StoryEditorOCM

NOĆ U MUZEJU: TAJNA GROBNICE Kraj čarolije junaka od voska

Piše PSD.
12. siječnja 2015. - 09:24
Film: NIGHT AT THE MUSEUM: SECRET OF THE TOMB; fantastična komedija; SAD, 2014.
Režija: Shawn Levy
Uloge: Ben Stiller, Robin Williams
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 1/2

“Slikaj, duže će ti trajati.“ – “Noć u muzeju: Tajna grobnice“ (2014.)

Za jedan proizvod snimljen naizgled po standardnoj hollywoodskoj devizi “uzmi novac i bježi”, “Noć u muzeju 2” prilično je pošten komad obiteljskog “entertainmenta” i u finalu bi vas možda mogla uhvatiti nostalgija jer treći film neće biti ovako dobar. Zapisali smo to baš na ovome mjestu (prilog “Reflektor“) u lipnju 2009. i - pogodili. Treći dio serijala “Noć u muzeju“, pušten u kina pet i pol godina kasnije, nije tako dobar. Nakon progresa s “dvojkom“, novi “Night At The Museum“, podnaslovljen “Secret Of The Tomb“, korak je nazad za hit-franšizu lansiranu 2006. s blockbusterom u režiji hitmejkera Shawna Levyja (“Pravi čelik“).

No, “Tajna grobnice“ uspijeva projicirati snopić nostalgije na veliki ekran kad se u kadru pojavi pokojni Robin Williams po treći put u ulozi “oživjelog“ eksponata Pridodoslovnog muzeja - američkog predsjednika Theodorea Roosevelta, osobito u završnici filma. Ima to veze s time što tragična smrt neprežaljena oskarovca koincidira sa zapletom načetim u Egiptu 1938. (američka ekspedicija oskrvne Akmenraovu grobnicu). Naime, noćni čuvar Larry Daly (Ben Stiller) pokušava spasiti muzejske eksponate od voska - Theodorea Roosevelta, minijaturnog kauboja Jedediaha (Owen Wilson) i rimskog legionara Octaviusa (Steve Coogan), Atilu “Biča Božjeg“ (Patrick Gallagher)...
Akcija spašavanja počinje kad magična Akmenraova ploča, koja im je udahnula život, počne postajati zelena “kao da korodira“ i prijeti “krajem čarolije“. Kraj čarolije tiče se toga da Roosevelta i staru ekipicu, plus Larryjeva neandertalskog “doppelgangera“ po imenu Laaa (Stiller), korozija ploče može vratiti u prvobitno voštano stanje, odnosno “umrtviti“. Dakle, Williamsovu liku u filmskom scenariju prijeti kraj koji mu je, nažalost, ozbiljno zaprijetio u stvarnosti. Osjećaj konačnosti nadvija se nad trećom “Noći u muzeju 3“, najavljenom za posljednji film u trilogiji, i to Shawnu Levyju daje neočekivani polog za dirljivost, u protivnom teško detektiranu do odjavne špice.

Friškom nastavku Levyjeva hita nasušno nedostaje tzv. filmske magije, premda se radnja vrti oko čarobne ploče koja zasvijetli kad sunce zađe i oživi ukipljene žitelje Pridodoslovnog muzeja. U prethodniku je “movie magic“ znala stidljivo zasjati poput usamljene zrake sunca, napose u zadnjoj sceni - među posjetiteljima muzeja neočekivano se nađe djevojka od krvi i mesa, identična “oživjela“ avijatičarka od voska Amelia Earhart (obje u izvedbi neodoljive Amy Adams) u koju se Larry zaljubio tijekom zajedničkih pustolovina. Sve to, potencijalni početak jedne divne romanse, Levy je ušuškao u Coldplayevu “Life In Technicolor“.
Na nešto tako poletno i nadahnuto nismo naišli u “Secret Of The Tomb“, izuzmemo li jednu inventivnu, uistinu izvrsnu trodimenzionalnu akcijsku scenu postavljenu unutar slike M.C. Eschera “Relativity“ gdje optička varka kolo vodi, a normalni zakoni gravitacije ne vrijede. Film uglavnom reciklira tipične avanturističke i humorističke momente dvaju prethodnika s minimumom kreativnosti i vlastitog identiteta. Dovoljno je za primjer uzeti montažu britanske prijestolnice ozvučenu po tko zna koji put Clashovom uspješnicom “London Calling“.

Larry, uzgred, dolazi u London kako bi u Britanskom muzeju dobio savjet od faraona Merenkahrea (Ben Kingsley) u vezi čarobne ploče, inače stvarčice veoma nalik modernom iPadovom tabletu. U British Museumu Larry i ekipa dobivaju društvo u vitezu Lancelotu (“pythonovski“ vedri Dan Stevens) koji će se teško pomiriti s činjenicom kako nije stvaran, to jest da je “tek puki grumen bezlična voska“, no film ne zalazi duboko u misli likova. Važnije je da u Britanskom muzeju oživi svašta-nešto i da protagoniste jedan golemi triceratops nagoni u bijeg poput T-Rexa u prvom filmu, a tu je i mitološka demonska zmija da se “Noć u muzeju“ može na kinoblagajnama natjecati s trećim “Hobitom“.


“Posebne učinke i tehničko čarobnjaštvo očekujemo od ovog muzeja“, govori netko na početku filma prilikom Larryjeve demonstracije vizualnih čudesa. Istina, od nove “Noći u muzeju“ očekujemo posljednji krik specijalnih efekata, ali i buđenje “zova povijesti“ u smislu da film nauči (mlađe) gledatelje osnovama iz udžbenika, između redaka se sprdajući s manjkom znanja i zanimanja prosječnog Amerikanca za historiju čovječanstva. Umjesto toga dobili smo prizemni zahodski humor, zaveden u sceni s majmunčićem kako uriniranjem gasi lavu Pompeja koja se opasno približava Jedediahu i Octaviusu. “Nećeš valjda? Mora“, dodavaju se Jedediah i Octavius grabeći riječi iz usta gledatelju starijem od 15 godina. “Nije bilo potrebe za tim“.

MARKO NJEGIĆ

'Huge Ackman'

U sceni neiskorištena potencijala pojavljuje se Hugh Jackman kao kralj Arthur. Jackman na kazališnim daskama glumi u mjuziklu “Camelot“ s Alice Eve kad im na pozornicu bane Lancelot u potrazi za dvorcem kralja Arthura. Popularni glumac igra sam sebe i u jednom trenutku krene glumiti Wolverinea kako bi preplašio Lancelota koji, zanimljivo, njegovo ime izgovara “Huge Ackman“. Inače, u filmu u epizodama još gledamo Rebel Wilson, Rickyja Gervaisa i Mickeyja Rooneyja, nažalost također u posljednjoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 17:16