StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Nižić zaslužuje bolje

Piše Zdravko Reić
16. kolovoza 2018. - 15:19
hajduk_slavia22-260718

Koliko radosti, gušta zbog trijumfalne serije hrvatskih sportskih asova. Neopisivo, neprocjenjivo, nevjerojatno: najprije braća Valent i Martin Sinković, pa braća Šime i Mihovil Fantela, onda Robert Seligman i na kraju kao posebno veličanstven podvig Sandra Perković. I to u masovnim sportovima, u dva bazična kao što su gimnastika i atletika, te u dva na vodi, veslanju i jedrenju.

Baš kako je objavio kolega Marin Maljković iz Radio Dalmacije na facebooku: „Mala zemlja za velike sportaše.“ Dodajem: i to u državi koja ne brine za sport osim kad onima u vlasti, poslije uspjeha nogometne reprezentacije i srdačnih, pa i razuzdanih dočeka Zlatka Dalića, Luke Modrića i kompanije, dođe iz pete do glave, kako je to aktivnost u koju treba masivnije ulagati.

I dok ostali klubovi grcaju u neimaštini, četiri nogometna (Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeka) uživaju ne samo maksimalne podrške gradskih struktura nego i prodajom igrača osiguravaju visoke gaže igračima, trenerima, ali i upravama. Vodstva Dinama, Osijeka i Rijeke pokrivaju se koliko mogu, dok su se u prošlom razdoblju na Poljudu razbacivali ugovorima, što je postalo kamen spoticanja u taboru „bijelih“.

Trenutno je u centru pozornosti navijača slučaj Zorana Nižića, koji se s pravom našao pogođen zbog odnosa uprave. Odakle mi to kad Nižić ima ugovor do 2020. i mora ga poštivati? Potpisao je aneks u siječnju i trebao bi biti zadovoljan, ali se on osjeća nasukan. Ima pravo na nezadovoljstvo jer već sedmu sezonu igra za „bijele“, a dosad su svi bez problema napuštali Poljud, bilo da ih je Hajduk prodao ili odbacio.

Kad je Mišo Krstičević, meni nikad prežaljeni trener Hajduka, procijenio da je Nižić materijal za prvu momčad, priznajem da sam sumnjao u njegove domete, ali je on postao glavni igrač i kapetan „bijelih“, oslonac trenera na terenu i u svlačionici. Po svemu je dragocjen, što priznaju i trener Željko Kopić i sportski direktor Saša Bjelanović. I dok se trener drži rezervirano i prihvaća bez protivljenja neuvjerljive skuže Nižića o tome kako „još nije spreman od posljedica viroze“, dotle je Bjelanović trebao poduzeti energičnije korake da sredi odnose.

Nižić je prošle godine imao ponudu turskog Goztepea, „bijeli“ nisu bili zadovoljni odštetom od milijun eura, ali se Nižić nije posebno bunio bez obzira što mu je garantirano dva puta više od godišnje plaće u Hajduku (cca 200.000 eura). U međuvremenu je postao svjestan da mu prilike promiču, pa je Goztepe kupio Brazilca Titija za pola milijuna eura. To je logičan rasplet, a na Poljudu bi se trebali tržišno ponašati. A to znači dati Nižiću, kad je toliko potreban, nemoralnu ponudu, takav ugovor da do kraja karijere ostane u Hajduku. Onako kako je Dinamo to izveo za Arijana Ademija za kojeg su lijepo kazali da je “vođa i srce momčadi”, pa su mu dali petogodišnji ugovor kakav dosad nije imao niti jedan domaći igrač, 550.000 eura godišnje neto, što je iz blagajne Dinama milijun.

E, ali u Hajduku bi se rado cjenkali s Nižićem, koji je za “bijele” u najmanju ruku kao Ademi za “modre”. S druge strane, nedavno je bivši predsjednik Ivan Kos, uz pristanak Nadzornog odbora, pretjerano plaćao došljake (uglavnom sumnjive vrijednosti), pa je kapetan Hajduka imao šesti ili sedmi ugovor po vrijednosti. Pri kraju prošle sezone, prije odlaska iz Hajduka sportski direktor Mario Branco objavio je kako je Hajduk u dvije godine otkako je on na dužnosti na transferima inkasirao čak 24,6 milijuna eura. Od te sume su navodno isplatili oko 2,5 milijuna eura provizije posrednicima plus postotke igračima.

A sad su prodali Tomu Bašića za 3,5 milijuna u Bordeaux i Josipa Radoševića za 800.000, pa je nevjerojatno tumačenje novog predsjednika Jasmina Huljaja kako je “likvidnost bila problem”. Vjerojatno sav taj novac od transfera nije odmah plaćen, ali postoje valjda garancije na temelju kojih se može dobiti sredstva u bankama.

Ono što zbunjuje u računicama oko prihoda i rashoda je tvrdnja Huljaja da je “u zadnjih par godina klub napravio dobar zaokret u poslovanju”, što je točno utoliko da se dogodilo još u vrijeme predsjednikovanja Marina Brbića, dok se pod ravnanjem Kosa arčilo.

#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:29