StoryEditor
Kolumnemeđutim

Petir zastupa i Hrvate iz Boke

Piše Ivan Ugrin
4. ožujka 2018. - 20:45

Odmah sam reagirala prema Europskoj komisiji kad je do mene došla vijest kako je vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno, bez Hrvatske, uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagirala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno naslijeđe Katoličke crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod – izjavila je neki dan hrvatska eurozastupnica Marijana Petir na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je otvorila izložbu fotografija "Saga o Boki" autora Dražena Zetića.

Koliko je meni poznato, osim kotorskog biskupa Ilije Janjića i Hrvatske građanske inicijative, koja je zbog ovoga najavila napuštanje vladajuće koalicije u Crnoj Gori, malo tko je poput Petir ovako otvoreno reagirao u ovom slučaju. Istini za volju, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na jednom je stručnom skupu u Zagrebu podsjetila da je Ministarstvo kulture RH Tripundanske svečanosti i kolo svetog Tripuna uvrstilo na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i u Registar kulturnih dobara. Nedavno je o tome s crnogorskim kolegom Aleksandrom Bogdanovićem vodila razgovor zatvoren za javnost. Međutim, to bi moglo biti nedovoljno da se zaustavi Crnogorce u njihovoj namjeri "montenegrinizacije" Bokeljske mornarice. Naše Ministarstvo vanjskih poslova, barem do sada, na ovu temu nije progovorilo niti riječi.
U ovom kontekstu pisao mi je ovih dana i predsjednik udruge "Kršćanski društveni krugovi" Žarko Kovačić, ujedno i član bratovštine Bokeljska mornarica. "Ako ova laž prođe, Hrvati u Boki više nemaju što tražiti, niti se na nešto pozvati. Vjerujem da još stignemo upozoriti na temeljni uvjet opstanka Hrvata na tom tlu i potaknemo hrvatsku Vladu da ozbiljno počne raditi svoj posao", zaključuje Kovačić.

Sva sreća što imamo zastupnicu poput Marijane Petir u Bruxellesu. Mogu likovi poput Tomislava Krasneca pametovati o nekakvom njezinu tobožnjem "mesijanskom kompleksu". No, čast svim ostalim hrvatskim eurozastupnicima, osobito Ivici Toliću, Petir ima petlje i zna, zahvaljujući i svojem uredu i aktivnim asistentima, o tome što radi upoznati i hrvatsku i širu javnost. Unatoč činjenici što, na primjer, Hina neki dan ignorira da je na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu na temu Haaškog suda govorila i Marijana Petir. Spomenuti su svi naši zastupnici u raspravi, samo ona nije, a kazala je, među inim, kako zbog velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku u Haagu nitko nije odgovarao, osobito ne iz vrha JNA.
Što se mene tiče, ako se odluči ponovno kandidirati za Europski parlament, na moj glas može računati.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 19:34