StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Pozitivno je dizati ljestvicu, ali minimalne su mogućnosti da Hajduk ove godine bude prvak

Piše Zdravko Reić
2. veljače 2016. - 22:15
brbic_velez11-210116
Startna okupljanja, ono kad kreću pripreme za nastavak proljetnog dijela prvenstva obično su formalna, pomalo i dosadna, jer je jedino pravo pitanje s kojim snagama se ide u završnu borbu za bodove. Ovaj put, barem što se tiče Hajduka, predsjednik Marin Brbić  pobrinuo se za zanimljivi format kad je uz želju da “igramo što bolje“ i nadu da “možemo iznenaditi“, dodao još:
 
- Želimo osvojiti kup i postati prvaci.
 
Tako je, naravno da se želi, pozitivno je podizati letvicu ambicija, makar na riječima, jer objektivno male su, minimalne mogućnosti da Hajduk ove godine bude prvak. Eto, meni ova kolumna u Slobodnoj mnogo znači kao dugogodišnjem novinaru, jednostavno je, na palubi sam, bez obzira što ima onih kojima se moja razmišljanja ne sviđaju, ali držim da je još više ljubitelja nogometa u nas, koji rado čitaju i prihvaćaju neka moja podučavanja (baš tako!), koja nažalost prečesto ne odgovaraju vodećim ljudima kluba.
 
No, kako sam uglavnom izravan u svojim komentarima, bez uvijanja i zadrške, odustat ću od kolumne u slučaju da Hajduk osvoji naslov prvaka u ovom prvenstvu. A sad još nešto: volio bih da se “bijeli“ zakite titulom prvaka, pa i uz žrtvu mojeg nestanka sa sportske Slobodne, koja je meni dugi, dugi niz godina, život značila.
 
Jednom prilikom je komentator nogometa na HTV-u Joško Jeličić savjetovao predsjedniku Hajduka da se drži materija koje zna (tu je bez sumnje ekspert) i da o nogometnoj materiji manje priča. Ta poruka je zazvonila oporo, jer je logično da bi prvi čovjek “bijelih“ morao znati što je balun, a ne da ostaje na razini razmišljanja zagriženih navijača. 
 
Možda je Brbićeva intervencija bila potrebno obzirom na prisilni “silenzio stampa“ Gorana Vučevića, ali iskreno sam uvjeren da se sportski direktor ne bi upuštao u osvajanje duple krune ni na bazi želja.
 
U stvari, još jednom se vidi, da Brbić govori ono što najžešći navijači žele čuti, bez strahovanja da će se “sve što kažete moći upotrijebiti protiv vas“. Ali se isto tako previše zaletio.
 
Hajduk može do trofeja, do kupa, pogotovo bude li sreće da u polufinalu izbjegnu velike rivale – Rijeku i Dinama, pa im ždrijeb dodijeli Slaven Belupa. I prošle godine Hajduk je izbjegao teže protivnike, računalo se da je dobio slabijeg Splita, ali su “crveni“ otišli u finale… No, Hajduk u kupu odlučuje o svojoj sudbini u izravnim dvobojima, dok u prvenstvu ipak ovisi o učinku Dinama, u prvom redu.
 
Obzirom da do kraja prvenstva preostaje 15 kola (Dinamo ima 45 bodova, dva više od Rijeke i čak šest više od Hajduka) čini se da je eventualna mogućnost da “bijeli“ postanu prvaci prava naučna fantastika. Dinamo ima sedam utakmica kod kuće, još tri na nazovi gostovanja protiv Zagreba, Lokomotive i Intera, što objektivno znači da će praktično samo pet puta gostovati. I bez obzira na svekoliko želje nogometnog puka da napokon poslije deset godina dođe do smjene na vrhu tablice, dojam je da jedino Dinamo može izgubiti naslov prvaka.
 
Hajduk je u jednom trenutku, prošle jeseni, kad je Split pobijedio Dinama, dobio mogućnost da se zaleti prema naslovu, ali je “bijele“ zadesio debakl u Poljudu od Rijeke (0:3) i tako je ispuštena jedinstvena prilika. Zato, nadati se da će se Hajduk u nastavku uključiti u borbu za naslov je legitimno, ali je objektivno to obično zavaravanje. 
 
Bilo bi lijepo i stimulativno za navijače Hajduka, koji su pokrenuli hvale vrijednu sveopću agitaciju za širenjem, povećanjem broja članstva (u nekoj optimističnoj situaciji čak i budućih mini dioničara), da se u prvom redu nastavi konsolidacija momčadi, podizanja sveukupne kvalitete “bijelih“ kao priprema za slijedeću sezonu, za juriš na naslov.
 
U stvari to je jedini imperativ. No, da bi se ta priprema dogodila neophodno je da momčad u sveukupnosti ostane na okupu, da se Franck Ohandza napokon prikaže u seriji utakmica, kao i da novi Argentinac Nicolas Velez opravda tvrdnje trenera Damira Burića kako se radi o “profilu igrača kojeg smo tražili“.
 
Toliko o Hajduku, sada o drugom splitskom prvoligašu, “crvenima“ braće Slavena i Joze Žužula. Po svemu, oni su izveli zaokret otpustivši sve prvotimce koji su ih skupo koštali, pa su sveli svoje nade da su mladi igrači, stvarani pod rukom aktualnog trenera Gorana Sablića, u stanju zadržati četvrtu poziciju u prvenstvu, znači plasman u Europu.
 
O glasinama i spekulacijama kako su Žužuli postali svjesni preteškog tereta dosadašnjeg formata Splita ne bih ovom prilikom, nekako mi je bliže razmišljanje o planiranoj rekonstrukciji “crvenih“, to jest igračkog kadra na format domaćih snaga bez legionara.
 
Nova situacija je najveći ispit za sposobnost trenera, koji se možda i sam želio riješiti igrača s nedostatkom prave motivacije za napretkom.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 14:33