StoryEditor
Kolumneanketa ‘slobodne’

Puk podijeljen: mnogi ne podržavaju Torcidu

Piše Pero Smolčić
24. travnja 2018. - 20:37
vd_hajduk_dinamo46-220418

Čim je Torcida objavila famozno priopćenje o čašćenju sudaca iznad nužnog minimuma od strane Hajduka, bilo je jasno da predsjednik uprave Ivan Kos može odjaviti stan na splitskoj adresi i spakirati se za povratak u Osijek.

Ili gdje god želi otići. Raširio je krila prejako, poletio previsoko, a kada je već tako, onda može “odletjeti” i natrag u Osijek. 

Kos je na neki način priznao da je pretjerao s “tretmanom sudaca”, makar tu nema, čini se, ništa mimo zakona, Torcida drži da je Hajdukov put drukčiji, da se nema što tetošiti suce ni na koji način, to nije njihov đir. Kos nije to tako razumio, pokušao je i – pao.

Torcida je bila jasna, rezolutna, makar onaj njezin dio koji je odlučio i sastavio priopćenje, objavio ga i “potpisao” odlazak Kosa. No, što je s ostalim navijačima Hajduka? Sudeći po komentarima na ulici, po kafićima, ali i društvenim mrežama, mnogi se ne slažu s “odlukom” Torcide da je Kos pretjerao. Tim više što su rezultati u zadnje vrijeme, a i igra, bili u uzlaznoj fazi. Pa tako po komentarima ispod tekstova o odlasku Kosa nalazimo i izjave kako su neki “uplatili zadnjih 1911 kuna”, kako više neće plaćati članarinu udruzi “Naš Hajduk”, kako je Kos morao ostati... 

U anketi na portalu Slobodne Dalmacije više od 70 posto čitatelja je bilo za ostanak Kosa. Uzorak na ovakvim anketama nikako nije reprezentativan, naravno, ali i ta anketa potvrđuje kako veliki dio navijačkog puka Hajduka nije bio za ovako drastičan potez.

Ipak, rezultati su trend, ideali vječni, a Kos prolazan, da nadopunimo Torcidinu krilaticu. Čude me neki komentari da bi Kos možda i ostao, da je Hajduk savladao Dinamo. Tek to bi bilo kontra stava i ideala Torcide, zar bi taj jedan rezultat promijenio ono što je po njima radio krivo? Čisto sumnjam.

Ovakav rasplet je i veliko upozorenje svima koji dolaze, Torcida je ta koja određuje “pravila igre”. Igraj po njima ili odlazi. Članovi Nadzornog odbora, koji su formalno “riješili” Kosa, su svjesni toga. Ostaje vidjeti kako će se oni ponijeti sada, moraju li i oni otići? Ili, što je s Kosovim “podređenima” koji su sudjelovali u “spornim rabotama”? Onima koji su znali što se radi, a šutili su. Može li ih spasiti povijesna rečenica da su “samo izvršavali naređenja”?

Ipak, jasno je sada kako i dobar dio navijača ne podržava u punoj mjeri Torcidin puritanizam. Drže kako nešto kvalitetnija večera za suce (ako je to sve) i nije neki krimen. Mnogi su spremni donekle zažmiriti, ukoliko igra raste, a rezultati dolaze. Koliko ih je, kojih je više, teško je i nezahvalno govoriti. Stoga i neću. Ali ih, činjenica je, ima. Ne malo.

Ipak, Torcidina je ovdje bila prva i zadnja. Znate onu poznatu izreku kako Torcida uvijek ima 20 godina? To je njezina snaga. Pitanje je može li Hajduk, klub koji je organiziran kao dioničko društvo, čiji navijači ipak u konačnici žele trofeje, sebi priuštiti da uvijek ima 20 godina?

78 posto protiv smjene

Smjena Ivana Kosa podijelila je Hajdukove navijače.

Dok jedni podržavaju takav potez Nadzornog odbora koji je s Kosom dogovorio sporazumni raskid suradnje, drugi smatraju kako su nadzornici napravili pogrešku te kako je Kos morao ostati na čelu kluba.

toviše, ako je suditi prema anketi na stranicama Slobodne Dalmacije, puno je više navijača koji drže kako Kos nije smio biti smijenjen.

Čak oko 7100 čitatelja dalo je glas u našoj anketi i njih 78 posto nije za smjenu Kosa. S druge strane, smjenu podržava 22 posto anketiranih.

Naravno, uzorak u anketi nije reprezentativan, ali je odnos glasova ipak znakovit. Veliki broj navijača Hajduka ne slaže se s odlukom Nadzornog odbora da se zahvali Kosu.

#HAJDUK#SD HAJDUK

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:27