StoryEditor

NOĆ U MUZEJU 2: Smiješna strana pop kulture

Piše PSD.
11. lipnja 2009. - 14:00

Film: NIGHT AT THE MUSEUM 2; fantastična komedija; SAD, 2009.
Režija: Shawn Levy
Uloge: Ben Stiller, Amy Adams
Distribucija: Continental
Ocjena: ***

Nostalgija će se probuditi kod popularna Bena Stillera, protagonista filma “Night at the Museum 2”, čim posjeti bivše radno mjesto i prijatelje (povijesne muzejske eksponate koji ožive kada padne mrak i izazivaju kaos), jer prijeti im “skladištarenje” u Smithsonianu. Međutim, kinogledatelj teško će tada, na početku, podijeliti sličan osjećaj sa Stillerom.

“Noć u muzeju”, naime, nije “Terminator”, iako je njegov nastavak neočekivano potukao “Spasenje” zgrabivši mu prvo mjesto box-officea tik ispred nosa. To je recentni filmski blockbuster za kojeg je, očito, spravljen brzopotezni “sequel”.

Pa ipak, za jedan proizvod snimljen naizgled, po standardnoj hollywoodskoj devizi “uzmi novac i bježi”, “Noć u muzeju 2” prilično je pošten komad obiteljskog “entertainmenta” da bi vas tek u finalu mogla možda i uhvatiti nostalgija jer treći neće biti ovako dobar.

Dapače, moglo bi se reći da je Shawn Levy zadržao duh originala i razigrao ga poput nestašna Caspera. Moglo bi se reći i da je maštovitiji od izvornika koji je nastao prema slikovnici našeg Milana Trenca, premda to nije nigdje na kreditima zabilježeno “crno na bijelo”.

No, zato će Stiller i šarmantna, “oživljena” avijatičarka Amelia Earhart (sjajna Amy Adams, poznata po “Začaranoj”), koja izgleda kao da je doletjela iz nekog “rom-coma” četrdesetih, uletjeti u jednu polustatičnu crno-bijelu sliku u ponajboljem prizoru filma i načiniti je maksi dinamičnom dok bježe od podanika egipatskog faraona Kamunraha (raspoloženi Hank Azaria) što s Napoleonom, Al Caponeom i Ivanom Groznim želi zavladati svijetom.

Za ostvarenje koje, uz to, ima Lincolna, Roosevelta, Custera, Einsteina i Rodenova Mislioca prava je šteta što ne razmišlja previše i većinski trži na popkulturnim štosevima (Napoleon sa svojim kompleksom veličine je, hm, u manjini).

Svejedno, svi su gegovi mahom smiješni. A kako se danas najmlađi baš i ne zanimaju za povijest, niti idu u muzeje, i ovo je mali korak naprijed. Teško će tražiti povrat novca nakon posjeta ovome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 13:28