StoryEditor
KolumneMEĐUTIM

Politika (ni)je prostitutka

Piše Ivan Ugrin
18. lipnja 2017. - 20:00
BISKUP VLADO.JPG

Ono što se dosad govorilo u kavanskim penzionerskim raspravama, ili kad bi se skupila ekipa na zidiću pa uz pivušu raspredala aktualnu društveno-političku zbilju, o tome, kako je, znate politika ionako kurva, to je u zadnje vrijeme postala omiljena konstatacija kako među političarima, tako i onima od kojih bi se to najmanje nadali, konkretno katoličkog biskupa. Riječ je o sisačkom biskupu Vladi Košiću, koji se i inače, svako malo oglašava, kako na svom Facebook profilu, tako i na propovijedima, komentirajući dnevnu politiku, i lokalnu i nacionalnu.

Međutim, ovoga je puta otišao korak dalje, pa je napisao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, te mu javno zamjerio koaliciju HDZ-a s HNS-om. Košić smatra da se tim potezom kratkoročno produljuje život Vlade, ali dugoročno gubi vjerodostojnost koja je bila moto Plenkovićeve kampanje. "Ja to zovem političkom prostitucijom", poručio je, među inim, sa svoga Fejsa biskup Košić.

Košić, naravno ima pravo na svoje mišljenje. No, kako je on, ipak, prije svega crkveni pastir, mislim da mu ovakvi potezi nisu potrebni, barem ne na ovakav način, odnosno, mogao je premijeru i u privatnom pismu izraziti svoj stav. Jer, političari svoju vjerodostojnost potvrđuju prije svega na izborima, i to je mjesto gdje svatko od nas, pa i biskup Košić, svojim glasom pokazuje što uistinu o kojem nositelju civilne vlasti misli.

Biskupima i svećenicima je dužnost podsjećati vjernike na njihovu dužnost da iziđu na izbore i glasuju po savjesti. Hrvatski biskupi redovito prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora objavljuju poruku vjernicima i svim ljudima dobre volje, koje su, svih ovih godina, uglavnom držale vodu HDZ-u i strankama sličnih svjetonazora kad su u pitanju zaštita normalnog braka muškarca i žene i obitelji kao temeljne stanice društva, te ljudskog života od njegova prirodnog začeća do naravne smrti.

Iznimka je tek božićna poslanica zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i navođenje "grijeha struktura" kojeg su 1999. iskoristili Ivica Račan i družina kako bi skinuli HDZ s vlasti.

Za razliku od Košića čiji je ton pisma, iako oštar, ipak pristojan, prostakluk je na ovu temu najzornije demonstrirao kandidat za splitskoga gradonačelnika Željko Kerum, kad je na kraju nedavnog sučeljavanja u Slobodnoj Dalmaciji s protukandidatom Androm Krstulovićem Oparom, potonjeg označio doslovno kao "prostitutku", i to u vrijeme kad je Krstulović radio u konzulatu u Milanu. Zbog toga će po svemu sudeći odgovarati na sudu, a na njegovo nesuđeno mjesto u Banovini nakon dugo godina opet je zasjeo HDZ-ov poteštat.

Najsmješniji je ipak od svih ispao mostovacBožo Petrov, koji je u Saboru lamentirao o poštenima i prostitutkama. Kao da nije i on dva puta u godinu i pol dana pokazao kako se kurvanjski znaju ponašati koalicijski partneri.
 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 11:28