StoryEditor
KolumneAD hoc

Panika zbog jedne tajnice i jedne rečenice

Piše Josip Jović
27. kolovoza 2019. - 14:00

Neoprezno i nediplomatski tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu napisala je jednu ili dvije rečenice na famoznom Facebooku, zaželjevši bijelu, čistu i autentičnu Europu. Nediplomatski, jer ne mogu državni službenici tek tako izlijetati sa svojim stavovima koji nisu u suglasju s državnom politikom, a neoprezno jer će je ovaj spisateljski izlet stajati karijere koja je bila obećavajuća. I, što je najgore, umjesto da brani svoj stav kad je već javno istupila, pokušala se izvući pričom kako ju je netko "hakirao".

No, od neprimjerene izjave još su neprimjerenije reakcije kako medija, tako još i više političkoga vrha. Svi su se u tom vrhu imali potrebu promptno i odlučno ograditi od Elizabete Mađarević da se u njih, u njihovu pravovjernost, ne bi slučajno posumnjalo, ubrzo je suspendirana i bit će udaljena s radnog mjesta, a nije isključeno da će završiti i u zatvoru. Reagiralo je i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu. Mediji su, ne samo domaći, vijest plasirali na udarnim mjestima i terminima uz najavu o neviđenom skandalu, senzaciji i katastrofi. Jedan će kolumnist ustvrditi kako je E.M. dostojna katoličkih talibana, ustaša čak, i rasista, a drugi opet kako je sve to posljedica "slučajne države".

Kad je riječ o politici, nameće se pitanje dosljednosti. Zašto su, naime, izostale bilo kakve reakcije i sankcije u slučaju jednog diplomata koji je u svojem kabinetu držao sliku čovjeka koji je suprotnost ideji samostalne republike, zašto se kao spužvom preko krede prešlo preko nalaza Državne revizije koja je ustanovila nezakonito zapošljavanje i raspolaganje novcem i imovinom u jednom drugom veleposlanstvu, ili kako to da nesmetano na Diplomatskoj akademiji, koja je isto, valjda, dio diplomacije, predaje čovjek koji osporava legitimitet osamostaljenja države?

Lovci na nepoćudne izjave otkrili su još neke ranije bilješke nesretne Elizabete. Tako saznajemo da je imala kritičkih primjedbi na imigracijsku politiku Angele Merkel, o homoseksualnosti misli kako je to bolest i nemoral, LGBT populaciju je povezala s pedofilijom, protivi se pobačaju, itd. Ovo što je ona napisala o Europi nije ništa ekskluzivno. Postoji čitav niz intelektualaca, pokreta, stranaka, pa i vlada (prezime joj neodoljivo asocira na Viktora Orbana), koji slično drže kako Europi pod invazijom stranih vjera i kultura prijeti gubitak identiteta. Prevladavajuće su, međutim, nažalost gospođice Mađarević, multikulti, homofilne, transspolne, čedomorne, hedonističke i profiterske "europske vrijednosti". A hrvatski puntari i još većma knezovi uvijek su, kako je spjevao Tin, bili samo "slidbenici virni krivovirna pravca".

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:27