StoryEditor
Kolumnemeđutim

Neka Papa kanonizira Stepinca u Hrvatskoj!

Piše Ivan Ugrin
8. listopada 2017. - 20:00
plenkovic_papa8-071017

Dok ovo čitate, hrvatski premijer Andrej Plenković u posjetu je Vatikanu. Najavio je kako će tijekom audijencije pozvati papu Franu da posjeti Hrvatsku, a s njime namjerava razgovarati o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Svete Stolice i Hrvatske. Osim susreta s Papom, Plenković će ove subote razgovarati i s državnim tajnikom Svetoga Oca, kardinalom Pietrom Parolinom te obići baziliku svetog Petra.

"Posjet Svetom Ocu, papi Frani, zasigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja uopće u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade", rekao je Plenković novinarima ispred Banskih dvora nakon što je položio lovorov vijenac na spomen-ploču na Banskim dvorima u povodu 26. obljetnice raketnog napada JNA na zgradu Vlade.

"Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske", poručio je premijer prije odlaska na put u Rim.

Ne znam hoće li papa Frane prihvatiti Plenkovićev poziv. Kao i onaj koji mu je ranije uputila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S njim se nikada ne zna. Mislim na Bergoglia. Međutim, činjenica je da je u ovom slučaju, odnosno odgađajući već dovršeni kanonski postupak za proglašenje svetim blaženoga Stepinca, argentinski Papa napravio popriličan presedan u ustaljenoj vatikanskoj praksi. Naime, kad se u Katoličkoj crkvi završi kauza za kanonizaciju nekog blaženika, a to se događa onda kad stručna liječnička komisija prihvati čudo koje se dogodilo po zagovoru blaženika kojemu su se molili vjernici u nevolji, onda ni sami Bog ne može biti protiv da se rečeni kandidat proglasi svetim i časti u sveopćoj Crkvi, a ne samo u mjesnoj crkvi odakle dolazi već beatificirani Božji ugodnik.

Po svemu sudeći, odgovarajući na pismo koje mu je svojedobno bio uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, na temelju kojeg je papa Frane odgodio kanonizaciju tražeći osnivanje Mješovite komisije o Stepincu, poglavar Katoličke crkve tražio je načina kako bi se sastao s ruskim patrijarhom Kirilom. Taj se susret i dogodio na Kubi. U međuvremenu, navedena je Komisija završila s radom. SPC-ovci su nevoljko u zaključcima priznali pravo Rimskoj crkvi da proglašava svoje svece.

Sad je na potezu papa Frane. Kako bi Crkvi u Hrvata i vjernom hrvatskom katoličkom puku barem donekle ispravio nepravdu koju nam je nanio nepotrebnim odgađanjem Stepinčeve kanonizacije, ovim putem ga javno pozivam: Dođite u Hrvatsku i ovdje nam proglasite svetim Alojzija Stepinca. Uvjeren sam da i hrvatski episkopat, pa i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (kojem iskreno želim da što prije ozdravi), ne bi imao ništa protiv.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:28