla stavljen po strani u filmu koji se odvija u realnom vremenu, na izmaku 19. stoljeća, budući da je povijest dugo godina marginalizirala njegov rad nauštrb rada pravog Amerikanca Edisona, a neki to rade i dan-danas.

Ovo je Edisonov film i u prednji plan stavlja njegov rivalitet s poslovnim čovjekom/industrijalcem Georgeom Westinghouseom (Michael Shannon) oko toga tko će prvi opskrbiti – izmjeničnom/istosmjernom – strujom Manhattan, Ameriku i cijeli svijet, tj. podariti svjetlost modernom društvu i sljedeće (20.) stoljeće učiniti "svjetlijim".

Westinghouse, kasnije i Tesla, bio je DC Edisonovu AC-ju – među njima je prevladavalo neprijateljstvo i animozitet. "Izmjenična struja je sigurna smrt", tvrdio je Edison. On jedini ima koliko-toliko ocrtanu karakterizaciju kao izumitelj kojeg ponajprije pokreće mozak pa tek onda srce, a i nije prikazan kao svetac.

Film "The Current War" se dotiče  njegovog sudjelovanja na stvaranju električne stolice smrti, iako se protivio izradi naoružanja i korištenju izuma protiv čovjeka. Ipak, užurbani ritam naracije priječi da se Edison razvije kao punokrvni lik. U premalo vremena "Rat struja" želi reći puno toga o izumima i izumiteljima koji su revolucionizirali svijet.

Trajanje je svedeno na nekih 90-ak minuta. Izvorna verzija od dva i pol sata propisno je skraćena, zbog čega se Alfonso Gomez-Rejon (kultni nezavisnjak "Ja, Earl i umiruća") uz pomoć izvršnog producenta Martina Scorsesea, izborio za redateljsku verziju od 105 minuta koju, eto, mi ne gledamo u kinima.

Međutim, dobro je da je film uopće pušten u kina s obzirom da je imao premijeru na Torontu prije dvije godine, a onda pao kao kolateralna žrtva pada producenta Harveyja Weinsteina i bankrota njegove kompanije. Kad film biva dugo odgađan i dođe u kina s takvim zakašnjenjem, obično je to loš znak i naznaka njegove problematičnosti.

No, "Rat struja" ovakav kakav jest pred nama nije loš unatoč zbrzanosti ili možda baš radi nje. Naime, ovako nitko ne može reći da je "The Current War" "dosadan", a na određeni način filmu djelomično pogoduje nabrijani tempo s obzirom da redatelj tako potencira uzbudljivost zbivanja i uspijeva ih dodatno "naelektrizirati".

Režija, kamera i montaža mjere veliku potrošnju u vatima. Kamera Chung-hoon Chunga, kućnog snimatelja Chan-wook Parka, dosta je pokretna, a njegova fotografija raskošna i stilizirana, s nekim od najdojmljivijih filmskih slika ove godine.

Osobito su moćni kadrovi Edisonova uvodnog paljenja žarulja u krugovima i Tesle u donjem rakursu ispod isprepletenih električnih energetskih vodova što se nadvijaju nad njim. Scena simultana osvjetljavanja Amerike i smaknuća na stolici smrti, snimljena u tehnici podijeljenog ekrana, pali još jednu lampicu onoga što je Gomez-Rejon htio poručiti filmom. "Rat struja" je obasjao svijet, ali ga istodobno i "pomračio".

Scorsese i Marvelovi glumci

Zanimljivo da je baš Scorsese producirao "Rat struja" s dvama glumcima iz Marvelovih filmova koji za njega nisu "cinema". Osim Cumberbatcha (Doktor Strange) gledamo i mladog Toma Hollanda (Spider-Man) kao Edisonovog osobnog tajnika Samuela Insulla. Njih dvojica su već dijelili ekran u serijalu "Osvetnici".

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 16:33