StoryEditor

PHILLIP MORRIS, VOLIM TE Jim Carrey, volim te

Piše PSD.
3. srpnja 2010. - 13:59

Film: I LOVE YOU, PHILLIP MORRIS; komedija; , 2009.
Režija: Glen Ficarra i John Requa
Uloge: Jim Carrey, Ewan McGregor; SAD
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** i 1/2

Pojedini Splićani osjećali su se prevarenima nakon komedije s elementima drame “Phillip Morris, volim te“, u kojoj, koincidencije li, Jim Carrey igra “stvarnog“ prevaranta Stevena Russella (“Ovo se doista dogodilo, baš jest!“). To je samo jedna od dvije njegove tajne u filmu. Druga? On je “peder“, “peško“, “gej, gej, gej, gej“.

“Šta ste nam prodali karte za ove pedere?“, pitali su spomenuti posjetitelji simpatičnu ekipu iz “Broadwaya“, prethodno očito ne vidjevši plakat u predvorju multipleksa na kojemu “peškasti“ Jim Carrey i Ewan McGregor šetaju dva psića na baterije, inače jedan od zaštitnih znakova svakog “toplog brata“.

Možda im je u oko upao Adrien Brody u (uzaludnom?) pokušaju skidanja Schwarzeneggerova übermačizma na plakatu nadolazećih “Predatora“? Kako god, hrvatska premijera filma “I Love You Phillip Morris“ (ne)namjerno se poklopila s održavanjem (anti)gej parade u metropoli, no srećom u kinu nije morala uredovati policija.

Posjetitelji su samo glasno dali do znanja što misle o prikazivanju filmovima s gej tematikom. Gej, izgleda, još uvijek nije okej i izvan granica Lijepe naše. U Americi se, recimo, “Phillip Morris, volim te“ još nije zavrtio nakon premijere na Sundanceu i Cannesu 2009. godine. Što je to tako spolno, pardon sporno u ovom nezavisnom, niskobudžetnom filmu?

Pa, sporna je ljubav Stevena Russella prema Phillipu Morrisu (McGregor) koju autori Glen Ficarra i John Requa (pisci scenarija za sjajnog “Bad Santu“) ovjekovječuju eksplicitnim cjelovima i razmjenjivanjima nježnosti (npr. prizor u kojemu golupčići plešu sentiš i ljube se u zatvorskoj ćeliji), ali da pritom u kadar ipak ne uleti “muška kobasa“, čak ni na trenutak, po blic-receptu Tylera Durdena (“Klub boraca“).

Zbog ljubavi, ali i činjenice da je “biti gej jako skupo“, Steven će počiniti niz prevara (dakle, nešto kao Frank Abingail iz “Uhvati me ako možeš“, samo što je ovaj trčao za suknjama). Varat će osiguranje, policiju, poreznu, suce. Bježati iz zatvora. Falsificirati vlastitu smrt. Film, koji se doista poput njegova protagonista zadovoljava varajući, lagajući i kršeći očekivanja, počinje prizorom Stevena na samrtničkoj postelji.

Prije nego netko uspije izustiti “Jim Carrey želi Oscara“ (ako ništa, zaslužio je barem nominaciju nekoliko puta – “Trumanov show“, “Čovjek na mjesecu“, “Vječni sjaj nepobjedivog uma“...), “I Love You, Phillip Morris“ omogućit će zvijezdi gumena lica, koja je odustala od dodvoravanja članovima Akdademije, svojevrsni glumački “coming out“ - povratak fizičkoj komediji prepoznatljive intenzivnosti njegove izvedbe u kojoj se najbolje snalazi, a na koju se u posljednje vrijeme odvažio samo kad je skriven pikselima (“Božićna priča“, “Horton“).

Svaka čast pogođeno feminiziranu McGregoru, ali ovo je ipak film starog dobrog Jima Carreyja. Jim Carrey, volim(o) te.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 07:03