StoryEditor

OBITELJSKA BORBA Žena, majka, hrvačica

13. rujna 2019. - 12:18
Obiteljska-borba

"Hrvanje ti je u krvi." – "Obiteljska borba" (2019.)

Nedovoljno je filmova o hrvačima-kečerima s obzirom koliko je "wrestling" (još uvijek) popularan. Generacija osamdesetih sjetit će se filma "No Holds Barred" ("Nema zabranjenih zahvata") s kečerskom megazvijezdom Hulkom Hoganom. Filmofili pamte sjajnog "Hrvača" Darrena Aronofskog s Mickeyjem Rourkeom.

Bilo je tu i nekih komedijica kao "Body Slam" i "Ready To Rumble", ali to je više-manje to. Dok čekamo "biopic" o Hoganu, kojeg bi trebao glumiti Chris "Thor" Hemsworth, brojku filmova o "wrestlerima" povećava humorna sportska drama "Fighting With My Family" ("Obiteljska borba"), novitet u "online" videoteci "A1".

Tko zna bi li se "Fighting With My Family" uopće i snimio da film nije izvršno producirao zvjezdani akcijski junak Dwayne Johnson, u svijetu kečera i World Wrestling Entertainmenta znan po zvučnom umjetničkom imenu The Rock.

Upravo je Johnson ostvario najveću (filmsku) karijeru izvan "wrestlinga" među svim kečerima dosad, od Hogana ("Komandos iz predgrađa"), Jesseja Venture ("Predator", "Trkač") i Roddyja Pipera ("Oni žive"), do Johna Cene ("Marinac iznad zakona", "12 rundi"), Stevea Austina ("Plaćenici") i Davea Bautiste ("Čuvari galaksije", "Stuber").

A odlučio je producirati "Obiteljsku borbu" nakon što je, u pauzi od snimanja šestog "Fast&Furious" blockbustera u Velikoj Britaniji, jedne večeri na TV-u u hotelu naletio na dokumentarac "The Wrestlers: Fighting with My Family" o neobičnoj engleskoj kečerskoj familiji Knight.

Klinci iz te obitelji, Zak i Saraya, baš su njega isticali kao uzora. U prvoj sceni filma Zak i Saraya (tad ih glume Thomas Whilley i Tori Ross) gledaju Rockovu pobjedu protiv Triple H-a za WWE šampiona 2000. godine. Johnson se mogao poistovijetiti s pričom Knightovih budući da i sam dolazi iz obitelji hrvača.

On se u filmu pojavljuje u par navrata igrajući sam sebe i davajući savjete odraslom Zaku (Jack Lowden) i napose Sarayi (još jednom dojmljiva Florence Pugh). "Ovaj svijet je fikcija, ali fanovi znaju kad ste 1000 posto iskreni", sugerira Rock.

Dakle, Johnson nije glavna uloga, ali njegova producentura se očituje u pro-wrestlerskom tonu "Obiteljske borbe" (reklamiranje WWE brenda), kao i metafilmskom podbadanju Vina Diesela, donedavnog akcijaškog drugara i partnera po bicepsu iz hit-serijala "Brzi i žestoki" s kojim je u žestokoj zavadi.

Kad Rock odluči iznenaditi pozivom Sarayina oca Rickyja (britanski komičar Nick Frost) i predstavi se tko je, ovaj u nevjerici kaže "a ja sam Vin Diesel", na što uslijedi "nadam se da niste". Živo nas zanima kako je Diesel reagirao na to kad/ako je vidio.

Možda bi toga bilo još da je Johnson preuzeo i režiju i scenarij, ali srećom taj je posao dodijelio Stephenu Merchantu, britanskom glumcu s kojim je glumio u komedijici "Tooth Fairy", a sigurno ste ga još negdje vidjeli u sporednim ulogama ("I Give It a Year", "Logan", "Good Boys").

Ovo je Merchantov prvi samostalni redateljsko-scenaristički projekt nakon filma "Cemetery Junction", realiziranog u suradnji s popularni(ji)m Rickyjem Gervaisom. "Fighting With My Family" je Merchant napisao i režirao kao klasični sportski "underdog" film, svojevrsni ženski kečerski "Rocky" uparen s socijalnom humoreskom hita "The Full Monty" i "riba izvan vode" tipom komedije.

Pratimo uspon darkerice Saraye od trnja do "wrestlerskih" zvijezda, od "čudakinje iz Norwicha" do omiljene kečerice zvane Paige. Mlada Britanka će preskočiti sve prepreke da ispuni (američki) san o osvajanju titule WWE prvakinje, čime je izazvala revoluciju u ženskom "wrestlingu".

Dakako, to uključuje naporne treninge i montaže istog, kao i nepopustljivog trenera (veoma zabavni Vince Vaughn) koji će je tlačiti, zatim razmišljanje o odustajanju i koškanje s konkurenticama-manekenkama s kojima će se na koncu sprijateljiti za viši cilj po mjeri "Time's Up-a".

Zanimljivo, Saraya nema ljubavni interes, ali je, umjesto toga, u konfliktu s bratom ljubomornim na njezin uspjeh dok mu ona ne otkrije životnu po(r)uku konvencionalnog, ali dopadljivog i inspirativnog filma: "Samo zato što te ne slijede milijuni ne znači da nije važno".

Merchant inzistira na "životnoj" karakterizaciji i dobro postavlja likove obitelji Knight, te njihove (među)odnose. Bivši kažnjenik Ricky i majka Julia (Lena Headey, zvijezda serije "Game Of Thrones") od malih nogu uče djecu hrvanju koje je za njih opsesija, pa i "religija", stoga žive "wrestling" i vode nezavisnu britansku hrvačku ligu.

Obitelj Knight je autentična, takva kakva jest, što je evidentno u najboljoj komičnoj sceni filma – susretu, tj. interakciji Rickyja i Julije s mamom i tatom (Julia Davis i sam Merchant) Zakove djevojke Kirsten (Aqueela Zoll), ljudima iz više klase, neupoznatima s hrvanjem.

Njihova autentičnost pomaže "Obiteljskoj borbi" koja portretira lažni, pardon namješteni svijet "wrestlinga", izmješten iz stvarnosti gotovo u fantaziju kojoj pripadaju ovakvi filmovi s protagonistima punim snova. Sve to Merchant rabi u svoju korist kako bi preskočio škakljive dijelove Sarayine biografije (ovisnost o drogi, snimka seksa itd.) i fokusirao se na fikciju, odnosno standardnu sportsku "krv, znoj i suze" formulu.

Ipak, Merchant u tome subverzivno uspostavlja metafilmsku (ko)relaciju između stvarnog identiteta i "wrestlerske" persone kečera ili kečerice kao glumaca koji glume u nekom svom "filmu". Kečeri(ce) imaju vlastiti nastup u ringu s unaprijed ispisanim narativom, uključujući i osvajanje šampionskog pojasa ako imaju "ono nešto" da ih načini zvijezdama.

Florence + The Machine

Florence Pugh je nezaustavljiva glumačka mašina: nedavno smo je gledali u "Festivalu straha", do kraja godine eto je i u novim "Malim ženama", a upravo snima "Crnu udovicu" sa Scarlett Johansson.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:25