StoryEditorOCM

OPET I DRUGAČIJE Zločesta 'kraljica mature'

Piše PSD.
25. rujna 2012. - 21:34
Film: YOUNG ADULT; crnohumorna drama; SAD, 2011.
Režija: Jason Reitman
Uloge: Charlize Theron, Patton Oswalt
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

“Nekako se ne osjećam baš najbolje“, prve su riječi u filmu “Young Adult“, novom projektu redatelja Jasona Reitmana i scenaristice Diablo Cody nakon oskarovca “Juno“ (2007.). Riječi dopiru s televizije. Izgovara ih Kendra Wilkinson, zvijezda reality showa “Kendra“, a kroz san ih čuje protagonistkinja filma, Mavis Gary (Charlize Theron). Ni Mavis se ne osjeća baš najbolje; vidimo je kako leži naizgled oblokana u neurednom stanu nakon burne noći koji je preslik njezina karaktera.

Razvedenica, “možda alkoholičarka“, u vječitoj “ludnici od posla“ zbog koje ima tikove (navlačenje kose), Mavis živi strkovit život pun veza za jednu noć, obmane i zablude. Reality show se zato nalazi u pozadini filma, ukazuju nam se i sestre Kardashian kako bi naglasile njegovu prisutnost u Mavisinoj (i američkoj) ispraznoj svakodnevici, “neko pomicanje granica, iluzije i zbilje“. Mavis je žrtva vlastita mita. “Opet i drugačije“ daje odgovor na pitanje kakve mogu biti popularne “kraljice mature“ kučkaste naravi kad prekorače 35-u i ostanu zarobljene u svijetu samoporicanja.
Dakle, Mavis i dalje živi u uvjerenju da je “prom queen“, što je bila davno prije, u srednjoj školi. Kad dozna da je Buddy Slade (Patrick Wilson), njezina srednjoškolska ljubav, postao otac, uskače u svoj “mini morris“ i iz velikog Minneapolisa hita u rodno mjesto, provincijski gradić Mercury. Žitelji Mercuryja, načeti šljakanjem običnih poslova i protokom godina, misle kako je ona oličenje sreće. Još je uvijek lijepa, k tome uspješna u usporedbi s njima - autorica je knjige po kojoj je nastala popularna serija “Young Adult“ za tinejdžere, “mlađe odrasle“. “Kao da su se svi izmijenili, a ona ostala ista“, čujemo u prolazu za atraktivnu plavušu.

Iza divne maske i tip-top ulickane vanjštine, kozmetike, umetaka za grudi, perika itd., istina je, dakako, drukčija, manje glamurozna. Iako Mavis priča da je tu zbog “poslića s nekretninama“, pravi razlog njezina dolaska je drukčije vrste; ona se vratila da preotme Buddyja od supruge Beth (Elizabeth Reaser) i nanovo proživi dane slave, kad je bila vladarica svemira. Ilustrativna je scena kad Mavis, vozeći se prema Mercuryju, sluša audiokazetu koju joj je nekoć snimio Buddy i konstantno pušta jednu te istu pjesmu, dok Reitman simultano snima prebacivanje brzina i premotavanje vrpce.
Odbijajući svaku pomisao da je Buddy možda sretno oženjen, a jest, plan joj je obrlatiti ga, jer njih dvoje imaju “godine i godine prošlosti“ i “suđeni su jedno drugom“ toliko da očekuje kako će on ostaviti sve iza sebe i pobjeći sa njom u Minneapolis. “Život se potrudi da završiš s pravom osobom. Ljubav pobjeđuje sve, zar nisi gledao “Diplomca'?“, ošine ona nepovjerljivog srednjoškolskog kolegu Matta (odlični Patton Oswalt) primjerom filma kojeg je pogrešno shvatio i nepopravljivo romantični protagonist “500 dana ljubavi“ (2009.).

Naime, Mavis je uvjerena kako je Buddy “zarobljen ženom, djetetom i usranim poslom“, kao da je “uzet za taoca“. Novopečeni otac Buddy trebao je nju oženiti. Isto tako, beba je trebala biti njezina, uzevši u obzir činjenicu da je s njim svojedobno zatrudnjela, ali njezin organizam nije bio spreman donijeti dijete na svijet. Ovdje bi se mogla povući paralela s prethodnom suradnjom Reitmana i Codyjeve, također centriranom na jednu ženu (“Juno“). No, čak i da je naslovna junakinja, mila i privlačiva maloljetna trudnica u tijelu Ellen Page, izgubila dijete, teško bi izrasla u Theroničin odbojni lik crnog srca išaranog ožiljcima, svojevrsni "kratki" spoj Zločestog Djeda Mraza Billyja Boba Thorntona i Zločeste učiteljice Cameron Diaz.
Juno nije bila “kraljica mature“, s obje je noge stajala čvrsto na zemlji i pokazala se zrelijom od odrasle Mavis. Suvremen, jednostavan i pomalo otkačen generacijski komentar Reitmana i Codyjeve upakiran u hibridni žanr crnohumorne drame uvjerljivo pozicionira Mavis u profesiju koja sobom ne povlači zrelost. Dezorijentirana, usamljena i zbunjena, duboko u duši depresivna antiheroina nema pojma što znači biti odrasla i zvuči poput njezinih “young adult“ likova iz knjige/serije. Buddyju će, recimo, saopćiti da je on njezin “mjesec, zvijezde, galaksija“, što je čula od neke tinejdžerice. I Cody drži uši naćulenima i pažljivo osluškuje svijet oko sebe, hipersvjesna njegovih zakonitosti.

Naoštrenim perom Cody je napisala jetku, vrlo dojmljivu studiju jednog teško popravljivog karaktera, dramaturški nesvakidašnje zaokruženog i cjelovitog, kojeg je sigurnom, iznijansiranom glumom savršeno utjelovila prezgodna Charlize Theron, poružnivši se ovaj put “iznutra“ (šifra: “Monster“, 2004.). Na velikom ekranu rijetko viđamo odbojne, politički nekorektne pripadnice ljepšeg spola, prave “mustre“ poput Mavis, kako ženski anđeli celuloidnih snova, stvoreni na sliku i priliku nestvarno krasne Charlize, ne bi zasvagda izgubili krila.

Stiže 'Mad Max', pegla se linija, briju se glave

Oskarovka Charlize Theron (zlatni kipić dobila poružnjivanjem za lik serijske ubojice Aileen Wuornos u “Čudovištu“, a mogla je barem biti nominirana za možda i najbolju ulogu karijere u "Opet i drugačije") nalazi se u naponu glumačke snage i poslu do guše. Ljetos je sama sebi bila konkurencija s ulogama u dvama blockbusterima, “Prometeju“ i “Snjeguljici i lovcu“. Kako je potonji film, s Charlize u ulozi Zle kraljice, na kraju odnio novčanu pobjedu, najavljen je i nastavak. Planira se i drugi dio “Hancocka“. Dotad, Theron ćemo vidjeti u novom “Mad Maxu“, za potrebe kojeg je istesala ionako savršenu liniju i obrijala glavu na nulericu.

Najtraženije žensko pero američke kinematografije

Bivša striptizeta Diablo Cody u posljednje je vrijeme najtraženije žensko pero američke kinematografije. Tome je, dakako, kumovalo njezino osvajanje Oscara za najbolji originalni scenarij filma “Juno“ (2007.). Cody je u međuvremenu podigla puno prašine scenarijem za “Tijelo lijepe Jennifer“ (2009.) s Megan Fox, premda je film krahirao u kinima. Upravo je dala obol na scenariju za novu verziju “Zle smrti“ Sama Raimija, previđenu za premijeru 2013. Iduće godine Diablo će debitirati i kao redateljica s još nenaslovljenim projektom u kojem je okupila Holly Hunter, Russella Branda i frišku oskarovku Octaviju Spencer (“Tajni život kućnih pomoćnica“).

Kandidat za DVD premijeru godine

"Young Adult" je, unatoč pedigreu, nekim čudom preskočio hrvatska kina i završio direktno na policama videoteka. Kako bilo, zasad je najozbiljniji kandidat za DVD premijeru godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:55