StoryEditor
Kolumneneiskorišten huk s tribina

Nokaut šampionskih ambicija Hajduka: četiri crne točke

Piše Frane Vulas
24. travnja 2018. - 20:17
vd_hajduk_dinamo35-220418

Poraz od Dinama na Poljudu bio je klasični nokaut šampionskih ambicija Hajduka. Gavranović je u svojoj kužini “skuhao” dva mala gola koja su ubila jednu veliku Caktaševu majstoriju. Pet kola prije kraja “modri” su opet pobjegli na velikih, čini se nedostižnih osam bodova.

Mogla je naravno utakmica otići i u sasvim drugom smjeru, bio je Hajduk dominantniji u većem dijelu susreta, ali svoju večer imao je vratar Dinama Dominik Livaković. Iz serije izglednih prilika nisu uspjevali zabiti Futacs, Said, uvjerljivo najraspoloženiji od ofenzivno orijentirane trojke Gyurcso... 

Evo što je sve najviše pošlo naopako po “bijele” u nedjelju, iako je najlakše biti general poslije bitke pa vaditi pogreške treneru Željku Kopiću najviše zahvaljujući kojem se Hajduk uopće i našao u prilici da se moglo maštati o tituli.

1. Umjesto juriša na startu - gubiš

Neprepoznatljivi Hajduk na početku. Umjesto očekivanog juriša na startu, da huk punog Poljuda ponese “bijele”, bude im vjetar u leđa, a ujedno i skrati noge igračima Dinama, svjedočili smo upravo potpuno obrnutoj situaciji. Igrači Hajduka djelovali su u prvih petnaestak minuta konfuzno, čak na trenutke i preplašeno (ambijentom i pritiskom?).

A Dinamo je s druge strane krenuo goropadno, postavio se kao favorit i djelovalo je kako je samo pitanje vremena kada će zabiti. Što se i dogodilo u 14. minuti. U redu, iako je trebao pobjedu Hajduk nije želio srljati od prve minute, ali izostala je u tim prvim minutama čvrstina, kompaktnost momčadi, hajdučki gard. Tek nakon primljenog gola Hajduk se malo trgnuo, a potpuno probudio golom Caktaša. Kasno paljenje.

2. Potrošeni Futacs?

Kopić se odlučio od prve minute u vatru gurnuti i Futacsa i Saida, jedinu dvojicu iskusnih napadača koje je imao na dispoziciji. Dapače, napadačku alternaciju nije uopće ni imao na klupi. A kako je iza Futacsa duga pauza zbog ozljede procjena je bila da ima force za uru. Je li mogao još?
Futacs je imao šansi, a iako nije zabio stalno je na sebe vezao barem po dvojicu čuvara. Međutim, Hajduk je morao po preokret bez njega u zadnjih pola sata, a plana B takvog tipa nije bilo. To bi trebao biti ozlijeđeni Almeida. A onda se dogodilo još i da nakon Futacsevog izlaska pojedinci igraju i dalje kao da je visoki Mađar još na terenu, s morem centaršuteva, visokih lopti. Je li bilo pametnije Futacsa sačuvati za drugo poluvrijeme, zadnjih pola sata?

3. Falilo Savvas(a) 

Kontrolu u središnjici Dinamo je imao jer Josipu Radoševiću nedostajao je još jedan igrač sličnog kalibra tipa Savvasa Gentsogloua čime bi Hajduk dobio na dodatnoj čvrstini u okršajima s Ademijem i Doumbijom. I trener Dinama Nikola Jurčević priznao je kako je očekivao Gentsogloua u sastavu.

Od veznjaka najbolje je djelovao Caktaš, Radošević nije djelovao uvjerljivo, a Toma Bašić je bio jedan od najslabijih od “bijelih”. Pri tome se u prvom dijelu u više navrata i srljalo naprijed u potrazi za golom, a samo pukom srećom to more ostavljenog slobodnog prostora “modri” u kontrama nisu iskoristili. Hoćeš-nećeš kombinatornu kvalitetu Soudanija, Gavranovića, Ćorića u ovom kadru Hajduk nema, to je i prije bilo posve jasno. 

Nije se Hajduk uspijevao nametnuti kroz pas igru.

Gdje je nestao Tudor?

Očekivao se kako će jedan od Kopićevih džokera s klupe biti povratnik nakon ozljede Fran Tudor, da će dobiti priliku na desnom krilu nakon izlaska Futacsa kada je Said s krila preselio u sam vrh napada.

Uostalom, Tudor je u prethodnom ogledu protiv Cibalije upisao i asistenciju nakon ulaska s klupe. Međutim, pola sata dobio je Tičinović koji još jednu pruženu priliku s klupe nije iskoristio. Djelovao je prenervozno.

#HAJDUK#DINAMO#SD HAJDUK

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:40