StoryEditorOCM

PREDGRAĐE Izgubljeni Clooney u kvartu braće Coen

29. studenog 2017. - 22:35
Predgradje

Poker filmova veže zvjezdanog glumca Georgea Clooneyja i redateljsku braću Coen - “Tko je ovdje lud?“, “Razvedi me, zavedi me“, “Spaliti nakon čitanja“ i “Ave, Cezare“. Clooney je, usto, upravo braću Coen isticao kao uzore kad je 2002. odlučio stati s druge strane kamere. Pa ipak, dosadašnji filmovi redatelja Clooneyja baš i nisu bili “coenovski“ (“Ispovijedi opasnog uma“, “Laku noć, i sretno“, “Martovske ide“…). Najnoviji, “Predgrađe“, jest. Joel i Ethan su, napokon, napisali scenarij za “Suburbicon“, i to navodno još polovinom osamdesetih, netom nakon prvijenca “Blood Simple“, no tekst je sve ove godine ostao trunuti u nekoj ladici.

Scenarija prepoznatljiva rukopisa se mašio Clooney, računajući valjda kako je šteta da ostane izgubljen i nikad se ne snimi. Međutim, društveno-politički angažiranom Clooneyju (“Good Night And Good Luck“, “The Ides Of March“) nije bila dostatna osnovna priča podatna za “coenovski“ crnohumorni krimi-triler, stoga je sa stalnim scenarističkim partnerom Grantom Heslovom “autorski“ nadogradio dodatni zaplet. U “Predgrađu“ stanuju dva filma. Prvi, bolji film je “coenovski“.

Jedne večeri u kuću Gardnera Lodgea (Matt Damon) upadaju neka dvojica kriminalaca (Alex Hassell, Glenn Fleshler). “Uzet će što žele i otići“, tješi Gardner sina Nickyja (Noah Jupe). Provalnici kloroformom uspavljuju Nickyja, Gardnera, njegovu nepokretnu suprugu (Julianne Moore) i njezinu sestru blizanku Margaret (također Moore). Kad su uspavljivali Gardnerovu ženu nasilnici su se malčice previše zanijeli kloroformom i ona umire, a mjesto u kući vrlo brzo zauzima šogorica Margaret.

Gledatelj koji je pogledao ijedan film braće Coen skužit će da nešto tu ne štima i prije nego… a) Gardner u policijskoj stanici, pred osupnutim sinom, glumi kako ne prepoznaje odgovorne za smrt supruge, poredane u “usual suspects“ modu, b) Nicky uhvati oca kako u podrumu lupa šogoricu stolnoteniskim reketom po stražnjici na njezin užitak. Zaljubljeni Margaret i Gardner su naručili umorstvo sestre/supruge i plan im je pobjeći s novcem od osiguranja. Dakako, kao u klasičnom filmu braće Coen, poput superiornijeg “Farga“ i “The Man Who Wasn't There“ ili “Burn After Reading“, plan se komplicira.

Ubojice ulijeću u Gardnerov ured s novim zahtjevima, policija ga povezuje s mafijaškim zelenašem, dok Margaret na vrata bane Cooper, tip iz osiguranja s “njuhom za prevare“ u energičnom tumačenju Oscara Isaaca, govoreći o slučajnosti koja se “često događa u operi“. “Skidanje“ Coena ide od ruke Clooneyju u postavljanju nezavidne situacije (prevara polazi po krivu), karakterizacije u urnebesnih likova (Cooper) i režije otkačenih prizora (Gardner na dječjem bicilu) premazanih crvenom i crnom bojom (nasilje, humor) kad započne pucanje, ubadanje i trovanje lužinom, što su smrti kakve većina aktera zaslužuje i takoreći nitko od njih ne izaziva simpatije gledatelja.

U “coenovštini“ Clooney čak pronalazi i mjesta za vlastite autorske iskaze - suburbija ubija i naizgled idilično američko predgrađe pedesetih je sve samo ne ono iz “Pleasantvillea“. Odao je Clooney i posvetu Hitchcockoj “Vrtoglavici“ na način da će Maggie obojati kosu po uzoru na sestrinu i biti nalik platinastoj “hičkokovskoj“ plavuši, a glazba Alexandrea Desplata kanalizira Bernarda Herrmanna. Ovaj prvi film, dakle, funkcionira solidno, gotovo kao da ga je radio izgubljeni treći filmski brat braće Coen za koje nisu/nismo znali da postoji.

Nažalost, Clooney se nepovratno gubi spajajući ga s drugim filmom, nadahnutim istinitim slučajem, u kojem se jedna crnačka obitelj Meyers doseljava u bijeli kvart i rasne tenzije počnu rasti, od povisivanja cijene svakog artikla na 20 dolara samo za obojenu Daisy (Karimah Westbrook), do desanta na njezinu kuću i vješanja konfederacijske zastave. Priča “Suburbicona“ se odvija pedesetih, ali očito je kako Clooney signalizira kurentnu rasnu netrpeljivost i filmom možda iskazuje političke aspiracije za predsjednika SAD-a u idućem krugu protiv Trumpa.

Predgrađe u filmu je Amerika. Jasno je - i vrijedno pohvale - da ubacivanjem druge priče Clooney želi pokazati kako žitelji suburbije, zaslijepljeni i zapjenjeni mržnjom, ne vide gore stvari kakve se događaju oko njih ili to ignoriraju, pa dok rulja navaljuje na kuću Meyers, Gardner kao pripadnik višeg bijelog staleža od svjetine neprimjetno ubija nekoga nasred ulice. No, pretapanje dviju priča je u tonalnoj (neozbiljno-ozbiljno) i žanrovskoj koliziji (“noir“ krimić, komedija, drama). Bilo bi bolje da je Clooney snimio samo prvi ili drugi film. Dva filma u “Predgrađu“ žive kuću do kuće kao zavađeni susjedi.

Poveznica s 'Hudsucker Proxy'

“Suburbicon“ ima i još jednu poveznicu s braćom Coen. Izvršni producent  je Joel Silver koji je tu funkciju obnašao na filmu “The Hudsucker Proxy“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 18:16