StoryEditor
Kolumne‘el dinamico’

Pustimo Barcu i Real, okršaj Dinama i Lokomotive je pravi klasik. Fali mu tek mrvu...

18. studenog 2017. - 00:39
borac_dinamo12-200917

U najjačoj ligi svijeta Primeri Barcelona i Real igraju ‘el clasico’, a ovog vikenda u našem domaćem HNL dvorištu na rasporedu je novi ‘el dinamico’. 

Dinamo – Lokomotiva, majka svih derbija u kojem nastupaju otac i kćer.

Maksimir je u nedjelju poprište nove predstave u njihovoj izvedbi. U dosadašnjih 26 nastavaka sapunice u kojoj gotovo svaka epizoda ima isti kraj, Dinamo je slavio čak 25 puta.

Taj povijesni ogled kojim su s vrata vjerojatno makli ljude iz Guinnessove knjige rekorda, taj izuzetak od nepisanog pravila, preokret u ovoj sapunici kada je na iznenađenje gledatelja pred malim ekranima kćer uspjela uvjeriti tatu da mu je sestra, dogodio se u travnju 2014. godine. Tada je domaća Lokomotiva u Maksimiru (ne trljajte oči, dobro ste pročitali) remizirala s Dinamom 1:1.

Bilo je to 33. prvenstveno kolo, već rundu ranije je Dinamo i matematički osigurao obranu naslova prvaka. Četiri kola prije kraja imao je 14 bodova više od Rijeke.

Mnogima nije lako, ali najteže je vjerojatno kapetanu Dinama Domagoju Antoliću. Zašto? Čovjek koji je rekorder po broju nastupa u “el dinamicu” je nakon ranijeg dolaska iz Dinama na posudbu u Lokomotivu prvi ligaški debi ova dva kluba još 2009. godine odigrao u dresu Lokomotive, pa onaj idući u proljetnom dijelu te iste sezone za Dinamo, da bi onda u idućem “el dinamicu” sljedeće sezone opet nastupao za Lokomotivu.

Nanizao je potom još četiri nastupa u “el dinamicu” za Lokomotivu, pa je od tada redovno nosio dres Dinama. Zbunjujuće, zar ne?

Nije stoga lako Domagoju kad izađe na teren u “el dinamicu”, gdje god da pogleda poznata lica. A igra se na Maksimiru. Domaćin je Dinamo. Nije bidni Antolić jedini igrač u “el dinamicu” koji ima taj problem. S tim su morali nositi i Pjaca, Pivarić, Pavičić, Brozović...

Dosad je Dinamo u ogledima protiv Lokomotive osvojio 97,4 posto mogućih bodova, 76 od 78. Ako ovu priču okrenemo naopako Lokomotiva je protiv Dinama osvojila 1 (jedan) od mogućih 78 bodova, odnosno 1,3 posto.

Pustimo Barcu i Reala, “el dinamico” je čisti klasik. Dakle, kakvi su izgledi Lokomotive da osvoji bodove protiv Dinama? Povijest nas uči jedan posto.

No, možda ipak ima lijeka. Ne za bolest, nego da eto malo ublaži simptome. Neki bi rekli i smrad.

Neka je prošlo tek 15 kola Dinamo već bježi Osijeku deset, a riječkim i splitskim “bijelima” čak 12 bodova.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 20:02