StoryEditor
Kolumnenestašica napadača

Nikola Kalinić se mora vratiti

Piše Pero Smolčić
19. listopada 2018. - 00:33
dk_hrvatska_grcka04-091117

Ako se kreće kao patka, ako se glasa kao patka, pače ako i izgleda kao patka, vjerojatno se onda doista i radi o patki.

Kako je ovo sportska rubrika, a ne prilog o kućnim ljubimcima, jasno vam je da se radi o prenesenom značenju, a ne o patki. Pa čak ni novinarskoj. Uglavnom, naša nogometna reprezentacija posljednjih je dana u žestokim akcijama. Radi se matematika kako da odmah u prvoj sezoni Lige nacija ne izletimo u drugi rang, igramo prijateljske utakmice, a kao jedna od ključnih tema provlači se kronični nedostatak – golgetera.

Ako film lagano provrtimo malo unatrag, napravimo “rewind” do lipnja i srpnja i Svjetskog prvenstva u Rusiji, tamo je, pogotovo na startu, situacija bila prilično drukčija. Imali smo odlično raspoloženog Marija Mandžukića, tri je komada utrpao i Ivan Perišić u svojim naletima iz drugog plana, blistao je Ante Rebić, vrlo dobar bio je i Andrej Kramarić, a zabijali su i Luka Modrić, Ivan Rakitić, Domagoj Vida i Milan Badelj.

No, otkako se spustio zastor nad prekrasnom ruskom pričom, golgeteri kao da su nestali. U četiri odigrane utakmice nakon “mundijala” Hrvatska je zabila samo tri gola, od čega dva sada Jordanu,  perifernoj reprezentaciji u iole ozbiljnijim nogometnim okvirima. 
U 1:1 remiju protiv Portugala zabio je Ivan Perišić, a golove Jordanu zabili su Domagoj Vida i Matej Mitrović, prvi iz veznog reda, a dva potonja su obrambeni igrači. U četiri utakmice napadači nisu zabili ni gola.

Nije ni čudo da se stoga medijskim prostorom razlijevaju tekstovi u kojima se vapi za napadačem. Mario Mandžukić je objavio reprezentativnu mirovinu i stižu glasovi kako je već poprilični iritiran onim tekstovima u kojima ga se poziva natrag. On je tu rampu jasno i glasno spustio. 
Onaj drugi napadač koji se najviše spominje posljednjih dana je novi napadač madridskog Atletica Nikola Kalinić.

Sad se vraćam na patku s početka teksta. U danima kada hrvatska reprezentacija igra Kalinić je bio ime koje se, onako odoka, najviše spominjalo. A čovjek nije u sastavu. Zaključak je jasan, ako ga gotovo svi toliko spominju, Kalinić je potreban reprezentaciji. A u prilog tome ide i katastrofalni napadački učinak u zadnje četiri utakmice.

Kalinić je nekoliko dana tijekom “mundijala” bio udarna vijest ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Njegov nagli odlazak iz Rusije zbog nakupljenog nezadovoljstva žestoko je odjeknuo i nije sporno da to nije potez koji se može tek tako opravdati. Ali isto tako, Kalinić još nije ponudio javnosti svoju priču, kazao zašto se to u Rusiji dogodilo.

A na puno su se strana izvlačili zaključci kako je on isključivi krivac. No, hrvatski izbornik Zlatko Dalić je javno “otvorio pregovore” priznavši na taj način da mu je Kale potreban, ali posredno da ono što je napravio u njegovim očima nije “neoprostivo”. Stigli su i glasovi iz Španjolske kako je i Kale spreman vratiti se.

S hrvatskim novinarima uopće nije komunicirao nakon događaja u Rusiji, ali je poslao poruku u eter kako se spreman vratiti u reprezentaciju. U proteklim se mjesecima nije isticao, nije objavljivao i neke informacije koje bi mu na neki način išle u prilog, pa smo tako iz nekih drugih izvora doznali kako je na račun Klinike za dječju kirurgiju KBC Split uplatio donaciju od 20.000 eura za nabavu endoskopskog stupa. Oni koji ga poznaju kažu da je Kalinić uvijek spreman pomoći ljudima kojima treba i kojima može, a isto tako da njegova volja za nastupom u reprezentaciji nije upitna. 

Uglavnom, bilo bi dobro da Dalić i Kalinić sjednu za isti stol, pokušaju pronaći zajednički jezik, ako ne zbog sebe, onda zbog dobrobiti reprezentacije kojoj, sasvim je jasno, treba napadač njegovog kalibra.

Ako već ne sada, za kraj Lige nacija, barem za kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Nije da Dalić nema potencijal za zabijanje golova u igračima poput Rebića, Kramarića, Livaje, Santinija, Brekala, Vlašića...

No, Kalinić ima neupitnu klasu i iskustvo, pitanje je samo povjerenja, međusobnih odnosa. 

 

#NIKOLA KALINIĆ

Izdvojeno

09. srpanj 2020 07:43