StoryEditor
KolumneUVIK KONTRA

Pjaca neznanja

Piše Damir Šarac
2. prosinca 2018. - 19:01

Splitska povijesna jezgra u zimskom izdanju toliko je pusta da je čak dva dana trebalo ostatku svijeta da uoči kako je izvođač radova na gotičkom splitskom trgu ilitiga Pjaci ispilao kameni saliž kako bi doveo strujne instalacije, pretpostavlja se, do 'Centrala', hotela u vlasništvu bivše Kerumove žene.

Pretpostavlja se, jer u ovom se gradu obično ne zna ništa kad se postavi jednadžba u kojoj se ukrižaju privatni interesi i devastacija javnih prostora. Zanimljiva je piramida neznanja kad je ovakvo uništavanje na djelu, a niti je jedino niti je prvo, ali je zato, reklo bi se, veoma znakovito.

Kao prvo, da se kamene ploče ne pilaju, nego vade i vraćaju, nisu znali radnici, a očito ni inženjeri tvrtke 'Point' koja ima licencu za konzervatorske radove, a godišnje iz gradskog proračuna uprihodi dvadesetak milijuna kuna. 'Šta ima veze, desetak metara pripilanog kamena. Ima još kamena. Vratit ćemo kako je bilo', grintavce je utješio Vicko Čikeš iz 'Pointa'. Kamen ka kamen, tvrda stina, dobro kaže čovik, čemu nervoza...

Kao drugo, da se kamene ploče na Pjaci pilaju, nisu znali ni konzervatori, u čiju nadležnost spada famozni 'nadzor'. Da se ploče na Pjaci pilaju nije znao ni gradonačelnik Andro Krstulović, kojeg o tome nije izvijestila njegova Služba za gradsku jezgru (ne zna se jesu li oni znali), pa je nakon objave u medijima pobjesnio i na Pjacu poslao komunalce koji također do tada ništa nisu znali.

Jedini koji su nešto znali su građani koji su ovaj kretenizam snimili i postavili na društvene mreže s kojih su ga preuzeli mediji. I nakon što nitko ništa nije znao, odjednom smo saznali: šef konzervatora Radoslav Bužančić svečano je, po staroj splitskoj 'privrni da ne zagori' objavio kako je ova 'sitna' devastacija dobrodošla jer će se otkriti nova arheologija, čak i kantun crkve svetoga Lovrinca (!), izbjegnuvši priču o 'Pointovoj' devastaciji.

A mislio je da nitko neće znati kako je Pjaca arheološki prokopana i istražena 1978., što je dokumentirano i publicirano. Iz ove šume znanja, i još većeg neznanja, čovjek se zapita: kako je ovo moguće i jesmo li svi poludjeli.

#UVIK KONTRA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:27