StoryEditor

NENO BELAN & FIUMENS Oceani ljubavi

Piše PSD.
28. siječnja 2012. - 12:38

Izvođač: NENO BELAN & FIUMENS
Album: Oceani ljubavi
Ocjena:  ****

Neno Belan je prvi domaći glazbenik koji je shvatio realnosti vremena i prostora u kojem živi te, s punim pravom, odustao od štancanja albuma s kojih, na šugavom tržištu koje vapi za novim, a ne za kvalitetnim glazbenim proizvodom, medijsku pažnju izbore tek dvije-tri skladbe s dugosvirajućeg studijskog projekta.

Belan je naprosto zakoračio unatrag da bi doskočio naprijed duboko uvjeren da album – baš kao i na početku šezdesetih – nije bogomdan format koji valja “puniti” po svaku cijenu, već “medij” na kojem će se naći sabrani pojedinačni zgodici. Kad se takova ideja – iza koje stoji i “fenomen” koncertne uspješnosti projekta “Rijeka ljubavi” – poveže sa Šibenskim festivalom dalmatinske šansone kao “platformom” na kojoj najbolje dolazi do izražaja Belanov melodiozni “beatlesovski” mediteranski pop-rock, uspjeh je – siguran.

“Oceani ljubavi” album su na kojem se prvi put zajedno nalazi deset Belanovih šibenskih hitova, zaokruženih u smislenu cjelinu ne samo svojim “festivalskim formatom”, već prije i poslije svega dosljednom glazbenom poetikom. Belan, naravno, nije sam skovao hibrid “dalmatinskog pop-rocka”, no neupitno je da ga upravo on danas najbolje utjelovljuje. “Oceani ljubavi” nude deset suvislih odgovora na pitanje – zašto?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 21:23