StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Opasnost nisu Grci, nego naš ambijent

Piše Zdravko Reić
18. listopada 2017. - 21:20
Modri

Hrvatska je protiv Grčke u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. totalni favorit kao što bi bila u toj ulozi da joj je ždrijeb dodijelio i nekog drugog protivnika, to jest Švedsku, Irsku ili Sjevernu Irsku.

Zato je bila neprimjerena izjava predsjednika HNS-a Davora Šukera uoči ždrijeba kako „ne bih volio da izvučemo Grčku“, kao što su u ovom trenutku neshvatljive reakcije svih koji budućeg rivala tretiraju kao opasnog protivnika.

U stvari, pokazalo se tijekom proteklih kvalifikacija, ovo kad smo igrali protiv Islanda, Turske i Finske da su našoj reprezentaciji svi rivali neugodni. I to ne iz razloga njihovih kvaliteta već zato, jer smo na posljednjim utakmicama, osim u drugom poluvremenu protiv Ukrajine igrali nedopustivo slabo. Poslije spasonosne pobjede u Kijevu uopće nije bilo važno koga će nam ždrijeb dodijeliti, onako po objektivnim analizama bilo je svejedno protiv koje će se reprezentacije naši “vatreni” boriti za opstanak na svjetskoj sceni.

Sada kada smo dobili Grčku za protivnika naizgled možemo biti i zabrinuti, zbog negativne statistike, obzirom da je Hrvatska u prošlosti na šest utakmica ostvarila samo jednu pobjedu, uz tri neriješene i dva poraza. Može se to činiti neugodnim, ali je situacija jasna: u slučaju da poslije tolikih kikseva u dosadašnjem tijeku kvalifikacija naši nisu u stanju eliminirati Grke onda nismo ni zaslužili pojaviti se na finalnom turniru “mundijala”.

Dvoboju s Grcima, kao i da se igralo protiv nekog drugog protivnika, treba pristupiti s krajnjim oprezom, ali to apsolutno ne znači da ova generacije predvođena Lukom Modrićem može na bilo koji način zazirati od nadmetanja s grčkom reprezentacijom. Istini za volju, prigodom posljednjeg poraza u Pireju gorčinu neuspjeha osjetilo je čak osam reprezentativaca koji danas predstavljaju udarnu snagu naše momčadi: Modrić, Mandžukić, Lovren, Perišić, Kalinić i Vida su bili u sastavu u Pireju, dok su na klupi bili još Subašić i Rakitić (igrao je i Strinić, koji ima realne izglede za povratak u nacionalnu momčad).

Međutim, kvaliteta naših igrača od toga vremena, dakle od 7. listopada 2011., bitno se poboljšala, igrački kadar hrvatske reprezentacije znatno je moćniji. 

Najveća opasnost našima nisu Grci nego naš ambijent, to jest nevjerojatna atmosfera protivljenja u odnosu na hrvatsku reprezentaciju. Naime, posljednjih godina događa se da mnogi, uglavnom najgrlatiji, priželjkuju neuspjeh državne momčadi kako bi se pod takvim okolnostima propasti dogodile smjene u vodstvu HNS-a.

Tako se u serijama javljaju ispadi navijača na utakmicama hrvatske reprezentacije do te mjere da smo još uvijek pod sankcijama UEFA-e, pa će “vatreni” biti prisiljeni još jednu utakmicu kao domaćini odigrati pred praznim tribinama, prvu u kvalifikacijama za prvenstvo Europe u jesen 2018.

- Neuspjeh u play offu – rekao je Samir Toplak, trener Intera – imat će poguban učinak na naš nogomet, jer ne samo da će HNS, kao krovna nogometna organizacija, ostati bez značajnih prihoda, već će se to negativno odraziti i na poslovanje klubova, obzirom da će vrijednost naših igrača na međunarodnom tržištu biti bitno umanjena. A naši klubovi, svi odreda žive, bolje je kazati opstaju na životu baš zahvaljujući prodaji igrača.

Zaista kad Hrvatska ne bi prošla ovaj posljednji filter za odlazak u Rusiju onda bi se dogodio pravi potres, to bi značilo neminovni odlazak Šukera i drugih iz vodstva HNS-a sa scene, ali bi to bio i kraj Modrićeve generacije za koju se s razlogom vjerovalo kako je u stanju ponoviti, pa čak i nadmašiti domete “vatrenih” iz 1998., to jest njihovu broncu.

Luka Modrić i njegovi kompanjoni na maestralan, u stvari, nevjerojatan način, izvukli su se u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici u Kijevu, pokazali su da ipak imaju kvalitetu za velike domete. Oni su poslije neriješenog rezultata na Rujevici protiv Finske praktično bili izgubljeni, doslovno kao reprezentacija sahranjeni, ali su ipak protiv Ukrajine od 55. minute i gola Andreja Kramarića doživjeli svojevrsnu reinkarnaciju.

U stvari, produžili su nadu, bolje je kazati vjeru, da će Hrvatska po deseti put (od dvanaest sudjelovanje u kvalifikacijama za svjetsko i europsko prvenstvo) izboriti svoje mjesto na festivalu najboljih.

Nesumnjivo je da su negativnom odnosu prema reprezentaciji itekako doprinijeli skandali koji potresaju naš nogomet. Izbor Ante Čačića za izbornika bio je još jedan razlog što se uvećala ta kritična masa kod ljubitelja nogometa tako da su zaredali ispadi navijača.

No, možda je dolazak Zlatka Dalića, makar za privremenog izbornika, uz prolaz do Rusije, onaj klik koji će turobno raspoloženje popraviti. Apel Dalića iz Züricha, poslije ždrijeba baraža, treba prihvatiti i to ne iz razloga da se dogode promjene u strukturi nogometne vlasti, već za dobro Hrvatske. 

- Imamo vremena za pripremiti se, ali je ključno da te dvije utakmice dočekamo bez ozljeda i svakako da nas na Maksimiru podrži puno gledalište, da osjetimo kako je cijela zemlja uz nas – rekao je Dalić.

A onda poslije još jednog, dakle petog, uspjeha u baražu, neka se dogode sve rasprave za dobro našeg nogometa.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 07:04