Ponekad i Stojko dobije ‘bananu’

Piše Frane Vulas
vra00

Niti mjesec dana nije prošlo otkad je Stojko Vranković imenovan novim predsjednikom  Hrvatskoga košarkaškog saveza, a nova garnitura na čelu hrvatske košarke doživjela je prvi ozbiljniji udarac. Predsjednik Cedevite Mladen Veber nakon samo dvije sjednice istupio je iz Upravnog odbora pismom Vrankoviću. Prvi čovjek Cedevite priopćenjem je pojasnio ostavku.

- Zabrinjavajuće je da se prijedlog Plana rada i Financijskog plana HKS-a za 2017. godinu donosi na temelju materijala koji ne prikazuju stvarno financijsko stanje Saveza te bez adekvatne podloge i kvalitetnih objašnjenja kako će se ostvariti prihodi Saveza, iako su bila zatražena na prethodnoj sjednici UO-a... - naveo je između ostalog Veber.

Vrankovića je odluka neugodno iznenadila, iako Veber nije zatvorio vrata daljnje suradnje. Savez je ranije imao ignorantski odnos prema klubu, a Cedevitu je u lipnju htio i isključiti iz natjecanja jer se prijavia za Eurokup koji je ULEB-ovo natjecanje, ne u novoosnovanu FIBA-inu Ligu prvaka. 

Samo što ovaj put nije uopće u pitanju odnos Saveza prema Cedeviti, već čista poslovna logika. Veber je poslovni čovjek, a u tom svijetu čovjek potpisom neće stati iza nečeg u što nema (detaljan) uvid i konkretna rješenja. Nije htio ići linijom manjeg otpora, čak i ako je u pitanju stiska s vremenom. 

Naime, financijski plan za 2017. morao je biti donesen do kraja godine po slovu zakona (o udrugama), nije bilo vremena za reviziju, a manjak kvalitetnih objašnjenja kako će se ostvarivati prihodi Saveza stavka je koja je posebno bola Vebera u oči. Pogotovo ako bi se izdaci dodatno znatno povećali recimo angažmanom izbornika, a Dino Rađa na čelu stručnog savjeta u lovu je na trenera Andreu Trinchierija iz Bamberga. Angažman trenera euroligaškog kalibra košta. 

Nije dobro kada glavni čovjek najjačega hrvatskog kluba digne sidro nakon tek nešto više od tri tjedna, makar bio i splet okolnosti. Vranković je u svojoj akciji da pokuša oživjeti hrvatsku košarku dobio prvu “bananu”, ili možda je bolje reći da je riječ o greški u koracima. No, utakmica je tek počela.

#HKS#STOJKO VRANKOVIć