StoryEditor
Kolumnehajduk čeka dinama

Pobijedite! I sve vam je oprošteno

Piše Slaven Alfirević
29. rujna 2018. - 10:00
vd_hajduk_slavia19-260718

Derbi važniji od svih ostalih utakmica, sve će (ili mnogo toga) biti oprošteno Hajduku, ako barem danas pobijede...

Netko će reći kako se "bijeli" bore spasiti prvenstvo, ali recimo da Hajduk spašava prije svega samog sebe. Jer, na ljestvici je nisko, a treba se izboriti za proboj prema vrhu. Lokomotiva i Gorica stvaraju neočekivanu gužvu u borbi za – europske pozicije. I malima se omilio poneki europski izlet.

Je, bolje se na vrijeme zamislit, nego kasnije forsirat ritam. Stoga su pobjede protiv Rudeša i Istre 1961 Hajduku bile dragocjene, male pobjede za velikih šest bodova iskoraka, što se odmah osjetilo na kontu donjeg dijela ljestvice.

Sad još tri boda protiv Dinama, pa je rezultatska kozmetika obavljena. A lakše bi se bez dodatnog pritiska obavila promjena u Nadzornom odboru što slijedi u prosincu, dočim i ostale strukture Hajdukove obitelji najavljuju kadrovske promjene.

Pobjeda za totalni mir u kući.

Taktika, dakle. Trener Hajduka Zoran Vulić ima deset sigurnih u postavi, a oko jedanaeste pozicije lomi koplja.

Pravi upitnik je na poziciji desnog veznog, tamo su čak četvorica kandidata: Palaversa, Jradi, Jurić, Tudor.

Predmnijevamo da će se Vulić opredijeliti za Palaversu, popularno je u vatru gurnuti "naše dite", potencijal iz omladinskog pogona, to je uvijek simpatično. I dobar je igrač.
Jradi gori od želje da nastupi, ali bolje dobit šansu u nastavku, recimo da napravi štafetu s Palaversom.

Jurić bi bio povoljnije rješenje što se tiče opstrukcije igre, da "ugazi" Olma, ali je Olmo okretniji, brži, pa je i to rizik. Šta ako mu uteče... Vulić bi trebao optirati za – nadigravanje, a ne destrukciju.

Tu je i Tudor, povratnik, kapetan u Vrapču, to i nije njegova prava pozicija, makar bi je mogao i te kako popuniti trkom, energijom, agresijom.

Neka to bude – Palaversa, na tragu dalekometnog pogotka kakvog je zabio u Zaprešiću, pa se i Livaković može zamisliti.

Ostatak postave Hajduka čini se – nacrtan, određen, možda tek malo, sasvim dileme tinja na lijevom beku: Filip ili Fomitschow protiv urnebesnog Hajrovića?!

Da li ekstravagantnom talentu Bošnjaka suprotstaviti propošnog, katkad neodgovornog Rumunja ili pak dozlaboga upornog i ozbiljnog Nijemca koji je zapravo Rus?

U biti dvojba cijelog derbija jest hoće li se Hajduk nametnuti sa svojim tehničkim potencijalom (Barry, Caktaš, Jairo, Gyurcso), kontra Dinama koji osim finih igrača tipa Olmo, Oršić, Hajrović ima na sredini polja i "oklopnu diviziju" Ademi – Šunjić? Hoće li Bebek biti (poslovično) brz na - žutim kartonima?!

Hajduk "presretača" tipa Damjanovića ili Radoševića – nema.

Šahovski intrigantan derbi. Tko dobije prevlast na sredini polja... Pitanje je hoće li Hajduku uspjeti biti hajdučki agresivan, nametljiv uz podršku s tribina, ili će se pak Dinamo – othrvati.

U napadu Hajdukov adut ostaje Ivanovski (na četiri je gola), čekat će šansu povratnik Said.

U proljeće je presudio – Livaković, Dinamov vratar, Zadranin, bile su mu to obrane života na velikoj sceni Poljuda, a što ga je izravno usmjerilo da na klupi za pričuve "repke" osvoji srebrnu medalju na Mundijalu u Rusiji.

Ima, dakle i ta intriga: Posavec – Livaković. Koji će vratar imati više posla, kome će se "užgat rukavica"?

Njihov dvoboj je ujedno i "rukavica izazova", tko će se više približiti reprezentativnom broju 1 ili barem pričuvi Lovre Kalinića.    

 

#HAJDUK#DINAMO

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:13