StoryEditor

NEPODMIRENI DUGOVI Cage u dugu do grla

6. studenog 2019. - 00:39
nepodmireni_dugovi0

"Računi se moraju podmiriti", decidiran je Nicolas Cage kao bivši kažnjenik Frank Carver u kvazi-akciću "Nepodmireni dugovi". Zasigurno Cage razmišlja i izvan filma. Jedan od najkultnijih ("Arizona Junior" braće Coen, "Divlji u srcu" Davida Lyncha...), ali i najpopularnijih glumaca osamdesetih/devedesetih ("Hrid", "Con Air", "Čovjek bez lica"...) upao je prije nekoliko godina u dugove do grla oko gabule s porezom i očito se još nije iz njih izvukao.

To je razlog da je neselektivan i snima sve što mu dođe pod ruku, najčešće direktno-na-video filmiće sumnjive kvalitete iz "B" i "C" kategorije (najčešće akciće),  kakav je i "A Score o Settle", zbog kojih postaje konkurencija Stevenu Seagalu. Internet je pun zezancija na račun Cagea.

U jednoj od njih momci na humorističnoj stranici CollegeHumor još su se 2010. napravili videoskeč i sprdali se s time što Cage ne zna reći "ne" i prihvaća sve i svašta ("I love it!").  Ako treba i film u kojem je Oscar Schindler akcijski junak, dok njegov agent "Gary" dobiva ospice. "I like being in movies, Gary", rekao je tad "Cage". 

Što bi CollegeHumor napravio da se sada posveti Cageu? Od 2010. naovamo, nakon "Kick-Assa" i "Čarobnjakova učenika", Cage je sve češće zaobilazio kina, pa i odgovarajuće dobre uloge/filmove (usamljene iznimke su "Joe", "Divlji psi" i "Mandy").

"Svijet se promijenio od tvojih dana", govori Cageovom Franku sin Joey (Noah Le Gros). I sam Frank kaže "Vrijeme ide dalje i ne možemo ništa napraviti u vezi toga". Tračak glumčeve samosvijesti prisutan je u "Nepodmirenim dugovima".

Doista, svijet se promijenio od Cageovih dana, kad je bio megazvijezda, dobivao desetak milijuna po filmu, te snimao blockbustere i izazovne filmove Mikea Figgisa (Oscar za "Napuštajući Las Vegas"), Briana De Palme ("Zmijske oči"), Joela Schumachera ("8 milimetara"), Martina Scorsesea ("Između života i smrti"), Spikea Jonzea ("Adaptacija"), Ridleyja Scotta ("Šibicari")...

Vrijeme neumoljivo ide dalje i otisnuto je na njegovu licu u filmu sa "stilizacijom" sapunice. Glumac je podbuhao kao Elvis u posljednjoj fazi karijere ili, još bolja usporedba, Seagal, s obzirom da snimaju gotovo slične šrotove. Cage izgleda mamurno, posebice u uvodnom krupnom planu kod liječnice koja Franku daje lijekove za kroničnu nesanicu.

Frank se možda ne može naspavati, ali Cage mjesečari kroz ulogu čovjeka koji se želi osvetiti bivšem šefu-mafijašu (i nekadašnjim suradnicima) što je preuzeo krivicu za nešto što je on učinio i odgulio zatvorsku kaznu od 19 godina. Ulogu odrađuje u polusnu, na autopilotu, pronalazeći rijetke trenutke kakve-takve manične, fanatične inspiracije koja je, recimo, prožela "Mandy" i pretvorila u filmčinu, zahvaljujući i nadahnutom redatelju Panosu Cosmatosu.

Shawn Ku nije ni izbliza talent Cosmatosa, niti je izvukao maksimum od Cagea, što je šteta budući da mu uglavnom pušta da bude - Cage. Na primjer, u sceni kad izađe iz zatvora i provoza se automobilom na slobodi, Frank pušta vjetru da mu pomiluje lice i kosu, kao što je napravio još jedan Cageov kažnjenik Cameron Poe u "Con Airu".

No, teško da će netko nalijepiti fotografiju Cageove face iz ovog filma do sušila za kosu onako kako je već napravljeno sa scenom iz "Con Aira", ako kužite što želimo reći. A to nije samo zato jer Frank nema dugu kosu kao Cameron.

"A Score o Settle" je imao mrvicu potencijala. Film je zamišljen i tek mjestimično režiran/glumljen kao nekakva studija karaktera s "twistom" ispod površine akcijskog krimi-trilera osvete s Cageovim Frankom kao spojem njegova lika iz "Con Aira" i Roya Wallera iz "Matchstick Men", čak i Donalda Kaufmana ("Adaptation").

Problem je u tome "mjestimično", budući da "Nepodmireni dugovi" nisu ni ozbiljna (kriminalistička) drama o iskupljenju bivšeg kriminalca te odnosu otuđenog oca i sina, niti Cageov frenetično glumljeni (akcijski) film kao "Dog East Dog" ili "Mandy".

Naime, Cage se zanese samo na kratke mahove u "overacting" smislu, kad mu izleti poneka "cageovska" rečenica "Bio bih ništa da ne zvučim filozofski" ili manijakalni izraz lica. Takav, Cage ne može podmiriti glumački dug vjerovnicima, odnosno namiriti svoje najvjernije fanove.

Pet filmova godišnje

"A Score To Settle" je jedan od pet ovogodišnjih Cageovih filmova. Najzanimljivijim se čine SF horor "Color Out Of Space" prema priči H.P. Lovecrafta i akcijska avantura "Primal" u kojoj Cage igra lovca na egzotične životinje. Valjda ćemo i njih vidjeti u "A1 videoteci".

Izdvojeno

21. srpanj 2020 19:34