StoryEditor
KolumneMeđutim

Opara čak nadmašuje Baldasara

Piše Ivan Ugrin
17. studenog 2019. - 19:30
krstulovic_opara22-030518

Vijest objavljena u srijedu na našem portalu bila je za rubriku vjerovali ili ne: Olujno jugo i obilne kiše doslovno su paralizirale grad pod Marjanom. Naslov je govorio sve: Totalni krkljanac u Splitu... A komentari su bili u stilu: Opara po nesposobnosti nadmašuje čak i Baldasara, a to nije baš tako lako!!!

Ipak, jedna je vijest objavljena prije samo nekoliko dana bila i gora od prije navedene.

Prema svjedočanstvu majke koja nam se obratila poprilično potresena, privatno dječje igralište na Žnjanu jučer je bilo opasno za život: Moje dvoje djece bilo je u gumenom gusarskom brodu na napuhavanje kad se počeo urušavati. Funkcionira tako da se malo ispuše pa malo napuše, što je djeci fascinantno, ali sada je pao u cijelosti i poklopio ih! Unutra je bila moja kćerka kojoj je pet godina i nešto stariji sin, a on je zadnji ostao. Prepali su se. Sin mi kaže da ih je ukupno bilo sedmero unutra. Ta ogromna, teška konstrukcija od pet, šest metara visine počela se spuštati na njih malene i meni je srce stalo. Srećom su se uspjeli izvući - kazuje nam gospođa.

Na svu sreću ovaj izvještaj nije našao mjesto na stranicama crne kronike. Bože sačuvaj da bi zazivali tragedije, međutim, pitanje je dana kad bi se to moglo dogoditi u neredu koji je na Žnjanu i veći od onoga koji je bio u vrijeme bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara, nakon što se njegov nasljednik, aktualni splitski poteštat Andro Krstulović Opara, “uvatija” mace i bagera i junački udario po - nazovimo ih tako - uzurpatorima žnjanskog platoa.

Kad bi se pitalo nas koji živimo negdje otprilike u tom istočnom dijelu našega “a ludega li grada...” - kako bi govorio picaferaj načelniku doturu Vici iz Velog mista - stvari i nisu bile baš tako crne. Imalo se di doć, sist, popit i popričat u svako doba dana i godine. A što se uzurpiranja tiče, točno je, bilo ih četiri - od ukupno preko deset uglavnom obiteljskih obrta - koji su prešli svaku mjeru. Većina ostalih do tad postojećih legalnih malih objekata i njihovi vlasnici - redom hrvatski branitelji - krpala je kraj s krajem, plaćajući uredno račune za koncesiju dok su im dolazili na naplatu, gušeći se u kreditima i prodajući i očevinu kako bi mogli normalno i pozitivno poslovati. Najteže je od svega, na koncu balade, bilo to kad su vlastitim rukama trebali sami rušiti svoje teško stečene trude...

Šteta za Oparu... Izgleda da zna jedino rušit i zatvarat. Žnjan je ogledni uzorak jer je tamo potaraca sve živo i neživo i sad je stanje privremeno, već više od dvije godine. A skakaonice koje padaju po dici niču ka gljive posli kiše, ima ih više nego ih je bilo prije operacije nasilnog rušenja, i trebalo bi izvidit je li im i tko im je izdao dozvole za lokacije te je li išta od tih uređaja atestirano kao ispravno?!

S druge strane, novim koncesionarima i vlasnicima kafića ne daju ni najlonom priko zime zatvoriti barem dio štekata, pa ko voli neka izvoli pit kavu na friškoj ariji. Koncesija se zato plaća za cilu godinu, iako skoro nijedan ugostiteljski objekat ne radi više od nekoliko toplih miseci. Jedinog koji je koliko toliko redovito radio u sva godišnja doba sad su isto stavili izvan funkcije, ka i oni “splitski” metro koji je služija tek za jednodnevnu paradu i prigodni fotosejšn.

Falija je na prvoj vožnji samo princ Charles od Walesa pa da cirkus bude potpun. Da ludega li grada...

Izdvojeno