StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Prognoza našeg komentatora Zdravka Reića: Brazil prvak, Hrvatska za broncu gubi od Španjolske

Piše Zdravko Reić
14. lipnja 2018. - 15:23

“World Soccer“, znameniti engleski nogometni mjesečnik, u najavi o nastupu Hrvatske pod naslovom “Mistery wrapped in an enigma“ (Misterij omotan u zagonetku), što se odnosi “na luksus obilja sjaja Modrića, Rakitića, Mandžukića, Perišića, Brozovića“, ali u prvom, redu na “Croat Cruyffa“, odgovara kao sve ovisi o tome hoće li Modrić biti onaj pravi, što bi značilo da će Hrvatska biti hit na mundijalu u Rusiji.

Nick Bidwell, ugledni WS-komentator objektivno i nije otkrio neku naročito zagonetku, na svoj način vrlo otresito, to je rekao Tomislav Ivković, jedan od najboljih hrvatskih trenera:

- Imamo kvalitetu, to jest igrače, nemamo igru.

I tu je kunst, treba znati kako igrati. Pa kako duboko vjerujem u znanje izbornika Zlatko Dalića tako s velikim optimizmom gledam na mogućnosti naše reprezentacije na mundijalu. Dalić je svjestan odgovornosti, tijekom onih dramatičnih utakmica za plasman među 32 reprezentacije (Ukrajina u Kijevu, pa dva susreta s Grčkom) i četiri  pripremna susreta, shvatio je s kim ima posla…

Odgovor protiv Nigerije

A to je krasno definirao Branko Ivanković, iskusni trener, koji je bio od značajne pomoći izborniku Ćiri Blaževiću u osvajanju brončane medalje u Francuskoj 1998.:

- Pitanje je jesu li Luka Modrić i drugi gladni uspjeha?

Na dilemu Bidwella i pitanje Ivankovića odgovor ćemo dobiti odmah na početku u prvoj utakmici protiv Nigerije. Baš tako, kako je uostalom najavio Andrej Kramarić u jednom od brojnih intervjua:

- Utakmica protiv Nigerije za nas je gotovo pa kao finale.

Tri boda iz te startne utakmice ojačalo bi našu sigurnost, pretvorilo u veću sposobnost tako da bi u drugoj utakmici protiv Argentine čak mogli i iznenaditi, a onda u trećoj, valjda već s vizom za drugu rundu, protiv Islanda zaigrati još i bolje. Pa kad bi se tako zaletjeli u osmini finala, bilo protiv Francuske ili Danske, mogli bi i dalje...

Našoj reprezentaciji je do sada sva tri puta poslije “France 98“ zabranjen pristup u drugu rundu, u prvom redu zbog poraza na startnim utakmicama (Meksiko 0:1, Brazil 0:1, 1:3), ali odmah treba upozoriti da bi i neriješen rezultat s Nigerijom vjerojatno kompromitirao plasman među 16 najboljih.

Kako vam god to zvučalo želim objaviti prognozu, kako sam radio i ranije, što je i zapisano u mojim kolumnama u najavama svjetskih prvenstava 2006. i 2010., kako najviše šansi za osvajanje krune dajem Italiji, odnosno Španjolskoj. Što se tiče prognoze za 2014. zar ne bi bio veliki grijeh ne predvidjeti po svim pokazateljima da će prvak biti Brazil? A dogodio se onaj horor od polufinala za Brazil (1:7 protiv Njemačke u Belo Horizonteu).

Događalo se da su u prvom čistilištu, otkako je Hrvatska zakoračila na svjetsku scenu 1998. ostajale moćne momčadi, one koje u pravilu kandidiraju za završnicu.

U Francuskoj je odmah kući otišla Španjolska, u Japanu&Koreji 2002. Argentina, Francuska, Urugvaj i Portugal, zatim u Njemačkoj 2006. od nazovi sigurnih za drugo kolo eliminirana je Hrvatska, u Južnoj Africi 2010. Francuska i Italija, konačno 2014. u Brazilu odmah su otpisane Španjolska, Italija, Engleska, Portugal…

Znači i u Rusiji će biti iznenađenja, dapače još i više jer su odnosu na prošla prvenstva svi sudionici završnog turnira sve bolji, kompetitivniji.

Oduvijek sam se javno izlagao prognozama, pa i po cijeni da me neki, u prvom redu moji “hejteri“, čak ismiju, u nekim vulgarnim ispadima i ispljuju. Pristajem na sve pod jednim jedinim uvjetom da se oni koji su skloni ismijavanju prognozera, sami prihvate tog posla i objave ili kuvertiraju predviđanja.

Lako je najaviti kako pet, šest reprezentacija imaju ulogu favorita, vjerojatno i nije neka naročita poteškoća predvidjeti tko će proći prvi krug natjecanja, ali sve dalje je riskantno, neizvjesno.

Dakle ovako, plasman u osminu finala realizirat će po mojem predviđanju 16 momčadi – Urugvaj i Rusija (grupa A), Španjolska i Portugal (B), Francuska i Danska (C), Argentina i Hrvatska (D), Brazil i Švicarska (E), Njemačka i Meksiko (F), Belgija i Engleska (G), Kolumbija i Poljska (H).

Prvi ili drugi, nije isto

Napominjem da Hrvatska u slučaju pobjede nad Nigerijom vrlo izgledno može dosegnuti prvo mjesto u grupi. Međutim, biti prvi ili drugi po mojoj procjeni baš i nije toliko značajno, jer su Vatreni u stanju u osmini finala eliminirati Francusku ili Danska.

Ali u raspletu parova četvrtfinala dosta se mijenja u odnosu na protivnika: kao drugi iz naše skupine i pobjednici u osmini finala idemo na Urugvaj, a kao prvi u drugom kraku kostura u četvrtfinalu bi nas čekala Španjolska. Ali da ne pretjerujem, jako bi me zadovoljio plasman među osam najboljih.

Rasplet osmine finala: Urugvaj ide dalje (eliminirati će Portugal), Hrvatska (Francuska aut), Brazil (Meksiko), Belgija (Poljska), Španjolska (Rusija), Argentina (Danska), Njemačka (Švicarska), Kolumbija (Engleska).

Četvrtfinale: Urugvaj – Hrvatska 50:50 posto (prednost Vatrenima), Brazil  –  Belgija 60:40, Španjolska – Argentina 50:50 (prednost Furije), Njemačka – Kolumbija 70:30; polufinale: Brazil – Hrvatska 70:30, Španjolska – Njemačka 45:55. Za 3.mjesto: Hrvatska – Španjolska 40:60, finale: Brazil  –  Njemačka 55:45. Eto: 1. Brazil, 2. Njemačka, 3. Španjolska, 4. Hrvatska.

#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA#SP RUSIJA 2018

Izdvojeno

03. srpanj 2020 21:33