StoryEditor
Kolumnevule u 'kašeti brokava'

Porazna sezona Hajduka: nikad lošiji u 50 godina

23. listopada 2018. - 23:43
zadar_hajduk13-101018

Nije li ovo najslabiji Hajduk u zadnjih pola stoljeća? 

Je li to malo pretjerano izreći? Negdje tamo od sredine šezdesetih kad su se “bijeli” borili za opstanak u onoj ligi i doslovno čekali zadnje kolo da se dočeka i opstanak, slušali su u Nišu što se zbiva u Sarajevu i dočekali za sebe happy—end... Uf, ostalo se u ligi. Ima tome pedesetak godina. 

Kad malo bolje promislite, zašto bi to bilo pretjerano kazati da je ovo najlošije u 50 godina, kad nas je Hajduk kasnije, od sredine šezdesetih pa dalje, navikao na trofeje, a ne da se šulja negdje oko sedme pozicije na ljestvici (HNL-a) s rivalima prosječnog kalibra (što se zbilo tek ujesen 2009.)

Hajduka pamtimo po – dobru, najboljem, a zamjerali bismo i te kako čim bi za(o)stao oko druge, treće pozicije i to bi bio smak svijeta kad bi Dinamo (u doba HNL-a) daleko odmakao... Hajduk bi se (u)ljuljao na drugom mjestu, ni gore, ni dolje. I ne bi bilo uzbuđenja. Nego bismo grintali kako to ne može uz bok, bliže Dinamu.

Sad je uzbudljivo u donjem dijelu ljestvice. Najprije podatak da je Hajduk bio drugi još tamo 2012. godine, pa se počeo spuštati na niže grane, počeo gledati u leđa i Rijeci, a ove sezone je u pitanju i izlazak u Europu, jer su se pojavile ambiciozne Lokomotiva i Gorica.

I one dodatno ruše sliku...

Podsjetimo, samo je jednom Hajduk kroz HNL bio toliko loš da nije bio u Europi, bilo je to kroz sezonu 2005/06 kad su bili tek peti, a nisu se ni kroz kup uspjeli plasirati: 2006., ljeto europske apstinencije.

Sad je kroz kup teže do plasmana u Europu, jer se ranije moglo na euro-scenu i s plaštom kup-finalista. A sad kup treba osvojiti e da bi se preko kupa domoglo Europe. Nije dovoljno biti finalist...

Uglavnom, nakon što je 1967. Hajduk prvi put zakoračio na euro-scenu, bio je više-manje redovit sudionik UEFA kupova.

A ozbiljne rezultatske krize zadnjih pola stoljeća ovako smo poredali...

1971/72

Šampionska momčad iz 1971. se toliko opustila u slavlju da je imala užasan start u iduću sezonu, izgubila od Dinama 1:5, a od Crvene zvezde 2:5, ali je na kraju osvojila kup i dovukla se i do zlatne sredine... Biti sedmi ili osmi u jugo-ligi i nije bio toliki skandal.

1979/80

Slijedile su godine zlatne generacije, a nakon neuspjeha protiv Hamburgera dogodilo se - pet poraza zaredom, nije se izborio ni plasman u Europu tog ljeta.

1987/88

U smjeni generacije došlo je do osipanja momčadi, a u zadnjim kolima trebalo je osigurati miran san (0:0 s Vojvodinom u Novom Sadu i 0:0 s Vardarom u Poljudu), e da ne bude drame.

1990/91

Svjesni da je to zadnja jugo-liga Hajduk se mučio u donjem dijelu lige, ali je zato Kup osvojio protiv Zvezde. 

Eto kriznih momenata od sredine šezdesetih u ligi koja je bila veća i jača i neusporediva s HNL-om. Preko četvrt stoljeća potom već na hrvatskim stubama, Hajduk nije ovako nisko ronio.

2005/06

Nije ušao u Europu, bio je tek peti i to je bio presedan koji se i danas pamti.

2009/10

Start od samo dva boda u početnih pet kola sličan je ovogodišnjoj muci, samo što je terapija Edoarda Reje dala brže plodove oporavka. Hajduk je sa samog dna krenuo čvršće, a na proljeće sa Stankom Poklepovićem osvojio i kup i bio drugi. Bilo je boljih igrača na lageru (Ibričić, Anas Sharbini...), to je to...

Baš zato nam se čini kako nije pretjerano reći kako je ovo možda i najslabiji trenutak Hajduka u posljednjih 50 godina... 

Sedmoplasirani od desetorice u HNL-u.

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 06:21